Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne je na redni seji za novega generalnega direktorja družbe soglasno imenoval Stojana Nikolića, za poslovnega direktorja pa Viktorja Vračarja.
Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Kandidata za okoljskega ministra Simona Zajca so zaslišali poslanci odbora za infrastrukturo. Povzemamo nekatere Zajčeve misli.
Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila EU je razdeljena: Francija bi Evropo razogljičila do leta 2050, Nemčija pa ne. Vsaka ima svoje zaveznike.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.

Tu boste izvedeli, kako do denarja za energetske naložbe na Balkanu

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
30.05.2018  02:00
Sodelujete ali načrtujete okoljske ali energetske projekte na Balkanu ali v evropski soseščini? V petek imate edinstveno priložnost: v Ljubljani boste izvedeli, kako lahko pridobite evropska sredstva zanje.
Tu boste izvedeli, kako do denarja za energetske naložbe na Balkanu

Obveščaj me o novih člankih:  

V petek bodo v Hiši Evropske Unije v Ljubljani prikazali možnosti za vključevanje zasebnega sektorja v finančne instrumente EU za zahodni Balkan, evropsko soseščino in Afriko. Poudarek bo na energetiki in predstavitvi Zunanjega investicijskega načrta EU.

Priložnost je izjemna: predstavniki evropske komisije takšne naložbe v večini primerov predstavljajo samo v Bruslju.

Komu je predstavitev namenjena

Dogodek je namenjen malim, srednjim in velikim podjetjem ter ustanovam, ki se ukvarjajo s trajnostno energijo, energetskimi rešitvami in storitvami v različnih sektorjih in iščejo priložnosti za internacionalizacijo.

Govorniki iz evropske komisije bodo pojasnili, kako lahko zasebni investitorji najdejo priložnosti za vključitev v zunanje finančne instrumente EU, zlasti na energetskem področju. Osrednja tema bodo investicije v projekte za trajnostno energijo.

Predstavili bodo tudi konkretne primere v ciljnih državah in možnosti kombiniranega financiranja pri projektih trajnostne energije.

Načini financiranja

Mešani oziroma kombinirani načini financiranja, bolj znan je angleški izraz blending, so sestavljeni iz evropskih podpor in posojil ali kapitalskih vložkov javnih ali zasebnih investitorjev. EU nudi več takšnih podpor: investicijske podpore, subvencije za obresti, tehnično pomoč, tvegani kapital, garancije in drugo.

Skladi EU za spodbujanje naložb vključujejo regije evropske soseščine, Zahodnega Balkana, Srednje Azije, Azije, Afrike, Karibov, Latinske Amerike in Pacifika. Tematsko pa pokrivajo različne sektorje. Na primer:

● ElectriFI je namenjen krepitvi dostopa do električne energije in sodobnih energetskih storitev v Afriki. Uporabljajo ga v zgodnjih fazah projektov .

● Inciativa za podnebne finance pa spodbuja uporabo zasebnih razvojnih sredstev pri inovativnih podnebno-finančnih instrumentih.

Na Balkanu razdelili 600 milijonov evrov

Okvir WBIF oziroma Western Balkans Investment Framework je usmerjen v energijo, okolje, transport, socialo in razvoj zasebnega sektorja. Doslej so na zahodnem Balkanu podelili za 600 milijonov evrov podpor, od tega je slabih 500 milijonov prispevkov EU. Podpore je spremljalo pet milijard evrov posojil.

Koliko so vložili v energetske sektorje? Na Kosovem 80 milijonov evrov, v Črni Gori 180 milijonov, v Srbiji 345 milijonov, Albaniji 365, Makedoniji 536 in v Bosni 572 milijonov evrov.

Kje lahko najdemo projekte

Med govorniki bodo tudi gostje iz Generalnega direktorata za mednarodno sodelovanje in razvoj (DG DEVCO) evropske komisije pod vodstvom namestnice generalnega direktorja za mednarodno sodelovanje in razvoj Marjete Jager.

Felice Zaccheo bo predstavil, kakšne priložnosti ponujajo kombiniranje finančnih virov v energetskem sektorju in drugi inovativni instrumenti na zahodnem Balkanu in drugod.

Torsten Ewerbeck bo predstavil Zunanji investicijski načrt EU (EIP) in aktualno stanje Evropskega sklada za trajnostni razvoj (EFSD), predvsem pa naložbeno okno za trajnostno energijo.

Nicolas Stötzel pa bo predstavil instrumente zunanjega delovanja EU, predvsem tiste njihove elemente, ki so pomembni za zasebni sektor. Predstavil bo tudi pravila o javnem naročanju in Priročnik za pogodbene postopke v okviru zunanjega delovanja EU ter pojasnil, kje lahko najdemo projekte in kako se nanje prijavimo.OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...