Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

Hidroelektrarne na srednji Savi in neavtohtoni sulci

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
energetika   dodaj
državni zbor dodaj
Ivan Hršak dodaj
Sava dodaj
 
Čas branja: 1 min
12.04.2018  20:00  Dopolnjeno: 12.04.2018 20:03
Hidroelektrarne na srednji Savi in neavtohtoni sulci
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
energetika   dodaj
državni zbor dodaj
Ivan Hršak dodaj
Sava dodaj

Marca je Državni zbor (DZ) zavrnil razpravo o zakonskem predlogu poslanca Ivana Hršaka iz Hrastnika o začetku obravnave zakona o gradnji hidroelektrarn (HE) na srednji Savi. V razpravi, pri nasprotovanju obravnave smo večkrat slišali razpravljavce, da je treba zaščititi tudi tam živečega sulca. Skoraj vsi razpravljavci so spregledali energetski potencial srednje Save in pomen gradnje za delovna mesta v času gradnje (15 let) ter slovensko znanje, pridobljeno na podobnih referenčnih objektih v Sloveniji. Spregledali so tudi pomen proizvodnje električne energije iz domačega trajnega (obnovljivega) vira energije. Pri tem so razpravljavci spregledali dejstvo, da se poraba električne energije zaradi našega načina življenja povečuje. Rezultat glasovanja v DZ je bil 29 glasov proti obravnavi predlaganega zakona in 26 za obravnavo. Pri takšnem rezultatu se lahko vprašamo, kaj če so nasprotniki z glasovanjem želeli že oddati svoj glas za bodočo JEK2. Poslanci imajo pred sabo predlog Energetskega koncepta Slovenije, v katerem je napovedana povečana proizvodnja električne energije iz domačih trajnih virov. In pojavi se preprosto vprašanje, kako glasovati o enaki zadevi dvakrat in to različno.

Za lažje razmišljanje pa povem še eno resnico. Sulca so naselili dolenjski ribiči, ki so želeli obogatiti vodotok osrednje Save s to plemenito ribo, kar pomeni, da sulec, živeč v Savi, ni avtohtoni vodni živelj v tem predelu Save. Več informacij o selitvi (prenašanju) sulca iz Krke v Savobodo znali povedati dolenjski ribiči.

Poleg tega je ta teden napovedal nadaljevanje projekta HE na srednji Savi v svojem intervjuju v Financah državni sekretar Anton Žunič iz vlade RS.

In kaj ostane bralcem ? Odgovor je preprost , v Savo moramo naseliti ščuke, katere bodo polovile poslance, kateri uporabljajo tipke na glasovni napravi misleč da igrajo kakšno računalniško igrico.

Božo Dukić je tajnik Združenja za energetsko neodvisnost SlovenijeNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...