(video) Zamenjava dizlov z e-vozili po načelu avto za avto v podjetju odpade (video) Zamenjava dizlov z e-vozili po načelu avto za avto v podjetju odpade Gospodarstvo čaka prehod iz fosilne v zeleno floto poslovnih vozil. Pošta Slovenije je med slovenskimi podjetji z največjim številom električnih vozil. Pri elektrifikaciji sodeluje tudi s podjetjem GEN-I. To pa ni edini primer takšnega sodelovanja.
Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
ELES predstavil koncept razvoja polnjenja e-avtov ELES predstavil koncept razvoja polnjenja e-avtov Uroš Salobir iz družbe ELES je predstavil koncept celostnega razvoja infrastrukture za množično polnjenje e-vozil. Imenovali so ga E8.
Ena zares 'lovska': Zaradi vetrnic bo medved pritisnil na naselja Ena zares 'lovska': Zaradi vetrnic bo medved pritisnil na naselja Lovec iz Loškega Potoka je komentiral trditve okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green o nevarnosti, da bodo zaradi vetrnih elektrarn medvedje bolj pritisnili na naselja.
(video) Zakaj je pri polnjenju e-avtov strah energetikov odveč (video) Zakaj je pri polnjenju e-avtov strah energetikov odveč Prihajajo 350-kilovatne e-polnilnice, a je strah energetikov odveč. Številni bodo polnili avte tudi na železniških postajah. Kako so na omrežje priključili prvi shranjevalnik električne energije pri nas. Našteto in še marskija smo izvedeli na posvetu Časnika Finance o zeleni mobilnosti v slovenskih podjetjih.

EU v 26 letih povečala proizvodnjo jedrske energije za 5,6 odstotka, Slovenija nad povprečjem

Čas branja: 1 min
05.05.2018  09:55  Dopolnjeno: 05.05.2018 09:55
Proizvodnja elektrike iz jedrske energije se je med letoma 1990 in 2016 v EU povečala za 5,6 odstotka. Od 28 članic jih jedrsko energijo proizvaja 14 in po podatkih statističnega urada Eurostat je največjo rast v tem obdobju dosegla Češka (+ 91,5 odstotka). Sledita Francija (+ 28,4 odstotka) in Slovenija (+ 23,6 odstotka).
avtor
EU v 26 letih povečala proizvodnjo jedrske energije za 5,6 odstotka, Slovenija nad povprečjem

Nasprotno se je proizvodnja jedrske energije v zadnjih v 26 letih najbolj zmanjšala v Nemčiji, in sicer za 44,5 odstotka. Prav tako se je zmanjšala na Švedskem (-7,6 odstotka).

Poleg Češke, Francije in Slovenije so rast proizvodnje elektrike iz jedrske energije v obdobju od leta 1990 zabeležile tudi Slovaška (+ 22,7 odstotka), Finska (+ 20,7 odstotka), Madžarska (+ 16,9 odstotka), Nizozemska (+ 13,1 odstotka), Velika Britanija (+ 9,1 odstotka), Španija (+ 8,0 odstotka), Bolgarija (+ 7,5 odstotka), Belgija (+ 1,9 odstotka) in Romunija.

Za slednjo Eurostat nima ustrezne primerjave, saj je prvo jedrsko elektrarno postavila šele leta 1996. V seznam pa ni vključena Litva, ki je leta 2010 izstopila iz proizvodnje jedrske energije.

Največja proizvajalka elektrike iz jedrske energije v letu 2016 je bila Francija z 48,0-odstotnim deležem. Sledijo Nemčija (10,0 odstotka), Velika Britanija (8,5 odstotka), Švedska (7,5 odstotka) in Španija (7,0 odstotka). Samo teh pet držav skupaj proizvede 81,1 odstotka celotne jedrske energije v uniji.

Slovenija je s svojo nuklearko v Krškem predlani v omrežje oddala 5,715 milijarde kilovatnih ur električne energije. To predstavlja 0,7 odstotka vse proizvede jedrske energije v uniji v letu 2016.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Novice
Novice Kdo so državni sekretarji na okolju in infrastrukturi

Na prvi seji vlade so imenovali državne sekretarje; na okoljsko ministrstvo prihaja arhitekt Aleš Prijon, na infrastrukturno pa Bojan...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...