Kako deluje in kaj povzroča onesnažen zrak Kako deluje in kaj povzroča onesnažen zrak Andreja Kukec s Katedre za javno zdravje ljubljanske medicinske fakultete je na strokovnem posvetu družbe ELES predstavila mehanizme delovanja slabega zraka na zdravje.
S kolesarsko čelado brezplačno na nekatere prireditve S kolesarsko čelado brezplačno na nekatere prireditve Številna mesta po Sloveniji bodo evropski teden mobilnosti zaključila z dnevom brez avtomobila, ki predstavlja vrhunec prizadevanj za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Evropskemu tednu mobilnosti se je letos pridružilo 77 občin, nekateri zaključni dogodki pa so zaradi slabega vremena odpovedani.
(video) Zamenjava dizlov z e-vozili po načelu avto za avto v podjetju odpade (video) Zamenjava dizlov z e-vozili po načelu avto za avto v podjetju odpade Gospodarstvo čaka prehod iz fosilne v zeleno floto poslovnih vozil. Pošta Slovenije je med slovenskimi podjetji z največjim številom električnih vozil. Pri elektrifikaciji sodeluje tudi s podjetjem GEN-I. To pa ni edini primer takšnega sodelovanja.
Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.

Ekosistemi bi ob birokratskih ovirah požarišče v Zalogu sanirali na lastno pest

Čas branja: 2 min
30.05.2018  17:05  Dopolnjeno: 30.05.2018 17:06
Celjska družba Ekosistemi, ki ji je julija lani pogorela podružnica v Zalogu v Občini Straža, je danes pripravila novinarsko konferenco na temo sanacije in odstranjevanja odpadkov požarišča. Ker je sanacija zaradi birokratskih in drugih ovir lani zastala in rešitve ni na vidiku, so napovedali delovanje na lastno pest in odstop direktorja družbe.
avtor
Ekosistemi bi ob birokratskih ovirah požarišče v Zalogu sanirali na lastno pest
Foto: Borut Hočevar

Lastnik Ekosistemov Tomislav Kovačič je povedal, da želijo odpadke s pogorišča v Zalogu rešiti na način, da jih odpeljejo, to pa nameravajo storiti ne glede na to, da imajo zvezane roke. Tudi z državljansko nepokorščino, je poudaril.

"Stroji bodo zabrneli, da bo odpadek primeren, da ga lahko odpeljemo in da ga tisti, ki ga lahko sprejmejo, tudi sprejmejo," je dodal.

Kot je pojasnil, je sanacija pogorišča novembra lani zastala, Ekosistemi pa so se pritožili na upravnem sodišču potem, ko jim je ministrstvo za okolje in prostor zavrnilo pritožbo zaradi odvzema okoljevarstvenega dovoljenja za pogorelo podružnico.

Po Kovačičevih podatkih je na pogorišču približno 5.000 kubičnih metrov odpadkov, možnost za njihovo odstranitev je izvoz na sežig v tujino, saj so zmogljivosti slovenskih sežigalnic odpadkov zasedene. Ker pa imajo odpadki prenizko kalorično vrednost za sežig, bi jih moralo podjetje predhodno obdelati. Vanje bi moralo vmešati sveže odpadke, česar pa ne more storiti brez veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja ali pridobitve novega.

Podjetje ima poleg mešanja odpadkov oziroma sežganine na voljo še sicer hitrejši postopek homogenizacije, ki pa bi ga lahko uporabili le, če jim bi ga odobrila okoljsko ministrstvo in lokalno okolje.

Kot je povzel, je ministrstvo za okolje in prostor zaustavilo že začeto sanacijo, na izdajo sanacijskega okoljevarstvenega dovoljenja pa ne pristane. Ker je med možnimi rešitvami tudi odvoz odpadkov na Hrvaško, je pristavil, da osem mesecev čakajo izvozno dovoljenje za izvoz 2.000 ton odpadkov na Hrvaško.

Hkrati čakajo na dovoljenje za homogenizacijo oziroma predhodno obdelavo odpadkov. Pristojnim so vlogo oddali 9. marca in od takrat čakajo na odziv, čeprav upravni postopek predvideva 30 dni za odgovor. Možnost sanacije je po njegovih besedah zaustavila tudi marčevska sprememba občinskih prostorskih aktov.

Problem sanacije bi radi čim prej rešili, ker imajo z zemljiščem v Zalogu "nove cilje", je še povedal Tomislav Kovačič.

Direktor Ekosistemov Gregor Kovačič je ob tem dejal, da "žal kot poslovodeči ne vidijo več rešitev za sanacijo" in, da namerava, ker zaradi navedenih ovir ne more nositi odgovornosti pri sanaciji, kot direktor odstopiti.

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je zagorelo 20. julija lani.

Nasprotniki pogorelega obrata so kmalu po požaru zahtevali ukinitev dejavnosti družbe. Straški svetniki so avgusta lani sprejeli več sklepov glede sanacije in odprave posledic požara. Začeli so tudi postopek spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje gospodarske cone Zalog in marca letos soglasno sprejeli odlok o dopolnitvi občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki po tamkajšnjem požaru v Zalogu ne dovoli več predelave odpadkov.

Na Policijski upravi Novo mesto so za STA danes povedali, da kriminalistične preiskave požara v celoti še niso končali, kot vzrok požara pa so ugotovili samovžig.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Novice
Novice Kdo so državni sekretarji na okolju in infrastrukturi

Na prvi seji vlade so imenovali državne sekretarje; na okoljsko ministrstvo prihaja arhitekt Aleš Prijon, na infrastrukturno pa Bojan...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...