O pametni specializaciji so govorili v Mariboru O pametni specializaciji so govorili v Mariboru Nič suhoparno - pametno smo se pogovarjali in tvorno družili na srečanju sodelujočih pri evropskem projektu Smart_watch 20. in 21. novembra v Mariboru.
Gromozanske razsežnosti emisij ogljika zaradi požarov Gromozanske razsežnosti emisij ogljika zaradi požarov Bruto emisije ogljikovega dioksida, do katerih pride zaradi požarov, znašajo osem gigaton, kar je dvakratna vrednost skupne emisije industrije fosilnih goriv v EU leta 2016 in skoraj četrtina globalnih letnih emisij zaradi rabe fosilnih goriv.
Iz jame v Lovrencu doslej odpeljali 38 tisoč ton odpadnih gum Iz jame v Lovrencu doslej odpeljali 38 tisoč ton odpadnih gum Izveden je za letos načrtovan odvoz izrabljenih gum iz gramozne jame v Lovrencu na Dravskem polju, so sporočili z okoljskega ministrstva.
Kaj je zelena obveznica in komu so namenjena takšna sredstva Kaj je zelena obveznica in komu so namenjena takšna sredstva SID banka je na mednarodnih trgih v zaprtem krogu vlagateljev izdala svojo prvo zeleno obveznico, so sporočili včeraj. Danes so dodali pojasnilo, kaj je zelena obveznica.
Tako iščejo milijarde za financiranje energetske prenove slovenskih stavb Tako iščejo milijarde za financiranje energetske prenove slovenskih stavb Do leta 2020 bo naložb v energetsko učinkovitost stavb za 50 milijonov evrov, kako bo naprej, pa ne vemo, ker bo treba zagotoviti finančne vire, je povedal Damir Staničić z Instituta Jožef Stefan.

Novi podatki o odpadni embalaži tudi za odločanje o embalažnini

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
01.05.2018  10:00  Dopolnjeno: 01.05.2018 10:06
Ministrstvo za okolje in prostor bo po spremembi uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo podrobno spremljalo podatke o količinah, ki jo v promet dajo manjši proizvajalci. Če se bo izkazalo za potrebno, bo lahko predlagalo tudi znižanje praga za plačevanje embalažnine.
avtor
Novi podatki o odpadni embalaži tudi za odločanje o embalažnini
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  

Ravnanje z embalažo in odpadno embalažo je v Sloveniji urejeno na podlagi načela podaljšane odgovornosti proizvajalca. To pomeni, da so proizvajalci embalaže odgovorni za vzpostavitev sistema ravnanja z odpadkom, ki nastane zaradi uporabe embaliranega izdelka in za financiranje tega sistema. V ta namen eni izmed družb za ravnanje z odpadno embalažo plačujejo embalažnino, ki je odvisna od količine embalaže, ki jo dajo letno v promet, in od vrste embalažnega materiala.

V evidenco proizvajalcev pri Finančni upravi RS (Furs) se morajo vpisati proizvajalci, ki dajo letno prvič v promet več kot 15 ton embalaže. Ti okoljsko dajatev plačujejo štirikrat letno. Tisti, ki ustvarijo manjše količine embalaže, embalažnine ne plačujejo.

Računsko sodišče je leta 2015 opozorilo, da v sistem ravnanja z embalažo in odpadno embalažo ni bila vključena več kot polovica (53,2 odstotka) embalaže, dane v promet. V povprečju je bilo zato na leto v sistem premalo vplačanih vsaj 16 milijonov evrov embalažnine. Družbe za ravnanje z odpadno embalažo pa po tem, ko dosežejo svoje predpisane deleže, odpadne embalaže od javnih komunalnih služb nočejo več prevzemati.

To področje ministrstvo za okolje in prostor ureja tudi s pomočjo zadnje novele uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo. Ta terja, da se tudi mali podjetniki in obrtniki, na primer frizerka, ki je iz tujine naročila šampone, vpišejo v evidenco Agencije RS za okolje (Arso) in enkrat letno poročajo o embalaži, ki jo dajo na trg. Doslej je veljalo, da so bili obveznosti poročanja oproščeni tisti, ki so na trg dali manj kot pet ton embalaže.

