Okolje & energija

Putin in Merklova v Sočiju predvsem o Severnem toku 2

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Sočiju gostil nemško kanclerko Angelo Merkel. Voditelja sva največ pozornost namenila Severnemu toku 2, Ukrajini in Siriji.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
18.05.2018 18:10
Čas branja: 2 min

Na novinarski konferenci z nemško kanclerko je ruski predsednik zagotovil, da bo Rusija nadaljevala z dobavo zemeljskega plina prek Ukrajine tudi po izgradnji plinovoda Severni tok 2. Merklova je ob tem dejala, da je potrebno ohraniti vlogo Ukrajine kot tranzitne države. Dodala je, da je Nemčija pri tem pripravljena odigrati svojo vlogo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Nadaljevali bomo z dobavo plina (preko Ukrajine), dokler bo ekonomsko upravičena," je izjavil ruski predsednik.

Ruski Gazprom načrtuje pod Baltskim morjem gradnjo dodatnega plinovoda do Nemčije. Plinovod, ki so ga poimenovali Severni tok 2, naj bi bil zgrajen prihodnje leto in bo omogočil zmanjšanje tranzita plina prek Ukrajine do Evrope.

Nemčija je projekt podprla, vendar je Merklova minuli mesec izjavila, da se gradnja Severnega toka 2 ne more nadaljevati brez zagotovil za Ukrajino.

Nemčija po njenih besedah na Severni tok 2 gleda kot na poslovni projekt, a so tudi še drugi vidiki, tako da je potrebno razmisliti o zagotovilih za Ukrajino. Putin je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril, da sam v Severnem toku 2 vidi gospodarski in ne politični projekt.

Rusija je v preteklosti zaradi spora o cenah zaprla dobavo plina Ukrajini, kar je vplivalo na oskrbo s plinom v številnih evropskih državah.

Putin in Merklova sta danes govorila tudi o morebitni napotitvi modrih čelad na vzhod Ukrajine. Ustrezen predlog naj bi izdelali zunanji ministrstvi obeh držav.

Putin se je pri tem zavzel za uresničevanje mirovnega sporazuma iz Minska. Zagotovil je, da bodo "nadaljevali svoje delo v okviru normandijske četverice", v kateri sta poleg Rusije in Nemčije še Francija in Ukrajina. "Mirovni načrt nima alternative," je še dejal. Ob tem je napovedal skorajšnje srečanje predsednikov držav in vlad četverice, vendar datum še ni določen.

Na vzhodu Ukrajine od leta 2014 potekajo spopadi med proruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko. Berlin, Moskva, Pariz in Kijev so leta 2015 dosegli dogovor o mirovnem sporazumu, vendar je njegovo uresničevanje že dlje časa v slepi ulici.

Merklova in Putin sta tudi govorila o Siriji. Pri tem je nemška kanclerka danes menila, da bi morala Rusija izkoristiti svoj vpliv na Sirijo in doseči, da bi preprečili razlastitev sirskih beguncev. Odlok številka deset namreč predvideva, da se morajo Sirci v nekaj tednih prijaviti v svojem domačem kraju, sicer jim bodo odvzeli njihovo stanovanjsko nepremičnino. "To bi bila velika ovira za vrnitev," je v luči številnih sirskih beguncev v Nemčiji poudarila nemška kanclerka.

Ruski predsednik in Merklova sta tudi govorila o enostranskem umiku ZDA iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu. Tako Nemčija kot Rusija nameravata spoštovati sporazum, še navaja dpa.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
V Nemčiji politična kriza zaradi cepljenja po polžje; neuspeh za celo EU
Finance
Simona Toplak V Nemčiji politična kriza zaradi cepljenja po polžje; neuspeh za celo EU

Koalicijska SPD hoče od nemškega zdravstvenega ministra Jensa Spahna odgovore na vprašanja: zakaj je evropska komisija prednaročila tako malo cepiva, zakaj so zavrnili ponudbe Biontecha in Moderne, zakaj odmerki za Nemčijo niso porabljeni, skratka, zakaj gre cepljenje tako počasi. Gre za neposreden napad na CDU in Angelo Merkel. Nemčija ima letos volitve. Kdor bo kriv za neuspeh cepljenja in manj blaginje, bo poraženec.

Moje finance
Finančna šola
(Finančna šola za najstnike) 8 vprašanj za 18-letnika, ki služi s Tiktokom
Moje finance
Finančna šolaMoje finance (Finančna šola za najstnike) 8 vprašanj za 18-letnika, ki služi s Tiktokom

Prvi dan spletne zimske finančne šole za najstnike, ki jo organizira revija Moje finance, se je 40 najstnikom pridružil 18-letni Luka Čižmek, ki se je odločil nabirati svoje karierne izkušnje na družbenem omrežju, ki ga starši, strici ne razumejo najbolje – Tiktok. »Prav to je moja prednost. Nihče me ni vprašal, koliko sem star ali kakšno izobrazbo imam, zanimalo jih je zgolj, kaj znam,« je med drugim povedal na dogodku. Povzemamo nekaj top vprašanj in odgovorov.

FINANCE
Spopad EU vs. Rusija zdaj še zaradi cepiva proti koroni
Finance
Simona Toplak Spopad EU vs. Rusija zdaj še zaradi cepiva proti koroni 16

Države EU zaradi počasnega cepljenja proti koroni »solirajo« z naročili ruskega cepiva. Ursula von der Leyen pa Rusom postavlja vprašanje, zakaj prodajajo sputnik, namesto da bi z njim najprej cepili svoje državljane

FINANCE
Manager
Kakšna je verjetnost vojne v Ukrajini?
Manager
ManagerMarko Lovec Kakšna je verjetnost vojne v Ukrajini? 10

Trenutne šibkosti posameznih zahodnih držav so razlog, zakaj Rusija dviga stave. Čeprav si spopada večjih razsežnosti ne želi nihče, pa zaostrovanje in incidenti lahko tudi uidejo izpod nadzora in povzročijo spiralo, iz katere je nemogoče izstopiti.

FINANCE
Draghi in obramba demokracije
Finance
Melvyn Krauss Draghi in obramba demokracije 2
FINANCE
Manager
 Sankcije zoper Putina in Rusijo? Če da, kakšne? Pa bi Navalnemu pomagale?
Manager
ManagerPeter Frankl Sankcije zoper Putina in Rusijo? Če da, kakšne? Pa bi Navalnemu pomagale? 15

K osvoboditvi Navalnega bi morda pomagale »pametne« sankcije zoper Putina, ne pa široke ekonomske.

FINANCE
Angela Merkel se opravičuje: v Nemčiji ne bo velikonočnega zveznega superlockdowna
Finance
Albina Kenda Angela Merkel se opravičuje: v Nemčiji ne bo velikonočnega zveznega superlockdowna 65

»Prevzemam vso odgovornost, to je bila moja napaka.«