Okolje & energija

Lenarčič iz Maribora na letalsko-okoljsko pot po Aziji

Slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič je danes malo po 8.30 z ultra lahkim letalom Dynamic WT9 slovaškega proizvajalca Aerospool z mariborskega letališča poletel na novo okoljsko misijo. Podatke o onesnaženosti zraka bo zbiral na več kot 20 tisoč kilometrov dolgi poti prek Azije.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
09.04.2018 13:40
Dopolnjeno: 09.04.2018 13:44
Čas branja: 1 min

Lenarčič je iz Maribora poletel proti Turčiji, v nadaljevanju približno 40-dnevne avanture pa ga čaka prelet Irana, Pakistana, Indije, Bangladeša, Mjanmara, Laosa, Vietnama in Kitajske. Od tam bo poletel na sever prek Mongolije v Rusijo, kjer se mu bo na delu poti pridružil ruski pilot Andrej Dubrovin, potem pa bo poletel proti domovini.

Kot je pred začetkom poti dejal Lenarčič, je logistika precej zapletena, saj še nima dovoljenj za vse prelete in postanke. Ker za Turčijo posebnega dovoljenja ne potrebuje, se danes odpravlja do turistično znane Kapadokije, kjer bo počakal na iranske dokumente. Obljubili so, da jih dobi še danes, tako da bo v sredo lahko pristal v Teheranu. Nadaljnja pot bo odvisna zlasti od vremena in uspešnosti pridobivanja dovoljenj.

"Najdaljša etapa bo med Pakistanom in Bangladešem prek Indije, ki bo trajala približno 12 ur. Posebna zgodba je polet na Kitajsko, kjer načeloma poleti z enomotornimi letali sploh niso dovoljeni, zato mora vsak tak premik posebej dovoliti vojska. Stvari urejajo, časa je še dva tedna, smo si pa zadevo olajšali s sodelovanjem na letalskem mitingu," je pojasnil Lenarčič.

Kljub zahtevnosti urejanja dovoljenj mu je načrtovana pot v veselje, saj tam še ni letel. Kitajsko je na ta način imelo možnost preleteti zelo malo ljudi, Iran in še nekatere sosednje države pa so zanimive predvsem zaradi svoje onesnaženosti. "To so države, kjer se običajno ne leti, zato bo zelo zanimivo," je dodal Lenarčič.

Misija Green Light Wolrd Flight je namenjena zbiranju podatkov, povezanih s podnebnimi spremembami. Medtem ko so bile prejšnje misije osredotočene na črni ogljik, se bodo tokrat osredotočili na širšo sestavo onesnaženja.

Kot je ob tem povedal vodja znanstveno-raziskovalnega dela ekipe Griša Močnik iz Inštituta Jožef Stefan, je tokratni polet zanimiv, ker bo Lenarčič letel na področjih, kjer doslej ni bilo nobenih ali zelo malo meritev. Ob tem bo letel v času, ko je atmosfera dobro premešana, črni ogljik pa je drugi najpomembnejši povzročitelj podnebnega segrevanja.

"Izmeriti želimo stanje okolja, stanje podnebja, da lahko spremljamo učinkovitost ukrepov za zmanjšanje segrevanja ozračja," je dejal Močnik in dodal, da so prednost takega projekta meritve na višini, ki jih je na splošno zelo malo, saj jih je večina opravljenih pri tleh.

Skupaj z drugimi strokovnjaki bodo podatke uporabili za izboljšanje modelov in njihove napovedne moči ter oblikovanje parametrov za spremljanje učinkovitosti ukrepov. Iz dosedanjih Lenarčičevih podvigov so rezultate meritev že predstavili na skoraj 30 konferencah, začeli so sodelovati tudi s skupino norveških strokovnjakov, ki modelira podnebje.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

IZVOZNIKI
Novice
Če se udarijo Trump, Ši, Putin  in Merklova, bo bolelo nas vse
Izvozniki.si
NoviceAlbina Kenda Če se udarijo Trump, Ši, Putin in Merklova, bo bolelo nas vse 8

Slovenija v ZDA ali na Kitajsko proda malo, sta pa to, poleg Rusije, najpomembnejša partnerja za EU-28

IZVOZNIKI
Novice
Trump in Ši merita moči, evrska industrija pa že slabi
Izvozniki.si
NoviceAlbina Kenda Trump in Ši merita moči, evrska industrija pa že slabi 4

V časovnici in grafih - kako zaostrovanje trgovinskih odnosov vnaša nervozo na borze ter tudi že v evrsko industrijo

FINANCE
Avto
(Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu
Avto
AvtoAlbina Kenda (Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu 4

V aferi Dieselgate nemški avtomobilski velikan BMW dolgo ni bil na radarju; zdaj so v ZDA proti njemu vložili skupinsko tožbo, kot pred tem proti družbam Ford Motor, Fiat Chrysler Automobile, General Motors, Mercedes-Benz in Volkswagen

FINANCE
Članki
(graf) Za švedski Spotify je bil prvi borzni dan precej turbulenten
Finance
FinanceAlbina Kenda (graf) Za švedski Spotify je bil prvi borzni dan precej turbulenten 1

Prvi borzni dan za švedski Spotify ni šel brez zapletov - najprej so začetek trgovanja z njegovimi delnicami zakasnili, potem so se prvi posli sklenili visoko nad orientacijsko vrednostjo, ob koncu trgovanja pa so bile delnice Spotifya vredne manj kot na začetku

FINANCE
Članki
Ni vam treba zamenjati plinskih grelnikov
FINANCE
Članki
Kako daleč bo šel Trump v bitki s Kitajsko?
FINANCE
Članki
Sanjske predvolilne obljube v Italiji
FINANCE
Članki
Se evropsko stališče do brexita mehča?
Finance
FinanceAlbina Kenda Se evropsko stališče do brexita mehča? 5

Po poročanju Business Insiderja (BI) evropski parlament pripravlja resolucijo, s katero naj bi EU pozval k več prožnosti; v pisarni evropskega parlamenta pravijo, da ne gre za nič, kar bi bilo v nasprotju s stališči pogajalske skupine EU; medtem Bloomberg poroča o izjavi nemške kanclerke, češ da želja po edinstvenem sporazumu med EU in VB ne pomeni, da želi VB izbrati samo najboljše