Tak je sto milijard evrov težak nemški podnebni sveženj. Poglejte, kaj prinaša. Tak je sto milijard evrov težak nemški podnebni sveženj. Poglejte, kaj prinaša. Predstavljamo podnebne ukrepe, ki jih je v petek po več kot 24-urnih pogajanjih sprejela nemška vladna koalicija z Angelo Merkel na čelu.
Kaj bo Šarec počel na najpomembnejšem podnebnem vrhu po Parizu 2015 Kaj bo Šarec počel na najpomembnejšem podnebnem vrhu po Parizu 2015 Kabinet predsednika vlade smo prosili za opis načrtov, ki jih bo premier zastopal na podnebnem vrhu OZN.
V Nemčiji bodo danes predstavili podnebni načrt V Nemčiji bodo danes predstavili podnebni načrt Nemška vlada bo danes predvidoma razkrila načrt za zaščito podnebja. Načrt bi lahko dodatno obremenil nemške blue chipe za več milijard evrov.
Na vladi zavrnjeno posredovanje Bratuškove v družbah ELES in Borzen Na vladi zavrnjeno posredovanje Bratuškove v družbah ELES in Borzen Na dnevni red današnje seje vlade sta bila uvrščena predloga za spremembe aktov o ustanovitvi družb ELES in Borzen, vendar nista bila sprejeta.

Kako EU vključuje zasebni sektor v odpravo energetske revščine v Afriki

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
Evropa   dodaj
energetika   dodaj
Evropska unija dodaj
Marjeta Jager dodaj
Evropska komisija dodaj
 
Čas branja: 1 min
02.06.2018  05:30  Dopolnjeno: 02.06.2018 06:00
V vse vidike slovenskega razvojnega sodelovanja bosta prednostno vključena enakost spolov in varovanje okolja, kamor sodi tudi trajnostna energija, je povedala Sabina Stadler Repnik z zunanjega ministrstva.
Kako EU vključuje zasebni sektor v odpravo energetske revščine v Afriki
Trajnostna energija je vpeta v vse instrumente zunanje pomoči EU, je povedala Marjeta Jager z evropske komisije na seminarju, ki so ga pripravili ministrstvo za zunanje zadeve, Center energetskih rešitev (CER) in Institut Jožefa Stefana v sodelovanju z evropsko komisijo.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
Evropa   dodaj
energetika   dodaj
Evropska unija dodaj
Marjeta Jager dodaj
Evropska komisija dodaj

Vloga zasebnega sektorja kot partnerja pri uresničevanju univerzalnih trajnostnih ciljev bo okrepljena, je nadaljevala Stadler Repnikova, generalna direktorica Direktorata za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo na ministrstvu za zunanje zadeve. V Sloveniji in EU bo okrepljeno tudi vključevanje mikro, malih in srednje velikih podjetij v razvojno sodelovanje.

Stadler Repnikova je govorila na petkovem seminarju Predstavitev možnosti vključevanja zasebnega sektorja v zunanje finančne instrumente Evropske unije s poudarkom na področju energije. Predstavniki okoli šestdeset slovenskih podjetij in ustanov so dobili informacije o priložnostih za vključevanje slovenskega zasebnega sektorja v mednarodno razvojno sodelovanje, izpostavljena pa je bila trajnostna energija.

EU je največja donatorica razvojne pomoči na svetu, je povedala Marjeta Jager, namestnica generalnega direktorja za mednarodno sodelovanje in razvoj Evropske komisije. Trajnostna energija je pri tem eno od ključnih področij in je vpeta v vse zunanje instrumente EU.

Zaradi energetske revščine trpi 1,2 milijardi ljudi, od tega samo v Afriki 600 milijonov. Za izkoreninjenje revščine so potrebe po finančnih sredstvih izjemne, cilje pa bo možno doseči le s partnerstvom javnega in zasebnega sektorja.

Strokovnjaki iz Generalnega direktorata za mednarodno sodelovanje in razvoj evropske komisije so predstavili zunanje finančne instrumente EU, zunanji investicijski načrt EIP in postopke in pravila za prijavo na razpisane projekte.

Predstavili so tudi energetske infrastrukturne projekte: hidroenergetske v Nigru in Ruandi, vetrno energijo v Maroku ter projekte v Črni Gori in Gruziji. Predstavili so tudi ElectriFI, ki omogoča globalno prožno sofinanciranje projektov in je še posebej primeren za mala in srednje velika podjetja.

Slovenski izvoz j treba diverzificirati predvsem izven EU, saj bo tam v naslednjih dveh desetletjih okoli 90 odstotkov svetovne gospodarske rasti, izven EU pa je trenutno aktivnih le okoli 13 odstotkov evropskih in slovenskih malih in srednjih podjetij, pa je povedala Alenka Suhadolnik, generalna direktorica za gospodarsko in javno diplomacijo.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Poglejte, kaj piše v slovenskem patentu za shranjevanje električne energije 5

Matjaž Valant z Univerze v Novi Gorici je spomladi presenetil z informacijo, da je izumil postopek za shranjevanje električne energije v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nor birokratski zaplet, ki zavira razmah fotovoltaik 1

Sosedje, ki ne živijo v istem bloku, potrebujejo za skupnostno fotovoltaiko gradbeno dovoljenje, ki pa ga ne morejo dobiti, ker je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Z umetno inteligenco do prihrankov elektrike pri toplotnih črpalkah

Švicarski raziskovalci so razvili metodo, pri kateri z uporabo umetne inteligence oblikujejo novo generacijo kompresorjev toplotnih...

OK & EN
Novice
Novice (dopolnjeno) Pripravljen je nov osnutek energetskega načrta. Poglejte, kaj pravi o NEK 2 in TEŠ 6 5

Končana je različica 4.0 celovitega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Odločitev o NEK 2 je eden ključnih izzivov.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj so jedrske elektrarne na Kitajskem cenejše kot na zahodu 1

Kakšni so ekonomski vidiki jedrske energije in kakšna je njena sprejemljivost v javnosti? O tem bodo med drugim govorili septembra v...

OK & EN
Novice
Novice Zakaj je moralo podjetje Paradajz vrniti prejeto subvencijo 4

Na Pomurskem forumu Financ smo govorili o uporabi termalne vode in geotermalne energije v pomurskem gospodarstvu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj se bomo v resnici odločali o drugem bloku jedrske elektrarne 6

Če želimo doseči podnebne cilje, moramo omogočiti enakovredno in nevtralno obravnavo vseh nizkoogljičnih tehnologij za proizvodnjo...