Kaj je peskovnik za inovacije in zakaj ga potrebujemo  Kaj je peskovnik za inovacije in zakaj ga potrebujemo Tehnologija verižnih blokov v energetiki veliko obeta. Marsikatero zamisel pa bi lažje uresničili, če bi imeli koncept peskovnika, sandbox, je razložil Gregor Karlovšek, ki je sodeloval kot energetski svetovalec pri projektu za trgovanje z energijo SunContract.
Trajnostna energetika prihaja tudi na otroška igrišča Trajnostna energetika prihaja tudi na otroška igrišča V Borzenu so izpeljal prvi študentski hackathon trajnostne energetike, namenjen zasnovi demonstracijskega parka igral, ki prikazujejo delovanje elektrarn na obnovljive vire energije.
Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Za zanesljivost oskrbe s plinom je pozitiven vsak vir plina, ki je umeščen na primeren način, je povedal Jurij Vertačnik z ministrstva za infrastrukturo.
Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Barbara Novosel z ljubljanske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo je predstavila oceno tveganja vpliva tekočine za hidravlično lomljenje na okolje.
Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Pitna voda sega na območju nahajališč slovenskega plina do globine 20 metrov, nahajališča plina pa so globlja od 2.200 metrov, je povedal Miloš Markič z Geološkega zavoda Slovenije.

Sredozemskemu morju grozi, da postane morje plastike

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
odpadki   dodaj
okolje   dodaj
WWF dodaj
Adria dodaj
John Tanzer dodaj
 
Čas branja: 2 min
08.06.2018  16:40
Sredozemsko morje bi lahko postalo morje plastike, je danes opozoril Svetovni sklad za naravo (WWF) v poročilu, v katerem poziva k sprejemu ukrepov na mednarodni in nacionalni ravni ter na ravni podjetij in posameznikov za očiščenje enega najbolj s plastiko onesnaženih morij na svetu.
avtor
Sredozemskemu morju grozi, da postane morje plastike

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
odpadki   dodaj
okolje   dodaj
WWF dodaj
Adria dodaj
John Tanzer dodaj

V prvem poročilo o onesnaženju Sredozemskega morja s plastiko, WWF opozarja, da vsebuje Sredozemsko morje rekordno raven mikroplastike, manj kot pet milimetrov velikih delcev plastike, ki jih je vse pogosteje mogoče najti v prehranski verigi in pomenijo grožnjo za zdravje človeka in ogrožajo morske vrste, so sporočili iz WWF Adria.

"Koncentracija mikroplastike je skoraj štirikrat višja v Sredozemlju kot v odprtih morjih po svetu," opozarjajo v poročilu z naslovom Izhod iz plastične pasti: Reševanje Sredozemlja pred onesnaženjem s plastiko.

Veliki deli plastike poškodujejo, zadušijo in pogosto ubijejo morske živali, vključno z zavarovanimi in ogroženimi vrstami, kot so morske želve in sredozemska medvedka.

A mikroplastika, manjši in tihi ubijalec, je dosegla rekordne ravni koncentracije, ki znašajo kar 1,25 milijona delcev na kvadratni kilometer Sredozemskega morja, kar je skoraj štirikrat več kot koncentracija plastike v "plastičnem otoku" v severnem Tihem oceanu. S tem, ko vstopajo v prehransko verigo, delci mikroplastike ogrožajo vse več živali in ljudi, opozarja WWF.

Alarmantno poročilo, ki ga je WWF objavil ob današnjem svetovnem dnevu oceanov, kaže na dramatične posledice, ki jih povzročajo pretirana uporaba plastike, slabo ravnanje z odpadki in množični turizem v eni od najbolj obiskanih regij na svetu.

Z zbiranjem najnovejših podatkov in znanstvenih dokazov o uporabi plastike v Evropi in številnih načinih, kako plastika vpliva na morske ekosisteme, poročilo ponuja izčrpen načrt ključnih ukrepov, ki jih morajo ustanove, podjetja in prebivalstvo sprejeti, da preprečijo prehajanje plastičnih odpadkov v morje, poudarjajo pri WWF Adria.

