Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
Po novem boste lahko izbrali elektriko, ki ne bo iz TEŠ Po novem boste lahko izbrali elektriko, ki ne bo iz TEŠ Na infrastrukturnem ministrstvu so pripravili predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Energetskega zakona. Pregledali smo nekaj predlaganih novosti.
A. Bratušek s Hrvati o reviziji programov odlaganja radioaktivnih odpadkov A. Bratušek s Hrvati o reviziji programov odlaganja radioaktivnih odpadkov V Zagrebu je bilo 12. zasedanje meddržavne komisije za spremljanje izvajanja pogodbe med vladama Slovenije in Hrvaške o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij, povezanih z vlaganjem v Jedrsko elektrarno Krško (JEK).
Minister Leben predlagal ustavitev DPN za elektrarne na Muri Minister Leben predlagal ustavitev DPN za elektrarne na Muri Minister za okolje Jure Leben je poudaril, da hidroelektrarn na reki Muri ne bo in dodal, da je »v medresorsko usklajevanje podal predlog, da se zaustavi državni prostorski načrt za gradnjo hidroelektrarne na reki Muri«.
Kako in zakaj je škofjeloški Knauf postal platinast Kako in zakaj je škofjeloški Knauf postal platinast V škofjeloškem podjetju Knauf Insulation so razložili, kaj je platinasti certifikat DGNB, ki so ga pred nekaj dnevi dobil za svojo stavbo Knauf Insulation Experience Center.

S pametjo do boljšega rezultata

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Evropska unija dodaj
Smart dodaj
 
Čas branja: 1 min
13.06.2018  23:45
S pametjo do boljšega rezultata
Udeleženci projekta Smart_watch po delovnem srečanju v Lublinu
Foto: Društvo Jasa

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Evropska unija dodaj
Smart dodaj

Da je človeška logika najzanesljivejši kažipot – je treba vedno imeti v mislih. Tako kot dejstvo, da nekatere večne zakonitosti veljajo tudi na nastajajočih področjih človeškega delovanja. Tisti, ki so ob poznavanju duha časa opremljeni tudi z zdravo pametjo, so v izhodiščni prednosti pri vsakem početju.

Ob vstopu v Evropsko unijo se je zgodilo, da aktivnosti na nekem področju članica ne prilagodi novim okoliščinam. Tudi inovacijske podjetniške strategije članic, ki so sicer namenjene uporabnikom EU, so pogosto oblikovane po regionalni »logiki«. Zato je bil oblikovan projekt Smart_watch – financiran iz programa Interreg srednja Evropa – s ciljem urejanja stanja na tem področju (v konzorciju partnerjev iz Poljske, Avstrije, Češke, Madžarske, Slovenije, Nemčije in Italije sta tudi naša Društvo Jasa in TECES).

Treba je namreč ustvariti povezavo med regionalnimi inovacijskimi strategijami in končnimi uporabniki vseh članic EU. S tem bi se regionalne strategije bližale skupni smeri politike EU. Vzpostavljena bo enotna metodologija spremljanja inovacijskih strategij, ki omogoča primerjalno vrednotenje.

Pametna specializacija (upoštevanje posebnosti in primerjalnih prednosti določenega okolja) bo kakovostnejša, spremljanje tehnoloških usmeritev in stanja na področju pametnih specializacij bo učinkovitejše. Na boljšem bodo vsi – skupnost in članice.

S poudarkom na upoštevanju prednosti določenega okolja bo projekt gotovo opazno koristil Sloveniji. Slovenija je namreč primerjalno naravni biser in bo deležna dodatne okoljevarstvene pozornosti. Morda se zdi nekoliko zapleteno in abstraktno, pravzaprav pa gre za neštetokrat videno na civilizacijski stezi. Vloga logike na tej poti pa je zgovorna.


Več iz teme:  

OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Je nova uredba za fotovoltaike v navzkrižju z regulatorji? 5

Na Agenciji za energijo so v začetku leta nasprotovali neto obračunu elektrike, proizvedene za samooskrbo. Bodo nasprotovali tudi...