(foto) Jelovica hiše: proizvedejo več energije, kot je porabijo (foto) Jelovica hiše: proizvedejo več energije, kot je porabijo »Na Finskem nimamo takšne tovarne, kot je Jelovica,« je ugotovil finski predsednik Sauli Niinistö, ko si je med nedavnim obiskom Slovenije ogledal podjetje Jelovica hiše.
(foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi (foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski učinkovitosti med 1.175 toplotnimi črpalkami v Evropi.

EU v 26 letih povečala proizvodnjo jedrske energije za 5,6 odstotka, Slovenija nad povprečjem

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
eurostat dodaj
 
Čas branja: 1 min
05.05.2018  09:55  Dopolnjeno: 05.05.2018 09:55
Proizvodnja elektrike iz jedrske energije se je med letoma 1990 in 2016 v EU povečala za 5,6 odstotka. Od 28 članic jih jedrsko energijo proizvaja 14 in po podatkih statističnega urada Eurostat je največjo rast v tem obdobju dosegla Češka (+ 91,5 odstotka). Sledita Francija (+ 28,4 odstotka) in Slovenija (+ 23,6 odstotka).
avtor
EU v 26 letih povečala proizvodnjo jedrske energije za 5,6 odstotka, Slovenija nad povprečjem

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
elektrika   dodaj
eurostat dodaj

Nasprotno se je proizvodnja jedrske energije v zadnjih v 26 letih najbolj zmanjšala v Nemčiji, in sicer za 44,5 odstotka. Prav tako se je zmanjšala na Švedskem (-7,6 odstotka).

Poleg Češke, Francije in Slovenije so rast proizvodnje elektrike iz jedrske energije v obdobju od leta 1990 zabeležile tudi Slovaška (+ 22,7 odstotka), Finska (+ 20,7 odstotka), Madžarska (+ 16,9 odstotka), Nizozemska (+ 13,1 odstotka), Velika Britanija (+ 9,1 odstotka), Španija (+ 8,0 odstotka), Bolgarija (+ 7,5 odstotka), Belgija (+ 1,9 odstotka) in Romunija.

Za slednjo Eurostat nima ustrezne primerjave, saj je prvo jedrsko elektrarno postavila šele leta 1996. V seznam pa ni vključena Litva, ki je leta 2010 izstopila iz proizvodnje jedrske energije.

Največja proizvajalka elektrike iz jedrske energije v letu 2016 je bila Francija z 48,0-odstotnim deležem. Sledijo Nemčija (10,0 odstotka), Velika Britanija (8,5 odstotka), Švedska (7,5 odstotka) in Španija (7,0 odstotka). Samo teh pet držav skupaj proizvede 81,1 odstotka celotne jedrske energije v uniji.

Slovenija je s svojo nuklearko v Krškem predlani v omrežje oddala 5,715 milijarde kilovatnih ur električne energije. To predstavlja 0,7 odstotka vse proizvede jedrske energije v uniji v letu 2016.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope 2

Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom....

OK & EN
Novice
Novice Ogljični kuponi kot suho zlato: Belektron je z njimi podeseteril dobiček in podvojil kapital 15

Kaj menite, koliko zaposlenih ima podjetje, ki je lani ustvarilo dobrih 24 milijonov evrov dobička in 737 milijonov evrov prihodkov? Šest.

OK & EN
Odpadki
Odpadki Kako na Vrhniki predelajo avtomobilsko zračno blazino v nakupovalno torbo 2

V Komunalnem podjetju Vrhnika so lani začeli izdelavo nakupovalnih torb in nahrbtnikov iz blaga za zračne blazine. Torbe so negorljive in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi

V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenija je dobila prvo ultra hitro e-polnilnico 31

Münchenska družba Ionity je v Ilirski Bistrici postavila štiri 350-kilovatne polnilnice za električne avte. Projektant in izvajalec je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Subvencije za e-avte: Eko sklad na eni, avtomobilisti na drugi strani 4

Na Eko skladu so pred dnevi objavili nov poziv za subvencije za električna in priključno-hibridna vozila. Zapletlo pa se je pri pogojih...

OK & EN
Novice
Novice 'Dimnikar, ki opozarja na napake v pečeh, ne bo obstal na trgu' 4

Zakon o dimnikarskih storitvah potrebuje popravke, ugotavljajo na obrtni in gospodarski zbornici. Ministrstvo zanje letos ne bo imelo...