Okolje & energija

Cene elektrike in plina za gospodinjstva v EU lani rahlo nižje

Cena elektrike za gospodinjstva v EU se je v drugem polletju lani v primerjavi z enakim obdobjem leto prej znižala za 0,2 odstotka, cena plina pa za 0,5 odstotka. V Sloveniji se je cena elektrike znižala za en odstotek, cena plina pa za 5,5 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
30.05.2018 12:51
Dopolnjeno: 30.05.2018 12:54
Čas branja: 2 min

Cena elektrike v EU je v drugem polletju lani v povprečju znašala 20,50 evra za sto kilovatnih ur. Izraženo v evrih so bile cene najnižje v Bolgariji (9,80 evra na 100 kWh), Litvi (11,10 evra) in na Madžarskem (11,30 evra), najvišje pa v Nemčiji (30,50 evra), na Danskem (30,10 evra) in v Belgiji (28,80 evra).

Izraženo v standardu kupne moči, relativno na cene drugega blaga in storitev, pa so bile cene najnižje na Finskem, v Luksemburgu in na Nizozemskem, najvišje pa v Nemčiji, na Portugalskem, v Belgiji, Romuniji in na Poljskem.

V drugem polletju lani glede na enako obdobje predlani so se najbolj zvišale na Cipru (+12,6 odstotka), v Romuniji (+7,2 odstotka), na Malti (+7,1 odstotka), v Estoniji (+6,5 odstotka), Veliki Britaniji (+5,3 odstotka), Bolgariji in Belgiji (po +4,8 odstotka) in na Poljskem (+4,5 odstotka). Najbolj pa so se znižale v Italiji (11,1 odstotka), na Hrvaškem (-7,5 odstotka), Slovaškem (-6,2 odstotka) in v Grčiji (-6,0 odstotka). V Sloveniji se je cena znižala za en odstotek.

Delež davkov in dajatev v končni ceni za gospodinjstva je v povprečju v EU znašal 40 odstotkov, so bile pa med članicami precejšnje razlike. Tako so na Danskem davki in dajatve predstavljali 69 odstotkov končne cene, v Nemčiji 55 odstotkov, na Portugalskem 52 odstotkov, na drugi strani na Malti pet odstotkov. V Sloveniji je ta delež znašal 42 odstotkov.

Cena plina za gospodinjstva je v EU v drugem polletju lani znašala v povprečju 6,30 evra za sto kilovatnih ur. Izraženo v evrih je bila cena najnižja v Romuniji (3,10 evra), na Hrvaškem in Madžarskem (po 3,70 evra), v Bolgariji (3,80 evra), Latviji (3,90 evra) ter Litvi in Luksemburgu (po 4,00 evra), najvišje pa na Švedskem (11,30 evra), Danskem (8,80 evra), v Španiji in Italiji (po 8,70 evra), na Nizozemskem (8,20 evra) in Portugalskem (8,00 evra).

Izraženo v kupni moči so bile cene najnižje v Luksemburgu, Veliki Britaniji in Belgiji, najvišje pa na Portugalskem, v Španiji, Italiji, na Švedskem in Češkem.

Cene so se najbolj znižale v Sloveniji (-5,5 odstotka), Nemčiji (-5,1 odstotka) in Luksemburgu (-4,8 odstotka), najbolj zvišale pa v Estoniji (+25,9 odstotka), Bolgariji (+20,6 odstotka) in na Danskem (+18,1 odstotka).

Delež davkov in dajatev v končni ceni plina za gospodinjstva je v EU v povprečju znašal 27 odstotkov. Tudi pri plinu je bil ta delež po državah precej različen: najvišji je bil na Danskem (56 odstotkov) in na Nizozemskem (51 odstotkov), najnižji v Veliki Britaniji (9 odstotkov) in Luksemburgu (10 odstotkov). V Sloveniji je znašal 31 odstotkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Kako draga sta slovenska elektrika in zemeljski plin v evropskih primerjavah
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako draga sta slovenska elektrika in zemeljski plin v evropskih primerjavah 10

Slovenska gospodinjstva so v prvi polovici lanskega leta plačevala 21. najdražjo elektriko in 12. najdražji zemeljski plin v Evropi.

FINANCE
Okolje & energija
V HSE so sešteli: lani so v razne proračune plačali 200 milijonov evrov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V HSE so sešteli: lani so v razne proračune plačali 200 milijonov evrov 10

Družbe iz skupine Holding slovenske elektrarne so po oceni v letu 2020 v državni in lokalne proračune prispevale več kot 200 milijonov evrov dajatev.

FINANCE
Po razkritjih Open Luxa: koliko slovenskih podjetij ima lastnike v Luksemburgu?
Finance
Jurij Šimac Po razkritjih Open Luxa: koliko slovenskih podjetij ima lastnike v Luksemburgu? 6

In v katere slovenske zgodbe so bila vpletena luksemburška »nabiralniška« podjetja

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.

FINANCE
Dražbe
DUTB prvič razpisuje e-dražbo z zniževanjem cene. Naprodaj večstanovanjski objekt v Vojniku
Dražbe
DražbeUroš Božin DUTB prvič razpisuje e-dražbo z zniževanjem cene. Naprodaj večstanovanjski objekt v Vojniku

Za objekt v Vojniku po več letih propadanja še vedno niso našli kupca, cena se bo zniževala v korakih po 10 tisoč evrih.

FINANCE
Okolje & energija
Začetek novega supercikla energentov, ko povpraševanje presega ponudbo, cene pa rastejo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Začetek novega supercikla energentov, ko povpraševanje presega ponudbo, cene pa rastejo

Cene terminskih pogodb z dobavo elektrike naslednji dan so minuli teden dosegle 93,84 evra za megavatno uro, kar je bilo najvišje po letu 2017

FINANCE
PMM
Zakaj tesla model 3 v Nemčiji stane 35 tisoč evrov, v Sloveniji pa prek 40 tisoč?
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Zakaj tesla model 3 v Nemčiji stane 35 tisoč evrov, v Sloveniji pa prek 40 tisoč? 29

Nemci Tesle model 3 po novem plačujejo od 4.500 do 5.500 evrov manj kot Slovenci. Razlog je v nižji ceni in še višji subvenciji.

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.