Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Za zanesljivost oskrbe s plinom je pozitiven vsak vir plina, ki je umeščen na primeren način, je povedal Jurij Vertačnik z ministrstva za infrastrukturo.
Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Barbara Novosel z ljubljanske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo je predstavila oceno tveganja vpliva tekočine za hidravlično lomljenje na okolje.
Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Pitna voda sega na območju nahajališč slovenskega plina do globine 20 metrov, nahajališča plina pa so globlja od 2.200 metrov, je povedal Miloš Markič z Geološkega zavoda Slovenije.
A. Pečjak: Zakaj smo v e-avtih varnejši pred požarom kot v klasičnih A. Pečjak: Zakaj smo v e-avtih varnejši pred požarom kot v klasičnih Z zornega kota požarne varnosti so električni avti varnejši od klasičnih. Med drugim tudi zato, ker baterija gori počasi in imamo čas za umik, je povedal Andrej Pečjak z Inštituta Metron.
Nove podpore za obnovljive vire elektrike in kogeneracije Nove podpore za obnovljive vire elektrike in kogeneracije Proizvajalci elektrike iz obnovljivih virov in v kogeneracijah z visokim izkoristkom se lahko prijavijo na javni poziv Agencije za energijo in pridobijo podporo.

Na slovenski obali nadaljujejo z odstranjevanjem odpadkov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
odpadki   dodaj
Luka Koper dodaj
Boris Popovič dodaj
Jadran Klinec dodaj
 
Čas branja: 1 min
03.05.2018  10:35  Dopolnjeno: 03.05.2018 10:37
Agencija za vode, uprava za pomorstvo ter komunalne in druge službe tudi danes nadaljujejo z odstranjevanjem večje količine odpadkov, ki so jih tokovi zadnje dni naplavili v slovensko morje. Kot ocenjuje direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec, gre za širši problem tega dela Sredozemlja. Sanacija bo trajala, dokler bodo vztrajali sedanji tokovi.
avtor
Na slovenski obali nadaljujejo z odstranjevanjem odpadkov
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
odpadki   dodaj
Luka Koper dodaj
Boris Popovič dodaj
Jadran Klinec dodaj

Danes so tako že na terenu delavci agencije za vode oziroma njenega pogodbenega podjetja Drava, ki bodo ocenili stanje in začeli s čiščenjem obale. Na upravi za pomorstvo pa bodo, tako kot zadnjih nekaj dni, pomagali z odstranjevanjem odpadkov na manj dostopnih krajih, do katerih ni mogoče priti s kopnega, je za STA pojasnil Klinec.

Ob tem so že aktivirali ostale službe, tako v Luki Koper kot v marinah, da počistijo morje v svojih akvatorijih. Kot je priznal Klinec, pa dosti več trenutno ni moč narediti. Odstranjevanje smeti, ki jih je naplavilo v slovensko morje, bo po njegovem tako trajalo, dokler bosta veter in morski tok odpadke nosila k nam.

Odpadki namreč ne izvirajo iz Slovenije, pač pa gre za težavo severnega Jadrana in širše Sredozemlja, ko tokovi odpadke zanesejo v določeno smer. Po nekaterih ocenah smeti izvirajo iz reke Pad oziroma s severa Italije, je dodal prvi mož uprave za pomorstvo, ki je spomnil, da so še pred sezono poskrbeli, da je bila slovenska obala povsem očiščena.

Kot je še priznal Klinec, bi morda lahko prestregli nekaj več odpadkov na morju, če bi že imeli na razpolago novo ekološko plovilo, ki ga bodo sicer dobili decembra, sicer pa "je toliko tega, da ko pride v stik z obalo, je treba pobrati in to je to".

Že od torka so med drugimi na terenu delavci komunalnega podjetja Marjetica Koper, ki naplavljene smeti, odpadno plastiko in druge odpadke sproti ročno čistijo z obale, je v sredo poročal spletni portal koprske občine Ekoper. Do srede so tako v Marjetici na različnih lokacijah odstranili približno štiri samonakladalne kontejnerje nesnage.

Na Marjetici Koper bodo sicer v kratkem nabavili posebno plovilo, s katerim bodo lahko ob obali in tudi v globljih vodah še bolj učinkovito opravljali tedenske akcije čiščenja obale ter ukrepali ob morebitnih izrednih razmerah, kakršna je sedanja. Portal Ekoper sicer poroča še, da je župan Boris Popovič občane za danes ob 16. uri pozval, da se pridružijo posebni čistilni akciji, na kateri bodo obalo skupaj očistili naplavljene nesnage.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj enotarifno merjenje elektrike? Kaj pa, če imate toplotno črpalko?

Praviloma velja, da se dvotarifno merjenje splača, če gospodinjstvo v času manjše tarife porabi približno 30 odstotkov električne...

OK & EN
Novice
Novice Od ljubljanskega referenta do top 10 na svetu 4

Širši javnosti povsem neznano slovensko podjetje Belektron že vrsto let uspešno deluje v eni od niš mednarodnega finančnega trga v...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Minister Leben, tale bo pa težka! Zdaj vam nasprotuje GZS. 1

Država bo težko uspela dokazati da so za neprevzete kupe embalaže odgovorne embalažne družbe, so zapisali na Gospodarski zbornici...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Evropske elektro napovedi: konec januarja bo za Slovenijo težak 11

V evropskem združenju operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja ENTSO-E so objavili napovedi električne proizvodnje za...

OK & EN
Novice
Novice Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom!

Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu...

OK & EN
Novice
Novice Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti 7

Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Ljubljani kmalu še en ponudnik souporabe e-avtov, v Sloveniji kitajski e-avti 6

Podjetje Plan-net solar bo v kratkem ponudilo na trgu kitajske mini električne avte, za leto 2019 pa načrtujejo postavitev omrežja za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike

V družbi GEN-I testirajo infrastrukturo za električno polnjenje, s katero bodo omogočili razmeroma hitro polnjenje več vozil hkrati...