Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
Po novem boste lahko izbrali elektriko, ki ne bo iz TEŠ Po novem boste lahko izbrali elektriko, ki ne bo iz TEŠ Na infrastrukturnem ministrstvu so pripravili predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Energetskega zakona. Pregledali smo nekaj predlaganih novosti.
A. Bratušek s Hrvati o reviziji programov odlaganja radioaktivnih odpadkov A. Bratušek s Hrvati o reviziji programov odlaganja radioaktivnih odpadkov V Zagrebu je bilo 12. zasedanje meddržavne komisije za spremljanje izvajanja pogodbe med vladama Slovenije in Hrvaške o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij, povezanih z vlaganjem v Jedrsko elektrarno Krško (JEK).
Minister Leben predlagal ustavitev DPN za elektrarne na Muri Minister Leben predlagal ustavitev DPN za elektrarne na Muri Minister za okolje Jure Leben je poudaril, da hidroelektrarn na reki Muri ne bo in dodal, da je »v medresorsko usklajevanje podal predlog, da se zaustavi državni prostorski načrt za gradnjo hidroelektrarne na reki Muri«.
Kako in zakaj je škofjeloški Knauf postal platinast Kako in zakaj je škofjeloški Knauf postal platinast V škofjeloškem podjetju Knauf Insulation so razložili, kaj je platinasti certifikat DGNB, ki so ga pred nekaj dnevi dobil za svojo stavbo Knauf Insulation Experience Center.

EU v 26 letih povečala proizvodnjo jedrske energije za 5,6 odstotka, Slovenija nad povprečjem

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
eurostat dodaj
 
Čas branja: 1 min
05.05.2018  09:55  Dopolnjeno: 05.05.2018 09:55
Proizvodnja elektrike iz jedrske energije se je med letoma 1990 in 2016 v EU povečala za 5,6 odstotka. Od 28 članic jih jedrsko energijo proizvaja 14 in po podatkih statističnega urada Eurostat je največjo rast v tem obdobju dosegla Češka (+ 91,5 odstotka). Sledita Francija (+ 28,4 odstotka) in Slovenija (+ 23,6 odstotka).
avtor
EU v 26 letih povečala proizvodnjo jedrske energije za 5,6 odstotka, Slovenija nad povprečjem

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
eurostat dodaj

Nasprotno se je proizvodnja jedrske energije v zadnjih v 26 letih najbolj zmanjšala v Nemčiji, in sicer za 44,5 odstotka. Prav tako se je zmanjšala na Švedskem (-7,6 odstotka).

Poleg Češke, Francije in Slovenije so rast proizvodnje elektrike iz jedrske energije v obdobju od leta 1990 zabeležile tudi Slovaška (+ 22,7 odstotka), Finska (+ 20,7 odstotka), Madžarska (+ 16,9 odstotka), Nizozemska (+ 13,1 odstotka), Velika Britanija (+ 9,1 odstotka), Španija (+ 8,0 odstotka), Bolgarija (+ 7,5 odstotka), Belgija (+ 1,9 odstotka) in Romunija.

Za slednjo Eurostat nima ustrezne primerjave, saj je prvo jedrsko elektrarno postavila šele leta 1996. V seznam pa ni vključena Litva, ki je leta 2010 izstopila iz proizvodnje jedrske energije.

Največja proizvajalka elektrike iz jedrske energije v letu 2016 je bila Francija z 48,0-odstotnim deležem. Sledijo Nemčija (10,0 odstotka), Velika Britanija (8,5 odstotka), Švedska (7,5 odstotka) in Španija (7,0 odstotka). Samo teh pet držav skupaj proizvede 81,1 odstotka celotne jedrske energije v uniji.

Slovenija je s svojo nuklearko v Krškem predlani v omrežje oddala 5,715 milijarde kilovatnih ur električne energije. To predstavlja 0,7 odstotka vse proizvede jedrske energije v uniji v letu 2016.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Je nova uredba za fotovoltaike v navzkrižju z regulatorji? 5

Na Agenciji za energijo so v začetku leta nasprotovali neto obračunu elektrike, proizvedene za samooskrbo. Bodo nasprotovali tudi...