Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo za gospodarstvo je vladi v sprejem znova predlagalo polletno podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov, je razvidno iz predloga uredbe, objavljenega med vladnimi gradivi v obravnavi. Konec meseca namreč poteče prejšnje podaljšanje uredbe, potem ko ministrstvo februarja ni bilo uspešno s predlogom popolne liberalizacije cen.
Lokalna energetika: denarja je dovolj, potrebujemo projekte Lokalna energetika: denarja je dovolj, potrebujemo projekte Lokalna energetika bo uspešna, če bo povezala večje število energetskih projektov. Tako bodo lažje zagotovili uspešno financiranje projektov in dosegli multiplikativne učinke. Takšno je bilo poglavitno sporočilo letošnje konference Trajnostna energetika lokalno.
Okoljsko poročilo za škotsko žago na Gomilskem sprejeto Okoljsko poročilo za škotsko žago na Gomilskem sprejeto Škotsko družinsko podjetje BSW, ki načrtuje postavitev lesno predelovalnega centra (LPC) na Gomilskem pri Braslovčah, je pridobilo potrjeno okoljsko poročilo od strani ministrstva za okolje.

Na slovenski obali nadaljujejo z odstranjevanjem odpadkov

Čas branja: 1 min
03.05.2018  10:35  Dopolnjeno: 03.05.2018 10:37
Agencija za vode, uprava za pomorstvo ter komunalne in druge službe tudi danes nadaljujejo z odstranjevanjem večje količine odpadkov, ki so jih tokovi zadnje dni naplavili v slovensko morje. Kot ocenjuje direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec, gre za širši problem tega dela Sredozemlja. Sanacija bo trajala, dokler bodo vztrajali sedanji tokovi.
avtor
Na slovenski obali nadaljujejo z odstranjevanjem odpadkov
Foto: Shutterstock

Danes so tako že na terenu delavci agencije za vode oziroma njenega pogodbenega podjetja Drava, ki bodo ocenili stanje in začeli s čiščenjem obale. Na upravi za pomorstvo pa bodo, tako kot zadnjih nekaj dni, pomagali z odstranjevanjem odpadkov na manj dostopnih krajih, do katerih ni mogoče priti s kopnega, je za STA pojasnil Klinec.

Ob tem so že aktivirali ostale službe, tako v Luki Koper kot v marinah, da počistijo morje v svojih akvatorijih. Kot je priznal Klinec, pa dosti več trenutno ni moč narediti. Odstranjevanje smeti, ki jih je naplavilo v slovensko morje, bo po njegovem tako trajalo, dokler bosta veter in morski tok odpadke nosila k nam.

Odpadki namreč ne izvirajo iz Slovenije, pač pa gre za težavo severnega Jadrana in širše Sredozemlja, ko tokovi odpadke zanesejo v določeno smer. Po nekaterih ocenah smeti izvirajo iz reke Pad oziroma s severa Italije, je dodal prvi mož uprave za pomorstvo, ki je spomnil, da so še pred sezono poskrbeli, da je bila slovenska obala povsem očiščena.

Kot je še priznal Klinec, bi morda lahko prestregli nekaj več odpadkov na morju, če bi že imeli na razpolago novo ekološko plovilo, ki ga bodo sicer dobili decembra, sicer pa "je toliko tega, da ko pride v stik z obalo, je treba pobrati in to je to".

Že od torka so med drugimi na terenu delavci komunalnega podjetja Marjetica Koper, ki naplavljene smeti, odpadno plastiko in druge odpadke sproti ročno čistijo z obale, je v sredo poročal spletni portal koprske občine Ekoper. Do srede so tako v Marjetici na različnih lokacijah odstranili približno štiri samonakladalne kontejnerje nesnage.

Na Marjetici Koper bodo sicer v kratkem nabavili posebno plovilo, s katerim bodo lahko ob obali in tudi v globljih vodah še bolj učinkovito opravljali tedenske akcije čiščenja obale ter ukrepali ob morebitnih izrednih razmerah, kakršna je sedanja. Portal Ekoper sicer poroča še, da je župan Boris Popovič občane za danes ob 16. uri pozval, da se pridružijo posebni čistilni akciji, na kateri bodo obalo skupaj očistili naplavljene nesnage.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Varovalka iz Izlak, ki ščiti e-avto pred požarom, že v norveških avtobusih 1

V družbi ETI Elektroelement iz Izlak so med drugim razvili varovalko, ki prepreči požar v električnem vozilu.