To so zadnji letošnji roki na razpisih za energetsko prenovo stavb To so zadnji letošnji roki na razpisih za energetsko prenovo stavb Z ministrstva za infrastrukturo so sporočili, da so septembra in novembra zadnji letošnji roki za oddajo vlog na povabila za pridobitev kohezijskih sredstev pri energetski prenovi stavb ožjega in širšega javnega sektorja ter javnega razpisa za sofinanciranje energetske prenove stavb v lasti in rabi občin v letih 2019, 2020 in 2021.
Kaj je japonski minister povedal o Slovencih v japonskem projektu Družba 5.0 Kaj je japonski minister povedal o Slovencih v japonskem projektu Družba 5.0 Avgusta je Slovenijo obiskal japonski zunanji minister Taro Kono. Med drugim je govoril tudi o konceptu Society 5.0/Družba 5.0 in o razvoju te izjemno kompleksne ideje.
Kako rešujejo zaplete z odvozom nevarnih odpadkov Kako rešujejo zaplete z odvozom nevarnih odpadkov Po odredbi okoljske inšpekcije, da Kemis na Vrhniki ne more več sprejemati odpadkov, so razmere obvladljive nekaj mesecev, zagotavlja okoljski minister.
Univerza v Cambridgeu bo na Strateškem forumu Bled vodila razpravo o zelenem gospodarstvu Univerza v Cambridgeu bo na Strateškem forumu Bled vodila razpravo o zelenem gospodarstvu Center energetsko učinkovitih rešitev in Cambridge Institute for Sustainability Leadership bosta kot institucionalna partnerja na blejskem strateškem forumu pripravila panel o greentechu oziroma o priložnostih in izzivih podnebno nevtralnega pametnega gospodarstva.

Kako EU vključuje zasebni sektor v odpravo energetske revščine v Afriki

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
Evropa   dodaj
energetika   dodaj
Evropska unija dodaj
Marjeta Jager dodaj
Evropska komisija dodaj
 
Čas branja: 1 min
02.06.2018  05:30  Dopolnjeno: 02.06.2018 06:00
V vse vidike slovenskega razvojnega sodelovanja bosta prednostno vključena enakost spolov in varovanje okolja, kamor sodi tudi trajnostna energija, je povedala Sabina Stadler Repnik z zunanjega ministrstva.
Kako EU vključuje zasebni sektor v odpravo energetske revščine v Afriki
Trajnostna energija je vpeta v vse instrumente zunanje pomoči EU, je povedala Marjeta Jager z evropske komisije na seminarju, ki so ga pripravili ministrstvo za zunanje zadeve, Center energetskih rešitev (CER) in Institut Jožefa Stefana v sodelovanju z evropsko komisijo.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
Evropa   dodaj
energetika   dodaj
Evropska unija dodaj
Marjeta Jager dodaj
Evropska komisija dodaj

Vloga zasebnega sektorja kot partnerja pri uresničevanju univerzalnih trajnostnih ciljev bo okrepljena, je nadaljevala Stadler Repnikova, generalna direktorica Direktorata za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo na ministrstvu za zunanje zadeve. V Sloveniji in EU bo okrepljeno tudi vključevanje mikro, malih in srednje velikih podjetij v razvojno sodelovanje.

Stadler Repnikova je govorila na petkovem seminarju Predstavitev možnosti vključevanja zasebnega sektorja v zunanje finančne instrumente Evropske unije s poudarkom na področju energije. Predstavniki okoli šestdeset slovenskih podjetij in ustanov so dobili informacije o priložnostih za vključevanje slovenskega zasebnega sektorja v mednarodno razvojno sodelovanje, izpostavljena pa je bila trajnostna energija.

EU je največja donatorica razvojne pomoči na svetu, je povedala Marjeta Jager, namestnica generalnega direktorja za mednarodno sodelovanje in razvoj Evropske komisije. Trajnostna energija je pri tem eno od ključnih področij in je vpeta v vse zunanje instrumente EU.

Zaradi energetske revščine trpi 1,2 milijardi ljudi, od tega samo v Afriki 600 milijonov. Za izkoreninjenje revščine so potrebe po finančnih sredstvih izjemne, cilje pa bo možno doseči le s partnerstvom javnega in zasebnega sektorja.

Strokovnjaki iz Generalnega direktorata za mednarodno sodelovanje in razvoj evropske komisije so predstavili zunanje finančne instrumente EU, zunanji investicijski načrt EIP in postopke in pravila za prijavo na razpisane projekte.

Predstavili so tudi energetske infrastrukturne projekte: hidroenergetske v Nigru in Ruandi, vetrno energijo v Maroku ter projekte v Črni Gori in Gruziji. Predstavili so tudi ElectriFI, ki omogoča globalno prožno sofinanciranje projektov in je še posebej primeren za mala in srednje velika podjetja.

Slovenski izvoz j treba diverzificirati predvsem izven EU, saj bo tam v naslednjih dveh desetletjih okoli 90 odstotkov svetovne gospodarske rasti, izven EU pa je trenutno aktivnih le okoli 13 odstotkov evropskih in slovenskih malih in srednjih podjetij, pa je povedala Alenka Suhadolnik, generalna direktorica za gospodarsko in javno diplomacijo.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN energija je dobila novega člana poslovodstva 1

Nadzorni svet GEN energije je za člana poslovodstva imenoval Danijela Levičarja.

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj V novogradnjah na Dunaju prepoved ogrevanja na kurilno olje in plin 8

Do sredine leta 2020 bodo v novogradnjah v avstrijski prestolnici prepovedani ogrevanje, hlajenje in segrevanje vode s fosilnimi gorivi,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je bil London v petek v temi? So krivi obnovljivi viri? 2

V petek, pred električnim mrkom, ki je prizadel milijon Britancev, je bila proizvodnja v vetrnih elektrarnah rekordna. Več britanskih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Preden se zaletimo, premislimo, kaj pomeni odstotna točka energije iz obnovljivih virov 5

Vedno znova sem presenečen nad (pre)slabim poznavanjem ozadja in dimenzij podatka, ki bo (usodno) vplival na prihodnost slovenske...

OK & EN
Novice
Novice Inšpektorji: društvo za preučevanje rib je lovilo ribe z elektriko 5

Člani Društva za preučevanje rib Slovenije so lovili ribe brez dovolilnice, brez soglasja kmetijskega ministrstva in z uporabo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zelene elektrike je letos več kot lani, subvencij zanjo pa manj 10

V prvem polletju letos je bila iz podporne sheme subvencionirana proizvodnja 508 gigavatnih ur električne energije.