"Vplivi plastičnega onesnaženja v Sredozemlju se čutijo po vsem svetu in povzročajo resno škodo naravi in človekovemu zdravju. Če se bo onesnaževanje s plastiko še povečalo, bo pomenilo resno grožnjo globalnemu ugledu sredozemskega območja kot vrhunske turistične destinacije in bo ogrozilo kakovost ribiških proizvodov, s tem pa lokalne skupnosti, ki so odvisne od teh sektorjev. Problem plastike je tudi simptom poslabšanja zdravja Sredozemskega morja in mora služiti kot poziv h konkretni akciji," je dejal John Tanzer, vodja programa za zaščito morja in oceanov v WWF International.

Problem plastičnih odpadkov zadeva ves svet, saj je plastika sestavni del vsakdanjika ljudi. V Evropi od 27 milijonov ton plastičnih odpadkov, proizvedenih vsako leto, reciklirajo le eno tretjino. Polovica plastičnih odpadkov v Italiji, Franciji in Španiji konča na odlagališčih. Reciklirana plastika trenutno pomeni le šest odstotkov povpraševanja po plastiki v Evropi.

Izdelki iz plastike predstavljajo kar 95 odstotkov vseh odpadkov v Sredozemskem morju in na njegovih plažah. Večina jih prihaja iz Turčije in Španije, sledijo Italija, Egipt in Francija. Zaradi povečanega turizma se količina odpadkov v morju vsako poletje poveča za 40 odstotkov.

WWF poziva vlade, podjetja in posameznike, da sprejmejo vrsto ukrepov za zmanjšanje onesnaženja s plastiko v mestih, obalnih in morskih središčih na Sredozemlju ter na globalni ravni.

Po oceni te nevladne organizacije bi potrebovali zavezujoč mednarodni sporazum o odstranjevanju plastičnih odpadkov iz morja.

Vse sredozemske države bi morale podpreti cilj za doseganje sto odstotkov recikliranih in obnovljivih plastičnih odpadkov do leta 2030. Prepovedati bi morale tudi plastične izdelke za enkratno uporabo, kot so plastične vrečke in plastenke, in dodajanje mikroplastike v pralne praške in kozmetiko do leta 2025, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ne smemo dopustiti, da se Sredozemlje utopi v plastiki. Ukrepe za zmanjšanje porabe plastike in boljše ravnanje z njo po uporabi moramo sprejeti v celotni verigi proizvodnje, da bi ubranili naše morje od vseprisotne plastike," je poudaril Mosor Prvan iz WWF Adria.

Izpostavil je še, da je onesnaženje s plastiko je prevelika težava, da bi ga lahko rešila samo ena celina, ena vlada ali samo industrijski sektor. "Samo, če bomo delovali skupaj, lahko osvobodimo oceane, morja in reke neuporabne plastike," je dejal.

Industrija plastike bi morala razviti proizvode iz obnovljivih surovih materialov, ne iz kemikalij, pridobljenih iz nafte in iz materialov, ki jih je mogoče reciklirati.

Tudi posamezniki lahko pri tem odigrajo svojo vlogo s tem, da se odločajo npr. za kuhinjske pripomočke in glavnike iz lesa in ne iz plastike, so še izpostavili v poročili po poročanju AFP.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj enotarifno merjenje elektrike? Kaj pa, če imate toplotno črpalko?

Praviloma velja, da se dvotarifno merjenje splača, če gospodinjstvo v času manjše tarife porabi približno 30 odstotkov električne...

OK & EN
Novice
Novice Od ljubljanskega referenta do top 10 na svetu 4

Širši javnosti povsem neznano slovensko podjetje Belektron že vrsto let uspešno deluje v eni od niš mednarodnega finančnega trga v...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Minister Leben, tale bo pa težka! Zdaj vam nasprotuje GZS. 1

Država bo težko uspela dokazati da so za neprevzete kupe embalaže odgovorne embalažne družbe, so zapisali na Gospodarski zbornici...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Evropske elektro napovedi: konec januarja bo za Slovenijo težak 12

V evropskem združenju operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja ENTSO-E so objavili napovedi električne proizvodnje za...

OK & EN
Novice
Novice Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom!

Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu...

OK & EN
Novice
Novice Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti 7

Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Ljubljani kmalu še en ponudnik souporabe e-avtov, v Sloveniji kitajski e-avti 6

Podjetje Plan-net solar bo v kratkem ponudilo na trgu kitajske mini električne avte, za leto 2019 pa načrtujejo postavitev omrežja za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika To je električni avto, ki so ga naredili dijaki

Dijaki treh srednjih šol so pod mentorstvom Inštituta Metron Andreja Pečjaka predelali klasičnega bencinskega smarta v električnega....