Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.
Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Državni sekretar na ministrstvu za okolje Simon Zajc je napovedal spremembo zakona, po kateri bo država občinam sofinancirala vodovode.

Hidroelektrarne na srednji Savi in neavtohtoni sulci

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
energetika   dodaj
državni zbor dodaj
Ivan Hršak dodaj
Sava dodaj
 
Čas branja: 1 min
12.04.2018  20:00  Dopolnjeno: 12.04.2018 20:03
Hidroelektrarne na srednji Savi in neavtohtoni sulci
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
energetika   dodaj
državni zbor dodaj
Ivan Hršak dodaj
Sava dodaj

Marca je Državni zbor (DZ) zavrnil razpravo o zakonskem predlogu poslanca Ivana Hršaka iz Hrastnika o začetku obravnave zakona o gradnji hidroelektrarn (HE) na srednji Savi. V razpravi, pri nasprotovanju obravnave smo večkrat slišali razpravljavce, da je treba zaščititi tudi tam živečega sulca. Skoraj vsi razpravljavci so spregledali energetski potencial srednje Save in pomen gradnje za delovna mesta v času gradnje (15 let) ter slovensko znanje, pridobljeno na podobnih referenčnih objektih v Sloveniji. Spregledali so tudi pomen proizvodnje električne energije iz domačega trajnega (obnovljivega) vira energije. Pri tem so razpravljavci spregledali dejstvo, da se poraba električne energije zaradi našega načina življenja povečuje. Rezultat glasovanja v DZ je bil 29 glasov proti obravnavi predlaganega zakona in 26 za obravnavo. Pri takšnem rezultatu se lahko vprašamo, kaj če so nasprotniki z glasovanjem želeli že oddati svoj glas za bodočo JEK2. Poslanci imajo pred sabo predlog Energetskega koncepta Slovenije, v katerem je napovedana povečana proizvodnja električne energije iz domačih trajnih virov. In pojavi se preprosto vprašanje, kako glasovati o enaki zadevi dvakrat in to različno.

Za lažje razmišljanje pa povem še eno resnico. Sulca so naselili dolenjski ribiči, ki so želeli obogatiti vodotok osrednje Save s to plemenito ribo, kar pomeni, da sulec, živeč v Savi, ni avtohtoni vodni živelj v tem predelu Save. Več informacij o selitvi (prenašanju) sulca iz Krke v Savobodo znali povedati dolenjski ribiči.

Poleg tega je ta teden napovedal nadaljevanje projekta HE na srednji Savi v svojem intervjuju v Financah državni sekretar Anton Žunič iz vlade RS.

In kaj ostane bralcem ? Odgovor je preprost , v Savo moramo naseliti ščuke, katere bodo polovile poslance, kateri uporabljajo tipke na glasovni napravi misleč da igrajo kakšno računalniško igrico.

Božo Dukić je tajnik Združenja za energetsko neodvisnost SlovenijeNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...