Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
Če šef ne vozi e-avta, v podjetju ne bo e-mobilnosti Če šef ne vozi e-avta, v podjetju ne bo e-mobilnosti Prejšnji teden smo s skupino strokovnjakov opravili posvet o elektrifikaciji voznega parka slovenskih podjetij. O posvetu bomo podrobno poročali v petkovi posebni prilogi Financ. Za pokušino objavljamo drobec s posveta.
Trg ogljičnih kuponov je zadnje dni med najbolj burnimi na svetu. Kako pa kupone dobijo? Trg ogljičnih kuponov je zadnje dni med najbolj burnimi na svetu. Kako pa kupone dobijo? Na SID banki, ki je po pooblastilu Republike Slovenije uradna dražiteljica emisijskih kuponov, so nam pojasnili delovanje avkcij, na katerih prodajajo dovoljenja za izpuste ogljikovega dioksida.
(foto) Divje odlagališče, kjer je odpadkov vse več (foto) Divje odlagališče, kjer je odpadkov vse več Prihodnja čiščenja odpadkov naj organizirajo planinska, lovska in ribiška zveza, gozdarji in druge organizacije s številčnim članstvom, predlaga predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič.
Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel varovalni sistem borze; razglasiti je moral stečaj, ni pa jih malo, ki se sprašujejo, kako lahko en sam človek postane skoraj usoden za kak trg

Hidroelektrarne na srednji Savi in neavtohtoni sulci

Čas branja: 1 min
12.04.2018  20:00  Dopolnjeno: 12.04.2018 20:03
Hidroelektrarne na srednji Savi in neavtohtoni sulci
Foto: Aleš Beno

Marca je Državni zbor (DZ) zavrnil razpravo o zakonskem predlogu poslanca Ivana Hršaka iz Hrastnika o začetku obravnave zakona o gradnji hidroelektrarn (HE) na srednji Savi. V razpravi, pri nasprotovanju obravnave smo večkrat slišali razpravljavce, da je treba zaščititi tudi tam živečega sulca. Skoraj vsi razpravljavci so spregledali energetski potencial srednje Save in pomen gradnje za delovna mesta v času gradnje (15 let) ter slovensko znanje, pridobljeno na podobnih referenčnih objektih v Sloveniji. Spregledali so tudi pomen proizvodnje električne energije iz domačega trajnega (obnovljivega) vira energije. Pri tem so razpravljavci spregledali dejstvo, da se poraba električne energije zaradi našega načina življenja povečuje. Rezultat glasovanja v DZ je bil 29 glasov proti obravnavi predlaganega zakona in 26 za obravnavo. Pri takšnem rezultatu se lahko vprašamo, kaj če so nasprotniki z glasovanjem želeli že oddati svoj glas za bodočo JEK2. Poslanci imajo pred sabo predlog Energetskega koncepta Slovenije, v katerem je napovedana povečana proizvodnja električne energije iz domačih trajnih virov. In pojavi se preprosto vprašanje, kako glasovati o enaki zadevi dvakrat in to različno.

Za lažje razmišljanje pa povem še eno resnico. Sulca so naselili dolenjski ribiči, ki so želeli obogatiti vodotok osrednje Save s to plemenito ribo, kar pomeni, da sulec, živeč v Savi, ni avtohtoni vodni živelj v tem predelu Save. Več informacij o selitvi (prenašanju) sulca iz Krke v Savobodo znali povedati dolenjski ribiči.

Poleg tega je ta teden napovedal nadaljevanje projekta HE na srednji Savi v svojem intervjuju v Financah državni sekretar Anton Žunič iz vlade RS.

In kaj ostane bralcem ? Odgovor je preprost , v Savo moramo naseliti ščuke, katere bodo polovile poslance, kateri uporabljajo tipke na glasovni napravi misleč da igrajo kakšno računalniško igrico.

Božo Dukić je tajnik Združenja za energetsko neodvisnost Slovenije

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Varovalka iz Izlak, ki ščiti e-avto pred požarom, že v norveških avtobusih 1

V družbi ETI Elektroelement iz Izlak so med drugim razvili varovalko, ki prepreči požar v električnem vozilu.