Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Kaj prinaša?
Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh V občini Kobarid so sklenili, da bodo dosegli energetsko samozadostnost. S platformo SunContract so podpisali pismo o nameri, po katerem bodo preučili, kako bi samozadostnost dosegli.
Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik V Steklarni Hrastnik je družba GEN-I Sonce postavila sončno elektrarno. Proizvajali bodo električno energijo, ki jo bodo neposredno porabili za proizvodnjo vodika.
Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice se soočajo z izzivi okoljskih sprememb, je povedala direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger na začetku posveta o vplivu podnebnih sprememb na slovensko gospodarstvo.

Za energetske sanacije v turizmu 11 milijonov evrov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
26.06.2018  13:50
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo razpis za pridobitev nepovratnih sredstev za energetske sanacije v turizmu. Okvirna skupna višina sredstev za letošnje in prihodnje leto je 11,2 milijona evrov, posamično podjetje bo lahko pridobilo do 200 tisoč evrov.
avtor
Za energetske sanacije v turizmu 11 milijonov evrov
Državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar je ob razpisu za energetsko sanacijo prejšnji teden napovedala še eno možnost pridobivanja sredstev za turistična podjetja.
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  

Razpis, objavljen v petek, prinaša podporo mikro, malim in srednje velikim podjetjem s področja turizma za povečanje snovne in energetske učinkovitosti na obmejnem problemskem območju. Za projekte v vzhodni kohezijski regiji je na voljo nekaj manj kot 7,9 milijona evrov, za projekte v zahodni pa slabih 3,4 milijona. Gre za sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj.

"Namen javnega razpisa je izboljšati konkurenčnost v mikro, malih in srednje velikih podjetjih s področja turizma, s spodbujanjem ukrepov za rabo obnovljivih virov energije in zmanjšanje rabe energije in snovi," navaja besedilo javnega razpisa.

Upravičeni stroški so obnova objektov, stroški informiranja in komuniciranja ter stroški storitev zunanjih izvajalcev. Z evropskimi sredstvi lahko turistični ponudniki v vzhodni Sloveniji pokrijejo 75 odstotkov, v zahodni regiji pa 70 odstotkov nastalih stroškov.

Sredstva po tem javnem razpisu se bodo sicer dodeljevala na podlagi sheme de minimis, še piše v določbah. Skupni znesek pomoči, dodeljen istemu podjetju, na podlagi pravila de minimis ne sme presegati 200.000 evrov v obdobju zadnjih treh let.

Rok za oddajo vlog je 10. avgust.

Državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar je ob razpisu za energetsko sanacijo prejšnji teden napovedala še eno možnost pridobivanja sredstev za turistična podjetja. S 1. julijem naj bi tako SID banka objavila razpis za pridobivanje sicer povratnih sredstev, skupno gre za 160 milijonov evrov. Posojila bodo imela 30-letno ročnost, petletni moratorij in "zelo konkurenčno obrestno mero", je obljubila na konferenci Združenja hotelirjev Slovenije.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom 15

Spremljali smo pogajanja med grškim holdingom Mytilineos, Siemensom in ekipo mesta Ljubljana, ki kupuje opremo za bodoča plinska bloka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...