Okolje & energija

Lani v EU občutnejši dvig izpustov ogljikovega dioksida, rast tudi v Sloveniji

Pospešena gospodarska dejavnost v Evropi vpliva tudi na rast izpustov ogljikovega dioksida iz fosilnih goriv. Lani so se po prvih ocenah evropskega statističnega urada Eurostat v primerjavi z 2016 povečali za 1,8 odstotka. Najbolj so narasli na Malti in Estoniji, najbolj pa so upadli na Finskem in Danskem. V Sloveniji so narasli za 3,1 odstotka.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
04.05.2018 12:35
Dopolnjeno: 04.05.2018 12:36
Čas branja: 1 min

Lansko zvišanje emisij ogljikovega dioksida sledi rahlemu ( za 0,4 odstotka) padcu v 2016, sovpada pa med drugim z okrepljeno gospodarsko dejavnostjo v večjem delu Evrope.

Najbolj občutno so se izpusti lani glede na 2016 po prvih ocenah Eurostata povečali na Malti (12,8 odstotka) in v Estoniji (11,3 odstotka). Sledile so Bolgarija (8,3 odstotka), Španija (7,4 odstotka), Portugalska (7,3 odstotka), Madžarska (6,9 odstotka) in Romunija (6,8 odstotka).

Od preostalih držav iz skupine največjih evropskih gospodarstev so se izpusti v Nemčiji kljub 2,2-odstotni gospodarski rasti zmanjšali za 0,2 odstotka, v Franciji so ob dveodstotni gospodarski rasti narasli za 3,2 odstotka, v Italiji prav tako, pri čemer se je italijanski BDP okrepil za 1,4 odstotka, v Veliki Britaniji pa so ob 1,8-odstotni krepitvi gospodarske dejavnosti upadli za 3,2 odstotka. Na Poljskem so se ob skoraj petodstotni rasti BDP dvignili za 3,8 odstotka.

V Sloveniji so se ob petodstotni gospodarski rasti po prvih ocenah Eurostata povečali za 3,1 odstotka, kar je 2,7 odstotne točke manj kot v 2016.

Največji padec izpustov so lani kljub zdravi gospodarski rasti zabeležili na Finskem (-5,9 odstotka) in Danskem (-5,8 odstotka). Nordijske države so sicer najdlje v procesu ločevanja izpustov toplogrednih plinov od gibanja gospodarske dejavnosti. Emisije so poleg že omenjenih Velike Britanije in Nemčije upadle še na Irskem (-2,9 odstotka), v Belgiji (-2,4 odstotka) in v Latviji (-0,7 odstotka).

V EU sicer daleč največji delež vseh izpustov ogljikovega dioksida ustvari Nemčija (23 odstotkov). Sledijo Velika Britanija (11,2 odstotka), Italija (10,7 odstotka), Francija (10 odstotkov), Poljska (9,8 odstotka) in Španija (7,7 odstotka). Slovenija ustvari vsega 0,4 odstotka vseh evropskih emisij ogljikovega dioksida.

Izpusti ogljikovega dioksida so najpomembnejši dejavnik globalnega segrevanja ozračja, saj pomenijo okoli 80 odstotkov vseh emisij toplogrednih plinov. Poleg gospodarske rasti in s tem povezane krepitve industrijske aktivnosti in povečevanja prometa nanje med drugim vplivajo še rast števila prebivalcev in podnebne razmere.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Evrski BDP je v zadnjem četrtletju lani medletno upadel za 5,1 odstotka
Finance
Albina Kenda Evrski BDP je v zadnjem četrtletju lani medletno upadel za 5,1 odstotka 8

Upad v četrtem četrtletju lani je bil velik, a hkrati tudi manjši od prvotnih predvidevanj; pogledali smo, kaj so razlogi

FINANCE
Okolje & energija
Tako EU pripravlja omrežje za transport in hrambo ogljikovega dioksida
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Tako EU pripravlja omrežje za transport in hrambo ogljikovega dioksida

V javni obravnavi je osem evropskih projektov za transport ogljikovega dioskida od industrijskih onesnaževalcev do podmorskih skladišč v Severnem in Norveškem morju.

FINANCE
Okolje & energija
(raziskava) S hrano povezana tretjina vseh izpustov toplogrednih plinov
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA (raziskava) S hrano povezana tretjina vseh izpustov toplogrednih plinov 13

Tretjina vseh globalnih izpustov toplogrednih plinov je povezana s hrano, kaže nova raziskava. V tej oceni so raziskovalci upoštevali denimo krčenje gozdov, rabo gnojil, gojenje živine in odpadke. Avtorji upajo, da bodo podatki pomagali prepoznati področja, na katerih bodo globalni ukrepi za zmanjšanje izpustov najbolj učinkoviti.

FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.

FINANCE
Vas bolj skrbi pandemija, podnebne spremembe ali voditelji?
Finance
Nataša Koražija Vas bolj skrbi pandemija, podnebne spremembe ali voditelji? 7

Kljub dolgim mesecem lockdowna in ob prepolovljenem letalskem prometu so se izpusti ogljikovega dioksida v letu 2020 zmanjšali za skromnih sedem odstotkov

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.