V energetiki se vse draži: kurilno olje, plin, elektrika … V energetiki se vse draži: kurilno olje, plin, elektrika … Se grejete na kurilno olje? Pozor, cena je že za četrtino višja kot lani in z začetkom kurilne sezone utegne še rasti
Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
Kako deluje in kaj povzroča onesnažen zrak Kako deluje in kaj povzroča onesnažen zrak Andreja Kukec s Katedre za javno zdravje ljubljanske medicinske fakultete je na strokovnem posvetu družbe ELES predstavila mehanizme delovanja slabega zraka na zdravje.
S kolesarsko čelado brezplačno na nekatere prireditve S kolesarsko čelado brezplačno na nekatere prireditve Številna mesta po Sloveniji bodo evropski teden mobilnosti zaključila z dnevom brez avtomobila, ki predstavlja vrhunec prizadevanj za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Evropskemu tednu mobilnosti se je letos pridružilo 77 občin, nekateri zaključni dogodki pa so zaradi slabega vremena odpovedani.

V EU neenotni pri dekarbonizaciji prometa

Čas branja: 1 min
26.06.2018  14:10  Dopolnjeno: 26.06.2018 14:11
Ministri za okolje držav EU so v Luksemburgu v ponedeljek med drugim razpravljali o dekarbonizaciji prometa. Večina držav, tudi Slovenija, se je zavzela za ambiciozne ukrepe, manjše število držav pa je posvarilo pred negativnimi učinki na avtomobilsko industrijo, so sporočili z ministrstva za okolje.
avtor
V EU neenotni pri dekarbonizaciji prometa
Foto: Borut Hočevar

Ministri in ministrice so razpravljali o predlogu uredbe, ki bo določila nove standarde izpustov ogljikovega dioksida za osebna in lahka tovorna vozila po 2020. Večina ministrov, vključno s Slovenijo, je v razpravi menila, da bi bilo treba predlog Evropske komisije za zmanjšanje emisij do 2030 okrepiti. Le z ambicioznejšimi cilji bi namreč lahko prometni sektor postavili na pot dekarbonizacije, so v sporočilu za javnost danes zapisali na okoljskem ministrstvu.

Zmanjšanje emisij v prometu je osrednjega pomena za izboljšanje kakovosti zraka v EU. Ministri so tudi menili, da je čim prejšnji prehod na nizko- in brezemisijska vozila nujen za ohranitev globalne konkurenčnosti evropske avtomobilske industrije. "Le nekaj držav ocenjuje, da je predlog komisije preambiciozen in za avtomobilsko industrijo težko dosegljiv," so dodali.

Prav tako so zbrani ministri opravili politično razpravo o predlogu direktive o pitni vodi, in sicer z vidika ureditve materialov v stiku s pitno vodo in dostopa do pitne vode. Strinjali so se, da je pomembno nasloviti materiale v stiku z vodo, tako zaradi varovanja zdravja kot tudi odpravljanja ovir notranjega trga.

Higienske standarde je potrebno harmonizirati na ravni EU. Ena od možnosti je kombiniran pristop, kjer bi se uporabili postopki standardizacije iz obstoječe zakonodaja o gradbenih materialih, dopolniti pa jih bi bilo treba z minimalnimi zahtevami za materiale v stiku s pitno vodo v direktivi o pitni vodi.

V EU je treba zagotoviti tudi dostop do pitne vode. Večina držav je pozvala k politični zavezi v okviru te direktive, ob tem pa so menili, da je ukrepe ureditve dostopa do pitne vode treba prepustiti državam članicam glede na njihove specifike in kulturo uporabe vode.

Ministri so soglasno potrdili tudi sklepe Evropskega sveta o izvajanju akcijskega načrta EU za krožno gospodarstvo, ki so pomemben signal industriji EU za zmanjšano uporabo plastike za enkratno uporabo ter spodbujanje uporabe recikliranih plastičnih materialov, ki pa ne smejo vsebovati nevarnih snovi ali kemikalij.

Ob robu zasedanja je 14 držav članic, ki se združujejo v neformalni skupini podnebno ambicioznih držav (Skupina za zeleno rast), sopodpisalo skupno izjavo, v kateri so Evropsko komisijo pozvale k pripravi celovite in ambiciozne dolgoročne strategije za doseganje ciljev pariškega podnebnega sporazuma. Evropska komisija bo strategijo pripravila najkasneje do zasedanja konference pogodbenic Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah novembra na Poljskem.

Države članice bodo nacionalne dolgoročne strategije morale pripraviti predvidoma do leta 2020.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Novice
Novice Kdo so državni sekretarji na okolju in infrastrukturi

Na prvi seji vlade so imenovali državne sekretarje; na okoljsko ministrstvo prihaja arhitekt Aleš Prijon, na infrastrukturno pa Bojan...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...