Okolje & energija

Cene elektrike in plina za gospodinjstva v EU lani rahlo nižje

Cena elektrike za gospodinjstva v EU se je v drugem polletju lani v primerjavi z enakim obdobjem leto prej znižala za 0,2 odstotka, cena plina pa za 0,5 odstotka. V Sloveniji se je cena elektrike znižala za en odstotek, cena plina pa za 5,5 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
30.05.2018 12:51
Dopolnjeno: 30.05.2018 12:54
Čas branja: 2 min

Cena elektrike v EU je v drugem polletju lani v povprečju znašala 20,50 evra za sto kilovatnih ur. Izraženo v evrih so bile cene najnižje v Bolgariji (9,80 evra na 100 kWh), Litvi (11,10 evra) in na Madžarskem (11,30 evra), najvišje pa v Nemčiji (30,50 evra), na Danskem (30,10 evra) in v Belgiji (28,80 evra).

Izraženo v standardu kupne moči, relativno na cene drugega blaga in storitev, pa so bile cene najnižje na Finskem, v Luksemburgu in na Nizozemskem, najvišje pa v Nemčiji, na Portugalskem, v Belgiji, Romuniji in na Poljskem.

V drugem polletju lani glede na enako obdobje predlani so se najbolj zvišale na Cipru (+12,6 odstotka), v Romuniji (+7,2 odstotka), na Malti (+7,1 odstotka), v Estoniji (+6,5 odstotka), Veliki Britaniji (+5,3 odstotka), Bolgariji in Belgiji (po +4,8 odstotka) in na Poljskem (+4,5 odstotka). Najbolj pa so se znižale v Italiji (11,1 odstotka), na Hrvaškem (-7,5 odstotka), Slovaškem (-6,2 odstotka) in v Grčiji (-6,0 odstotka). V Sloveniji se je cena znižala za en odstotek.

Delež davkov in dajatev v končni ceni za gospodinjstva je v povprečju v EU znašal 40 odstotkov, so bile pa med članicami precejšnje razlike. Tako so na Danskem davki in dajatve predstavljali 69 odstotkov končne cene, v Nemčiji 55 odstotkov, na Portugalskem 52 odstotkov, na drugi strani na Malti pet odstotkov. V Sloveniji je ta delež znašal 42 odstotkov.

Cena plina za gospodinjstva je v EU v drugem polletju lani znašala v povprečju 6,30 evra za sto kilovatnih ur. Izraženo v evrih je bila cena najnižja v Romuniji (3,10 evra), na Hrvaškem in Madžarskem (po 3,70 evra), v Bolgariji (3,80 evra), Latviji (3,90 evra) ter Litvi in Luksemburgu (po 4,00 evra), najvišje pa na Švedskem (11,30 evra), Danskem (8,80 evra), v Španiji in Italiji (po 8,70 evra), na Nizozemskem (8,20 evra) in Portugalskem (8,00 evra).

Izraženo v kupni moči so bile cene najnižje v Luksemburgu, Veliki Britaniji in Belgiji, najvišje pa na Portugalskem, v Španiji, Italiji, na Švedskem in Češkem.

Cene so se najbolj znižale v Sloveniji (-5,5 odstotka), Nemčiji (-5,1 odstotka) in Luksemburgu (-4,8 odstotka), najbolj zvišale pa v Estoniji (+25,9 odstotka), Bolgariji (+20,6 odstotka) in na Danskem (+18,1 odstotka).

Delež davkov in dajatev v končni ceni plina za gospodinjstva je v EU v povprečju znašal 27 odstotkov. Tudi pri plinu je bil ta delež po državah precej različen: najvišji je bil na Danskem (56 odstotkov) in na Nizozemskem (51 odstotkov), najnižji v Veliki Britaniji (9 odstotkov) in Luksemburgu (10 odstotkov). V Sloveniji je znašal 31 odstotkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Kako draga sta slovenska elektrika in zemeljski plin v evropskih primerjavah
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako draga sta slovenska elektrika in zemeljski plin v evropskih primerjavah 10

Slovenska gospodinjstva so v prvi polovici lanskega leta plačevala 21. najdražjo elektriko in 12. najdražji zemeljski plin v Evropi.

FINANCE
Okolje & energija
V HSE so sešteli: lani so v razne proračune plačali 200 milijonov evrov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V HSE so sešteli: lani so v razne proračune plačali 200 milijonov evrov 10

Družbe iz skupine Holding slovenske elektrarne so po oceni v letu 2020 v državni in lokalne proračune prispevale več kot 200 milijonov evrov dajatev.

FINANCE
Po razkritjih Open Luxa: koliko slovenskih podjetij ima lastnike v Luksemburgu?
Finance
Jurij Šimac Po razkritjih Open Luxa: koliko slovenskih podjetij ima lastnike v Luksemburgu? 6

In v katere slovenske zgodbe so bila vpletena luksemburška »nabiralniška« podjetja

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Dražbe
DUTB prvič razpisuje e-dražbo z zniževanjem cene. Naprodaj večstanovanjski objekt v Vojniku
Dražbe
DražbeUroš Božin DUTB prvič razpisuje e-dražbo z zniževanjem cene. Naprodaj večstanovanjski objekt v Vojniku

Za objekt v Vojniku po več letih propadanja še vedno niso našli kupca, cena se bo zniževala v korakih po 10 tisoč evrih.

FINANCE
Okolje & energija
Začetek novega supercikla energentov, ko povpraševanje presega ponudbo, cene pa rastejo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Začetek novega supercikla energentov, ko povpraševanje presega ponudbo, cene pa rastejo

Cene terminskih pogodb z dobavo elektrike naslednji dan so minuli teden dosegle 93,84 evra za megavatno uro, kar je bilo najvišje po letu 2017

FINANCE
PMM
Zakaj tesla model 3 v Nemčiji stane 35 tisoč evrov, v Sloveniji pa prek 40 tisoč?
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Zakaj tesla model 3 v Nemčiji stane 35 tisoč evrov, v Sloveniji pa prek 40 tisoč? 29

Nemci Tesle model 3 po novem plačujejo od 4.500 do 5.500 evrov manj kot Slovenci. Razlog je v nižji ceni in še višji subvenciji.

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.