Nor birokratski zaplet, ki zavira razmah fotovoltaik Nor birokratski zaplet, ki zavira razmah fotovoltaik Sosedje, ki ne živijo v istem bloku, potrebujejo za skupnostno fotovoltaiko gradbeno dovoljenje, ki pa ga ne morejo dobiti, ker je elektrarna naprava in ne objekt, so opozorili na konferenci Združenja slovenske fotovoltaike.
(intervju) Na Hrvaškem napoved novih fotovoltaičnih subvencij (intervju) Na Hrvaškem napoved novih fotovoltaičnih subvencij V zadnjem četrtletju 2019 naj bi na Hrvaškem spet uvedli subvencije za fotovoltaike na družinskih hišah, pojasnjuje župan Križevcev Mario Rajn.
V Ljubljani predstavitev kitajskih električnih avtov; kmalu še en car sharing V Ljubljani predstavitev kitajskih električnih avtov; kmalu še en car sharing Podjetje Plan-net solar ob otvoritvi umetnostnega sejma Art Expo predstavlja floto 30 električnih avtomobilov kitajskega proizvajalca Zhi Dou.
Zaradi obračuna termalne vode v Pomurju nekaterim podjetjem grozi zaprtje Zaradi obračuna termalne vode v Pomurju nekaterim podjetjem grozi zaprtje Izkoriščanje geotermalne energije je ena od pomembnih strategij, na kateri temelji dolgoročni razvoj Pomurja, so med drugim zapisali v gradivu za nedavno skupno sejo razvojnega sveta pomurske regije in sveta pomurske razvojne regije.

Kako EU vključuje zasebni sektor v odpravo energetske revščine v Afriki

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
Evropa   dodaj
energetika   dodaj
Evropska unija dodaj
Marjeta Jager dodaj
Evropska komisija dodaj
 
Čas branja: 1 min
02.06.2018  05:30  Dopolnjeno: 02.06.2018 06:00
V vse vidike slovenskega razvojnega sodelovanja bosta prednostno vključena enakost spolov in varovanje okolja, kamor sodi tudi trajnostna energija, je povedala Sabina Stadler Repnik z zunanjega ministrstva.
Kako EU vključuje zasebni sektor v odpravo energetske revščine v Afriki
Trajnostna energija je vpeta v vse instrumente zunanje pomoči EU, je povedala Marjeta Jager z evropske komisije na seminarju, ki so ga pripravili ministrstvo za zunanje zadeve, Center energetskih rešitev (CER) in Institut Jožefa Stefana v sodelovanju z evropsko komisijo.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
Evropa   dodaj
energetika   dodaj
Evropska unija dodaj
Marjeta Jager dodaj
Evropska komisija dodaj

Vloga zasebnega sektorja kot partnerja pri uresničevanju univerzalnih trajnostnih ciljev bo okrepljena, je nadaljevala Stadler Repnikova, generalna direktorica Direktorata za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo na ministrstvu za zunanje zadeve. V Sloveniji in EU bo okrepljeno tudi vključevanje mikro, malih in srednje velikih podjetij v razvojno sodelovanje.

Stadler Repnikova je govorila na petkovem seminarju Predstavitev možnosti vključevanja zasebnega sektorja v zunanje finančne instrumente Evropske unije s poudarkom na področju energije. Predstavniki okoli šestdeset slovenskih podjetij in ustanov so dobili informacije o priložnostih za vključevanje slovenskega zasebnega sektorja v mednarodno razvojno sodelovanje, izpostavljena pa je bila trajnostna energija.

EU je največja donatorica razvojne pomoči na svetu, je povedala Marjeta Jager, namestnica generalnega direktorja za mednarodno sodelovanje in razvoj Evropske komisije. Trajnostna energija je pri tem eno od ključnih področij in je vpeta v vse zunanje instrumente EU.

Zaradi energetske revščine trpi 1,2 milijardi ljudi, od tega samo v Afriki 600 milijonov. Za izkoreninjenje revščine so potrebe po finančnih sredstvih izjemne, cilje pa bo možno doseči le s partnerstvom javnega in zasebnega sektorja.

Strokovnjaki iz Generalnega direktorata za mednarodno sodelovanje in razvoj evropske komisije so predstavili zunanje finančne instrumente EU, zunanji investicijski načrt EIP in postopke in pravila za prijavo na razpisane projekte.

Predstavili so tudi energetske infrastrukturne projekte: hidroenergetske v Nigru in Ruandi, vetrno energijo v Maroku ter projekte v Črni Gori in Gruziji. Predstavili so tudi ElectriFI, ki omogoča globalno prožno sofinanciranje projektov in je še posebej primeren za mala in srednje velika podjetja.

Slovenski izvoz j treba diverzificirati predvsem izven EU, saj bo tam v naslednjih dveh desetletjih okoli 90 odstotkov svetovne gospodarske rasti, izven EU pa je trenutno aktivnih le okoli 13 odstotkov evropskih in slovenskih malih in srednjih podjetij, pa je povedala Alenka Suhadolnik, generalna direktorica za gospodarsko in javno diplomacijo.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Nov velik energetski projekt: slovenska proizvodnja vodika za več obnovljivih virov 6

Družbe Plinovodi, HESS, HSE in ELES so se dogovorile o sodelovanju pri skupni pobudi za projekt proizvodnje in uporabe vodika ter spajanja...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Poglejte, kaj piše v slovenskem patentu za shranjevanje električne energije 5

Matjaž Valant z Univerze v Novi Gorici je spomladi presenetil z informacijo, da je izumil postopek za shranjevanje električne energije v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Z umetno inteligenco do prihrankov elektrike pri toplotnih črpalkah

Švicarski raziskovalci so razvili metodo, pri kateri z uporabo umetne inteligence oblikujejo novo generacijo kompresorjev toplotnih...

OK & EN
Novice
Novice (dopolnjeno) Pripravljen je nov osnutek energetskega načrta. Poglejte, kaj pravi o NEK 2 in TEŠ 6 5

Končana je različica 4.0 celovitega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Odločitev o NEK 2 je eden ključnih izzivov.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nor birokratski zaplet, ki zavira razmah fotovoltaik

Sosedje, ki ne živijo v istem bloku, potrebujejo za skupnostno fotovoltaiko gradbeno dovoljenje, ki pa ga ne morejo dobiti, ker je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nuklearka in termoelektrarne so delale s polno paro 1

Prevzem električne energije je v prvih šestih mesecih 2019 znašal 12.277 gigavatnih ur, kar je na ravni prevzema iz prve polovice leta...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj so jedrske elektrarne na Kitajskem cenejše kot na zahodu 1

Kakšni so ekonomski vidiki jedrske energije in kakšna je njena sprejemljivost v javnosti? O tem bodo med drugim govorili septembra v...