(grafika) Javnomnenjska raziskava: kako podpiramo gradnjo elektrarn (grafika) Javnomnenjska raziskava: kako podpiramo gradnjo elektrarn Objavljamo rezultate javnomnenjske raziskave, pri kateri so sodelujoči odgovarjali na vprašanje, ali podpirajo gradnjo hidroelektrarn.
Občina Lenart zahteva ustavitev delovanja družbe Salomon v Lenartu Občina Lenart zahteva ustavitev delovanja družbe Salomon v Lenartu Na izredni seji svetnikov Občine Lenart so obravnavali požara v sortirnici odpadkov podjetja Salomon. Poročali so tudi gasilci, policisti in drugi.
Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.

Sredozemskemu morju grozi, da postane morje plastike

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
odpadki   dodaj
okolje   dodaj
WWF dodaj
Adria dodaj
John Tanzer dodaj
 
Čas branja: 2 min
08.06.2018  16:40
Sredozemsko morje bi lahko postalo morje plastike, je danes opozoril Svetovni sklad za naravo (WWF) v poročilu, v katerem poziva k sprejemu ukrepov na mednarodni in nacionalni ravni ter na ravni podjetij in posameznikov za očiščenje enega najbolj s plastiko onesnaženih morij na svetu.
avtor
Sredozemskemu morju grozi, da postane morje plastike

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
odpadki   dodaj
okolje   dodaj
WWF dodaj
Adria dodaj
John Tanzer dodaj

V prvem poročilo o onesnaženju Sredozemskega morja s plastiko, WWF opozarja, da vsebuje Sredozemsko morje rekordno raven mikroplastike, manj kot pet milimetrov velikih delcev plastike, ki jih je vse pogosteje mogoče najti v prehranski verigi in pomenijo grožnjo za zdravje človeka in ogrožajo morske vrste, so sporočili iz WWF Adria.

"Koncentracija mikroplastike je skoraj štirikrat višja v Sredozemlju kot v odprtih morjih po svetu," opozarjajo v poročilu z naslovom Izhod iz plastične pasti: Reševanje Sredozemlja pred onesnaženjem s plastiko.

Veliki deli plastike poškodujejo, zadušijo in pogosto ubijejo morske živali, vključno z zavarovanimi in ogroženimi vrstami, kot so morske želve in sredozemska medvedka.

A mikroplastika, manjši in tihi ubijalec, je dosegla rekordne ravni koncentracije, ki znašajo kar 1,25 milijona delcev na kvadratni kilometer Sredozemskega morja, kar je skoraj štirikrat več kot koncentracija plastike v "plastičnem otoku" v severnem Tihem oceanu. S tem, ko vstopajo v prehransko verigo, delci mikroplastike ogrožajo vse več živali in ljudi, opozarja WWF.

Alarmantno poročilo, ki ga je WWF objavil ob današnjem svetovnem dnevu oceanov, kaže na dramatične posledice, ki jih povzročajo pretirana uporaba plastike, slabo ravnanje z odpadki in množični turizem v eni od najbolj obiskanih regij na svetu.

Z zbiranjem najnovejših podatkov in znanstvenih dokazov o uporabi plastike v Evropi in številnih načinih, kako plastika vpliva na morske ekosisteme, poročilo ponuja izčrpen načrt ključnih ukrepov, ki jih morajo ustanove, podjetja in prebivalstvo sprejeti, da preprečijo prehajanje plastičnih odpadkov v morje, poudarjajo pri WWF Adria.

"Vplivi plastičnega onesnaženja v Sredozemlju se čutijo po vsem svetu in povzročajo resno škodo naravi in človekovemu zdravju. Če se bo onesnaževanje s plastiko še povečalo, bo pomenilo resno grožnjo globalnemu ugledu sredozemskega območja kot vrhunske turistične destinacije in bo ogrozilo kakovost ribiških proizvodov, s tem pa lokalne skupnosti, ki so odvisne od teh sektorjev. Problem plastike je tudi simptom poslabšanja zdravja Sredozemskega morja in mora služiti kot poziv h konkretni akciji," je dejal John Tanzer, vodja programa za zaščito morja in oceanov v WWF International.

Problem plastičnih odpadkov zadeva ves svet, saj je plastika sestavni del vsakdanjika ljudi. V Evropi od 27 milijonov ton plastičnih odpadkov, proizvedenih vsako leto, reciklirajo le eno tretjino. Polovica plastičnih odpadkov v Italiji, Franciji in Španiji konča na odlagališčih. Reciklirana plastika trenutno pomeni le šest odstotkov povpraševanja po plastiki v Evropi.

Izdelki iz plastike predstavljajo kar 95 odstotkov vseh odpadkov v Sredozemskem morju in na njegovih plažah. Večina jih prihaja iz Turčije in Španije, sledijo Italija, Egipt in Francija. Zaradi povečanega turizma se količina odpadkov v morju vsako poletje poveča za 40 odstotkov.

WWF poziva vlade, podjetja in posameznike, da sprejmejo vrsto ukrepov za zmanjšanje onesnaženja s plastiko v mestih, obalnih in morskih središčih na Sredozemlju ter na globalni ravni.

Po oceni te nevladne organizacije bi potrebovali zavezujoč mednarodni sporazum o odstranjevanju plastičnih odpadkov iz morja.

Vse sredozemske države bi morale podpreti cilj za doseganje sto odstotkov recikliranih in obnovljivih plastičnih odpadkov do leta 2030. Prepovedati bi morale tudi plastične izdelke za enkratno uporabo, kot so plastične vrečke in plastenke, in dodajanje mikroplastike v pralne praške in kozmetiko do leta 2025, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ne smemo dopustiti, da se Sredozemlje utopi v plastiki. Ukrepe za zmanjšanje porabe plastike in boljše ravnanje z njo po uporabi moramo sprejeti v celotni verigi proizvodnje, da bi ubranili naše morje od vseprisotne plastike," je poudaril Mosor Prvan iz WWF Adria.

Izpostavil je še, da je onesnaženje s plastiko je prevelika težava, da bi ga lahko rešila samo ena celina, ena vlada ali samo industrijski sektor. "Samo, če bomo delovali skupaj, lahko osvobodimo oceane, morja in reke neuporabne plastike," je dejal.

Industrija plastike bi morala razviti proizvode iz obnovljivih surovih materialov, ne iz kemikalij, pridobljenih iz nafte in iz materialov, ki jih je mogoče reciklirati.

Tudi posamezniki lahko pri tem odigrajo svojo vlogo s tem, da se odločajo npr. za kuhinjske pripomočke in glavnike iz lesa in ne iz plastike, so še izpostavili v poročili po poročanju AFP.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...