Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
Kako in zakaj je škofjeloški Knauf postal platinast Kako in zakaj je škofjeloški Knauf postal platinast V škofjeloškem podjetju Knauf Insulation so razložili, kaj je platinasti certifikat DGNB, ki so ga pred nekaj dnevi dobil za svojo stavbo Knauf Insulation Experience Center.
Teš zaradi skrite napake od General Electrica terja četrt milijona evrov Teš zaradi skrite napake od General Electrica terja četrt milijona evrov Termoelektrarna Šoštanj zaradi odkritih napak pri zamenjavi cevi v šestem bloku (Teš 6) do družbe General Electric uveljavlja zahtevek iz naslova skrite napake. Če bodo uspeli dokazati, da gre za skrito napako, bo ta moral povrniti 250.000 evrov, je infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek zapisala v odgovoru na poslansko vprašanje.
Množica podjetij ne pozna zakonskih podlag o okoljski škodi Množica podjetij ne pozna zakonskih podlag o okoljski škodi Dve tretjini malih in srednje velikih podjetji ne poznata zakonskih podlag o odgovornosti za povzročeno okoljsko škodo, so sporočili iz družbe Tax-Fin-Lex po delavnici o okoljski odgovornosti.
Bistvena sprememba pri podporni shemi za zeleno elektriko Bistvena sprememba pri podporni shemi za zeleno elektriko Na Agenciji za energijo do 11. februarja zbirajo prijave investitorjev, ki želijo pridobiti podporo za elektrarne na obnovljive vire ali kogeneracije. Vendar je tokratni poziv drugačen od dosedanjih.

Ekosistemi bi ob birokratskih ovirah požarišče v Zalogu sanirali na lastno pest

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Ekosistemi dodaj
Tomislav Kovačič dodaj
Gregor Kovačič dodaj
 
Čas branja: 2 min
30.05.2018  17:05  Dopolnjeno: 30.05.2018 17:06
Celjska družba Ekosistemi, ki ji je julija lani pogorela podružnica v Zalogu v Občini Straža, je danes pripravila novinarsko konferenco na temo sanacije in odstranjevanja odpadkov požarišča. Ker je sanacija zaradi birokratskih in drugih ovir lani zastala in rešitve ni na vidiku, so napovedali delovanje na lastno pest in odstop direktorja družbe.
avtor
Ekosistemi bi ob birokratskih ovirah požarišče v Zalogu sanirali na lastno pest
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Ekosistemi dodaj
Tomislav Kovačič dodaj
Gregor Kovačič dodaj

Lastnik Ekosistemov Tomislav Kovačič je povedal, da želijo odpadke s pogorišča v Zalogu rešiti na način, da jih odpeljejo, to pa nameravajo storiti ne glede na to, da imajo zvezane roke. Tudi z državljansko nepokorščino, je poudaril.

"Stroji bodo zabrneli, da bo odpadek primeren, da ga lahko odpeljemo in da ga tisti, ki ga lahko sprejmejo, tudi sprejmejo," je dodal.

Kot je pojasnil, je sanacija pogorišča novembra lani zastala, Ekosistemi pa so se pritožili na upravnem sodišču potem, ko jim je ministrstvo za okolje in prostor zavrnilo pritožbo zaradi odvzema okoljevarstvenega dovoljenja za pogorelo podružnico.

Po Kovačičevih podatkih je na pogorišču približno 5.000 kubičnih metrov odpadkov, možnost za njihovo odstranitev je izvoz na sežig v tujino, saj so zmogljivosti slovenskih sežigalnic odpadkov zasedene. Ker pa imajo odpadki prenizko kalorično vrednost za sežig, bi jih moralo podjetje predhodno obdelati. Vanje bi moralo vmešati sveže odpadke, česar pa ne more storiti brez veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja ali pridobitve novega.

Podjetje ima poleg mešanja odpadkov oziroma sežganine na voljo še sicer hitrejši postopek homogenizacije, ki pa bi ga lahko uporabili le, če jim bi ga odobrila okoljsko ministrstvo in lokalno okolje.

Kot je povzel, je ministrstvo za okolje in prostor zaustavilo že začeto sanacijo, na izdajo sanacijskega okoljevarstvenega dovoljenja pa ne pristane. Ker je med možnimi rešitvami tudi odvoz odpadkov na Hrvaško, je pristavil, da osem mesecev čakajo izvozno dovoljenje za izvoz 2.000 ton odpadkov na Hrvaško.

Hkrati čakajo na dovoljenje za homogenizacijo oziroma predhodno obdelavo odpadkov. Pristojnim so vlogo oddali 9. marca in od takrat čakajo na odziv, čeprav upravni postopek predvideva 30 dni za odgovor. Možnost sanacije je po njegovih besedah zaustavila tudi marčevska sprememba občinskih prostorskih aktov.

Problem sanacije bi radi čim prej rešili, ker imajo z zemljiščem v Zalogu "nove cilje", je še povedal Tomislav Kovačič.

Direktor Ekosistemov Gregor Kovačič je ob tem dejal, da "žal kot poslovodeči ne vidijo več rešitev za sanacijo" in, da namerava, ker zaradi navedenih ovir ne more nositi odgovornosti pri sanaciji, kot direktor odstopiti.

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je zagorelo 20. julija lani.

Nasprotniki pogorelega obrata so kmalu po požaru zahtevali ukinitev dejavnosti družbe. Straški svetniki so avgusta lani sprejeli več sklepov glede sanacije in odprave posledic požara. Začeli so tudi postopek spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje gospodarske cone Zalog in marca letos soglasno sprejeli odlok o dopolnitvi občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki po tamkajšnjem požaru v Zalogu ne dovoli več predelave odpadkov.

Na Policijski upravi Novo mesto so za STA danes povedali, da kriminalistične preiskave požara v celoti še niso končali, kot vzrok požara pa so ugotovili samovžig.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.