Tako boste izvedeli, kako naj sosedje združijo moči za postavitev fotovoltaike Tako boste izvedeli, kako naj sosedje združijo moči za postavitev fotovoltaike Še nekaj dni je odprt razpis, na katerem lahko občine dobijo pomoč pri postopku, ki ga morajo opraviti, da lahko postavijo skupnostno sončno elektrarno.
Majsko deževje ni popravilo slabšega začetka leta za hidroelektrarne Majsko deževje ni popravilo slabšega začetka leta za hidroelektrarne Čeprav so bile padavine v letošnjem maju pogoste, njihova količina ni bila tako velika, da bi to popravilo slabši začetek leta za slovenske hidroelektrarne. Proizvodnja elektrike v prvih štirih mesecih je bila z izjemo februarja namreč podpovprečna, ocenjujejo v hidroelektrarnah, kjer to pripisujejo tudi manjši količini snega.
Kako so mladi pripravljali tokratni podnebni štrajk Kako so mladi pripravljali tokratni podnebni štrajk Med podnebnim štrajkom 15. marca se je v Ljubljani zbralo več tisoč protestnikov, tokrat le nekaj deset. Zakaj je bilo tako, je povedala Lena Penšek, ki je med bolj dejavnimi člani gibanja Mladih za podnebno pravičnost.
Eko sklad: spodbude občinam za nakup potniških in komunalnih vozil Eko sklad: spodbude občinam za nakup potniških in komunalnih vozil Na Eko skladu so objavili nova javna poziva za dodeljevanje spodbud občinam za nakup vozil za prevoz potnikov in komunalnih vozil.
Nakup 'elektro zelenila' bo cenejši kot plačilo kazni evropski komisiji Nakup 'elektro zelenila' bo cenejši kot plačilo kazni evropski komisiji Če prihodnje leto ne bomo dosegli 25-odstotnega deleža obnovljivih virov energije, se nam bo bolj splačalo kupiti tako imenovani statistični prenos energije kot plačati kazen evropski komisiji.

Ekosistemi bi ob birokratskih ovirah požarišče v Zalogu sanirali na lastno pest

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Ekosistemi dodaj
Tomislav Kovačič dodaj
Gregor Kovačič dodaj
 
Čas branja: 2 min
30.05.2018  17:05  Dopolnjeno: 30.05.2018 17:06
Celjska družba Ekosistemi, ki ji je julija lani pogorela podružnica v Zalogu v Občini Straža, je danes pripravila novinarsko konferenco na temo sanacije in odstranjevanja odpadkov požarišča. Ker je sanacija zaradi birokratskih in drugih ovir lani zastala in rešitve ni na vidiku, so napovedali delovanje na lastno pest in odstop direktorja družbe.
avtor
Ekosistemi bi ob birokratskih ovirah požarišče v Zalogu sanirali na lastno pest
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Ekosistemi dodaj
Tomislav Kovačič dodaj
Gregor Kovačič dodaj

Lastnik Ekosistemov Tomislav Kovačič je povedal, da želijo odpadke s pogorišča v Zalogu rešiti na način, da jih odpeljejo, to pa nameravajo storiti ne glede na to, da imajo zvezane roke. Tudi z državljansko nepokorščino, je poudaril.

"Stroji bodo zabrneli, da bo odpadek primeren, da ga lahko odpeljemo in da ga tisti, ki ga lahko sprejmejo, tudi sprejmejo," je dodal.

Kot je pojasnil, je sanacija pogorišča novembra lani zastala, Ekosistemi pa so se pritožili na upravnem sodišču potem, ko jim je ministrstvo za okolje in prostor zavrnilo pritožbo zaradi odvzema okoljevarstvenega dovoljenja za pogorelo podružnico.

