Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.
Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Državni sekretar na ministrstvu za okolje Simon Zajc je napovedal spremembo zakona, po kateri bo država občinam sofinancirala vodovode.

Novi podatki o odpadni embalaži tudi za odločanje o embalažnini

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
01.05.2018  10:00  Dopolnjeno: 01.05.2018 10:06
Ministrstvo za okolje in prostor bo po spremembi uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo podrobno spremljalo podatke o količinah, ki jo v promet dajo manjši proizvajalci. Če se bo izkazalo za potrebno, bo lahko predlagalo tudi znižanje praga za plačevanje embalažnine.
avtor
Novi podatki o odpadni embalaži tudi za odločanje o embalažnini
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  

Ravnanje z embalažo in odpadno embalažo je v Sloveniji urejeno na podlagi načela podaljšane odgovornosti proizvajalca. To pomeni, da so proizvajalci embalaže odgovorni za vzpostavitev sistema ravnanja z odpadkom, ki nastane zaradi uporabe embaliranega izdelka in za financiranje tega sistema. V ta namen eni izmed družb za ravnanje z odpadno embalažo plačujejo embalažnino, ki je odvisna od količine embalaže, ki jo dajo letno v promet, in od vrste embalažnega materiala.

V evidenco proizvajalcev pri Finančni upravi RS (Furs) se morajo vpisati proizvajalci, ki dajo letno prvič v promet več kot 15 ton embalaže. Ti okoljsko dajatev plačujejo štirikrat letno. Tisti, ki ustvarijo manjše količine embalaže, embalažnine ne plačujejo.

Računsko sodišče je leta 2015 opozorilo, da v sistem ravnanja z embalažo in odpadno embalažo ni bila vključena več kot polovica (53,2 odstotka) embalaže, dane v promet. V povprečju je bilo zato na leto v sistem premalo vplačanih vsaj 16 milijonov evrov embalažnine. Družbe za ravnanje z odpadno embalažo pa po tem, ko dosežejo svoje predpisane deleže, odpadne embalaže od javnih komunalnih služb nočejo več prevzemati.

To področje ministrstvo za okolje in prostor ureja tudi s pomočjo zadnje novele uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo. Ta terja, da se tudi mali podjetniki in obrtniki, na primer frizerka, ki je iz tujine naročila šampone, vpišejo v evidenco Agencije RS za okolje (Arso) in enkrat letno poročajo o embalaži, ki jo dajo na trg. Doslej je veljalo, da so bili obveznosti poročanja oproščeni tisti, ki so na trg dali manj kot pet ton embalaže.

Proizvajalci morajo podatke o embalaži prvič sporočiti naslednje leto za letošnje koledarsko leto, v letošnjem letu pa se morajo vpisati v evidenco proizvajalcev in voditi svojo lastno evidenco o masi in vrsti embalaže, dane prvič v promet.

Ministrstvo za okolje in prostor bo z analizo teh na novo pridobljenih podatkov o proizvajalcih ter o masi in vrsti embalaže, ki je dana prvič v promet, v naslednjih letih ocenilo dejansko potrebo po znižanju praga 15 ton embalaže, dane letno prvič v promet, za nastanek obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo, so povedali za STA.

"Če masa embalaže, za katero proizvajalci ne plačujejo stroškov ravnanja z odpadno embalažo, dejansko predstavlja pomemben delež mase vse embalaže, dane letno prvič v promet v Sloveniji, bo ministrstvo ocenilo primernost znižanja praga za nastanek obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo zlasti z vidika vpliva take nove obveznosti na poslovanje srednjih, malih in mikro podjetij v primerjavi z drugimi možnimi ukrepi, kot sta na primer prenos te obveznosti na osebe v distribucijski verigi ali natančnejša opredelitev osnov za tarifo obračunavanja storitev proizvajalcem, saj se s predpisom ne more določiti višine embalažnine," so zapisali.

Na področju ravnanja z embalažo je pomembna tudi sodba upravnega sodišča z dne 18. januarja letos. Upravno sodišče je namreč razsodilo, da obveznost družb za ravnanje z embalažo ne izhaja iz zakona o varstvu okolja, niti iz uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo ali vladnega sklepa o določitvi deležev prevzemanja odpadne embalaže pri izvajalcih javne službe.

Oblastveni posamični akt, ki tožniku nalaga obveznost prevzemanja odpadne embalaže, je namreč okoljevarstveno dovoljenje. To pomeni, da vlada ne more s sklepom določati, kolikšen delež ločeno zbrane embalaže mora prevzeti katera od pooblaščenih družb, kot je to počela doslej.

Na okoljskem ministrstvu so zagotovili, da bodo to sodbo spoštovali in v skladu z njo tudi vodili nadaljnje postopke. Kot so spomnili, se sodba nanaša na staro uredbo o ravnanju z embalažo in na okoljevarstvena dovoljenja za družbe iz leta 2012.

"Glede na spremembo zakonodaje in sodbo upravnega sodišča, ki izpostavlja okoljevarstveno dovoljenje kot oblastveni posamični akt, bomo dovoljenja po uradni dolžnosti dopolnili," so dodali ob tem. Na ministrstvu pa pripravljajo tudi zakonske določbe zakona o varstvu okolja na tem področju, ki bodo hkrati dale pravno podlago za prenos novega odpadkovnega svežnja šestih evropskih direktiv za krožno gospodarstvo v nacionalno zakonodajo.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...