Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Kaj prinaša?
Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh V občini Kobarid so sklenili, da bodo dosegli energetsko samozadostnost. S platformo SunContract so podpisali pismo o nameri, po katerem bodo preučili, kako bi samozadostnost dosegli.
Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik V Steklarni Hrastnik je družba GEN-I Sonce postavila sončno elektrarno. Proizvajali bodo električno energijo, ki jo bodo neposredno porabili za proizvodnjo vodika.
Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice se soočajo z izzivi okoljskih sprememb, je povedala direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger na začetku posveta o vplivu podnebnih sprememb na slovensko gospodarstvo.

Cene elektrike in plina za gospodinjstva v EU lani rahlo nižje

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
energetika   dodaj
eurostat dodaj
 
Čas branja: 2 min
30.05.2018  12:51  Dopolnjeno: 30.05.2018 12:54
Cena elektrike za gospodinjstva v EU se je v drugem polletju lani v primerjavi z enakim obdobjem leto prej znižala za 0,2 odstotka, cena plina pa za 0,5 odstotka. V Sloveniji se je cena elektrike znižala za en odstotek, cena plina pa za 5,5 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.
avtor
Cene elektrike in plina za gospodinjstva v EU lani rahlo nižje

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
energenti   dodaj
energetika   dodaj
eurostat dodaj

Cena elektrike v EU je v drugem polletju lani v povprečju znašala 20,50 evra za sto kilovatnih ur. Izraženo v evrih so bile cene najnižje v Bolgariji (9,80 evra na 100 kWh), Litvi (11,10 evra) in na Madžarskem (11,30 evra), najvišje pa v Nemčiji (30,50 evra), na Danskem (30,10 evra) in v Belgiji (28,80 evra).

Izraženo v standardu kupne moči, relativno na cene drugega blaga in storitev, pa so bile cene najnižje na Finskem, v Luksemburgu in na Nizozemskem, najvišje pa v Nemčiji, na Portugalskem, v Belgiji, Romuniji in na Poljskem.

V drugem polletju lani glede na enako obdobje predlani so se najbolj zvišale na Cipru (+12,6 odstotka), v Romuniji (+7,2 odstotka), na Malti (+7,1 odstotka), v Estoniji (+6,5 odstotka), Veliki Britaniji (+5,3 odstotka), Bolgariji in Belgiji (po +4,8 odstotka) in na Poljskem (+4,5 odstotka). Najbolj pa so se znižale v Italiji (11,1 odstotka), na Hrvaškem (-7,5 odstotka), Slovaškem (-6,2 odstotka) in v Grčiji (-6,0 odstotka). V Sloveniji se je cena znižala za en odstotek.

Delež davkov in dajatev v končni ceni za gospodinjstva je v povprečju v EU znašal 40 odstotkov, so bile pa med članicami precejšnje razlike. Tako so na Danskem davki in dajatve predstavljali 69 odstotkov končne cene, v Nemčiji 55 odstotkov, na Portugalskem 52 odstotkov, na drugi strani na Malti pet odstotkov. V Sloveniji je ta delež znašal 42 odstotkov.

Cena plina za gospodinjstva je v EU v drugem polletju lani znašala v povprečju 6,30 evra za sto kilovatnih ur. Izraženo v evrih je bila cena najnižja v Romuniji (3,10 evra), na Hrvaškem in Madžarskem (po 3,70 evra), v Bolgariji (3,80 evra), Latviji (3,90 evra) ter Litvi in Luksemburgu (po 4,00 evra), najvišje pa na Švedskem (11,30 evra), Danskem (8,80 evra), v Španiji in Italiji (po 8,70 evra), na Nizozemskem (8,20 evra) in Portugalskem (8,00 evra).

Izraženo v kupni moči so bile cene najnižje v Luksemburgu, Veliki Britaniji in Belgiji, najvišje pa na Portugalskem, v Španiji, Italiji, na Švedskem in Češkem.

Cene so se najbolj znižale v Sloveniji (-5,5 odstotka), Nemčiji (-5,1 odstotka) in Luksemburgu (-4,8 odstotka), najbolj zvišale pa v Estoniji (+25,9 odstotka), Bolgariji (+20,6 odstotka) in na Danskem (+18,1 odstotka).

Delež davkov in dajatev v končni ceni plina za gospodinjstva je v EU v povprečju znašal 27 odstotkov. Tudi pri plinu je bil ta delež po državah precej različen: najvišji je bil na Danskem (56 odstotkov) in na Nizozemskem (51 odstotkov), najnižji v Veliki Britaniji (9 odstotkov) in Luksemburgu (10 odstotkov). V Sloveniji je znašal 31 odstotkov.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom 15

Spremljali smo pogajanja med grškim holdingom Mytilineos, Siemensom in ekipo mesta Ljubljana, ki kupuje opremo za bodoča plinska bloka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...