Po Kovačičevih podatkih je na pogorišču približno 5.000 kubičnih metrov odpadkov, možnost za njihovo odstranitev je izvoz na sežig v tujino, saj so zmogljivosti slovenskih sežigalnic odpadkov zasedene. Ker pa imajo odpadki prenizko kalorično vrednost za sežig, bi jih moralo podjetje predhodno obdelati. Vanje bi moralo vmešati sveže odpadke, česar pa ne more storiti brez veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja ali pridobitve novega.

Podjetje ima poleg mešanja odpadkov oziroma sežganine na voljo še sicer hitrejši postopek homogenizacije, ki pa bi ga lahko uporabili le, če jim bi ga odobrila okoljsko ministrstvo in lokalno okolje.

Kot je povzel, je ministrstvo za okolje in prostor zaustavilo že začeto sanacijo, na izdajo sanacijskega okoljevarstvenega dovoljenja pa ne pristane. Ker je med možnimi rešitvami tudi odvoz odpadkov na Hrvaško, je pristavil, da osem mesecev čakajo izvozno dovoljenje za izvoz 2.000 ton odpadkov na Hrvaško.

Hkrati čakajo na dovoljenje za homogenizacijo oziroma predhodno obdelavo odpadkov. Pristojnim so vlogo oddali 9. marca in od takrat čakajo na odziv, čeprav upravni postopek predvideva 30 dni za odgovor. Možnost sanacije je po njegovih besedah zaustavila tudi marčevska sprememba občinskih prostorskih aktov.

Problem sanacije bi radi čim prej rešili, ker imajo z zemljiščem v Zalogu "nove cilje", je še povedal Tomislav Kovačič.

Direktor Ekosistemov Gregor Kovačič je ob tem dejal, da "žal kot poslovodeči ne vidijo več rešitev za sanacijo" in, da namerava, ker zaradi navedenih ovir ne more nositi odgovornosti pri sanaciji, kot direktor odstopiti.

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je zagorelo 20. julija lani.

Nasprotniki pogorelega obrata so kmalu po požaru zahtevali ukinitev dejavnosti družbe. Straški svetniki so avgusta lani sprejeli več sklepov glede sanacije in odprave posledic požara. Začeli so tudi postopek spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje gospodarske cone Zalog in marca letos soglasno sprejeli odlok o dopolnitvi občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki po tamkajšnjem požaru v Zalogu ne dovoli več predelave odpadkov.

Na Policijski upravi Novo mesto so za STA danes povedali, da kriminalistične preiskave požara v celoti še niso končali, kot vzrok požara pa so ugotovili samovžig.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope 2

Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom....

OK & EN
Novice
Novice Lani sprejeta gradbena zakonodaja pred prvimi spremembami

V dveh tednih bodo v javni razpravi predlogi sprememb gradbene zakonodaje, je napovedal državni sekretar na ministrstvu za okolje in...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Težko je verjeti: na Novi Zelandiji denar raste na drevesih, v Sloveniji je gozd vir ogljika 3

»Denar res raste na drevesih,« je za portal stuff.co.nz zatrdila novozelandska kmetica Marlene Anderson. Govorila je v šali, a je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju, video) Kdo se boji hidroelektrarn na Muri in Savi? 5

O vzrokih in posledicah zapletov pri gradnji hidroelektrarn smo govorili z direktorjema Dravskih elektrarn Maribor Andrejem Tumpejem in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako v Sloveniji nastaja nov segment elektrotrga

Predlog sprememb energetskega zakona vključuje določilo, ki bi operaterjem baterijskih sistemov in upravljavcem odjema električne...

OK & EN
Novice
Novice 'V primerjavi z zgodbami iz energetike je Alan Ford resna literatura' 19

Objavljamo nekatere misli s foruma o novostih pri obnovljivih virih na konferenci Energetika in okolje.

OK & EN
Novice
Novice Zakaj bežigrajski stadion ne potrebuje okoljevarstvenega dovoljenja 1

Razliko med celovito presojo vplivov na okolje, presojo vplivov na okolje, okoljevarstvenim dovoljenjem in okoljevarstvenim soglasjem je...