Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

Tu boste izvedeli, kako do denarja za energetske naložbe na Balkanu

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
30.05.2018  02:00
Sodelujete ali načrtujete okoljske ali energetske projekte na Balkanu ali v evropski soseščini? V petek imate edinstveno priložnost: v Ljubljani boste izvedeli, kako lahko pridobite evropska sredstva zanje.
Tu boste izvedeli, kako do denarja za energetske naložbe na Balkanu

Obveščaj me o novih člankih:  

V petek bodo v Hiši Evropske Unije v Ljubljani prikazali možnosti za vključevanje zasebnega sektorja v finančne instrumente EU za zahodni Balkan, evropsko soseščino in Afriko. Poudarek bo na energetiki in predstavitvi Zunanjega investicijskega načrta EU.

Priložnost je izjemna: predstavniki evropske komisije takšne naložbe v večini primerov predstavljajo samo v Bruslju.

Komu je predstavitev namenjena

Dogodek je namenjen malim, srednjim in velikim podjetjem ter ustanovam, ki se ukvarjajo s trajnostno energijo, energetskimi rešitvami in storitvami v različnih sektorjih in iščejo priložnosti za internacionalizacijo.

Govorniki iz evropske komisije bodo pojasnili, kako lahko zasebni investitorji najdejo priložnosti za vključitev v zunanje finančne instrumente EU, zlasti na energetskem področju. Osrednja tema bodo investicije v projekte za trajnostno energijo.

Predstavili bodo tudi konkretne primere v ciljnih državah in možnosti kombiniranega financiranja pri projektih trajnostne energije.

Načini financiranja

Mešani oziroma kombinirani načini financiranja, bolj znan je angleški izraz blending, so sestavljeni iz evropskih podpor in posojil ali kapitalskih vložkov javnih ali zasebnih investitorjev. EU nudi več takšnih podpor: investicijske podpore, subvencije za obresti, tehnično pomoč, tvegani kapital, garancije in drugo.

Skladi EU za spodbujanje naložb vključujejo regije evropske soseščine, Zahodnega Balkana, Srednje Azije, Azije, Afrike, Karibov, Latinske Amerike in Pacifika. Tematsko pa pokrivajo različne sektorje. Na primer:

● ElectriFI je namenjen krepitvi dostopa do električne energije in sodobnih energetskih storitev v Afriki. Uporabljajo ga v zgodnjih fazah projektov .

● Inciativa za podnebne finance pa spodbuja uporabo zasebnih razvojnih sredstev pri inovativnih podnebno-finančnih instrumentih.

Na Balkanu razdelili 600 milijonov evrov

Okvir WBIF oziroma Western Balkans Investment Framework je usmerjen v energijo, okolje, transport, socialo in razvoj zasebnega sektorja. Doslej so na zahodnem Balkanu podelili za 600 milijonov evrov podpor, od tega je slabih 500 milijonov prispevkov EU. Podpore je spremljalo pet milijard evrov posojil.

Koliko so vložili v energetske sektorje? Na Kosovem 80 milijonov evrov, v Črni Gori 180 milijonov, v Srbiji 345 milijonov, Albaniji 365, Makedoniji 536 in v Bosni 572 milijonov evrov.

Kje lahko najdemo projekte

Med govorniki bodo tudi gostje iz Generalnega direktorata za mednarodno sodelovanje in razvoj (DG DEVCO) evropske komisije pod vodstvom namestnice generalnega direktorja za mednarodno sodelovanje in razvoj Marjete Jager.

Felice Zaccheo bo predstavil, kakšne priložnosti ponujajo kombiniranje finančnih virov v energetskem sektorju in drugi inovativni instrumenti na zahodnem Balkanu in drugod.

Torsten Ewerbeck bo predstavil Zunanji investicijski načrt EU (EIP) in aktualno stanje Evropskega sklada za trajnostni razvoj (EFSD), predvsem pa naložbeno okno za trajnostno energijo.

Nicolas Stötzel pa bo predstavil instrumente zunanjega delovanja EU, predvsem tiste njihove elemente, ki so pomembni za zasebni sektor. Predstavil bo tudi pravila o javnem naročanju in Priročnik za pogodbene postopke v okviru zunanjega delovanja EU ter pojasnil, kje lahko najdemo projekte in kako se nanje prijavimo.OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...