Proizvajalci morajo podatke o embalaži prvič sporočiti naslednje leto za letošnje koledarsko leto, v letošnjem letu pa se morajo vpisati v evidenco proizvajalcev in voditi svojo lastno evidenco o masi in vrsti embalaže, dane prvič v promet.

Ministrstvo za okolje in prostor bo z analizo teh na novo pridobljenih podatkov o proizvajalcih ter o masi in vrsti embalaže, ki je dana prvič v promet, v naslednjih letih ocenilo dejansko potrebo po znižanju praga 15 ton embalaže, dane letno prvič v promet, za nastanek obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo, so povedali za STA.

"Če masa embalaže, za katero proizvajalci ne plačujejo stroškov ravnanja z odpadno embalažo, dejansko predstavlja pomemben delež mase vse embalaže, dane letno prvič v promet v Sloveniji, bo ministrstvo ocenilo primernost znižanja praga za nastanek obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo zlasti z vidika vpliva take nove obveznosti na poslovanje srednjih, malih in mikro podjetij v primerjavi z drugimi možnimi ukrepi, kot sta na primer prenos te obveznosti na osebe v distribucijski verigi ali natančnejša opredelitev osnov za tarifo obračunavanja storitev proizvajalcem, saj se s predpisom ne more določiti višine embalažnine," so zapisali.

Na področju ravnanja z embalažo je pomembna tudi sodba upravnega sodišča z dne 18. januarja letos. Upravno sodišče je namreč razsodilo, da obveznost družb za ravnanje z embalažo ne izhaja iz zakona o varstvu okolja, niti iz uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo ali vladnega sklepa o določitvi deležev prevzemanja odpadne embalaže pri izvajalcih javne službe.

Oblastveni posamični akt, ki tožniku nalaga obveznost prevzemanja odpadne embalaže, je namreč okoljevarstveno dovoljenje. To pomeni, da vlada ne more s sklepom določati, kolikšen delež ločeno zbrane embalaže mora prevzeti katera od pooblaščenih družb, kot je to počela doslej.

Na okoljskem ministrstvu so zagotovili, da bodo to sodbo spoštovali in v skladu z njo tudi vodili nadaljnje postopke. Kot so spomnili, se sodba nanaša na staro uredbo o ravnanju z embalažo in na okoljevarstvena dovoljenja za družbe iz leta 2012.

"Glede na spremembo zakonodaje in sodbo upravnega sodišča, ki izpostavlja okoljevarstveno dovoljenje kot oblastveni posamični akt, bomo dovoljenja po uradni dolžnosti dopolnili," so dodali ob tem. Na ministrstvu pa pripravljajo tudi zakonske določbe zakona o varstvu okolja na tem področju, ki bodo hkrati dale pravno podlago za prenos novega odpadkovnega svežnja šestih evropskih direktiv za krožno gospodarstvo v nacionalno zakonodajo.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj enotarifno merjenje elektrike? Kaj pa, če imate toplotno črpalko?

Praviloma velja, da se dvotarifno merjenje splača, če gospodinjstvo v času manjše tarife porabi približno 30 odstotkov električne...

OK & EN
Novice
Novice Od ljubljanskega referenta do top 10 na svetu 4

Širši javnosti povsem neznano slovensko podjetje Belektron že vrsto let uspešno deluje v eni od niš mednarodnega finančnega trga v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico 14

Tandemska sončna celica slovenskih avtorjev ima doslej najvišjo učinkovitost pretvorbe svetlobne energije v električno.

OK & EN
Odpadki
Odpadki Minister Leben, tale bo pa težka! Zdaj vam nasprotuje GZS. 1

Država bo težko uspela dokazati da so za neprevzete kupe embalaže odgovorne embalažne družbe, so zapisali na Gospodarski zbornici...

OK & EN
Novice
Novice Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom!

Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Evropske elektro napovedi: konec januarja bo za Slovenijo težak 11

V evropskem združenju operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja ENTSO-E so objavili napovedi električne proizvodnje za...

OK & EN
Novice
Novice Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti 7

Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Ljubljani kmalu še en ponudnik souporabe e-avtov, v Sloveniji kitajski e-avti 6

Podjetje Plan-net solar bo v kratkem ponudilo na trgu kitajske mini električne avte, za leto 2019 pa načrtujejo postavitev omrežja za...