(video) Zamenjava dizlov z e-vozili po načelu avto za avto v podjetju odpade (video) Zamenjava dizlov z e-vozili po načelu avto za avto v podjetju odpade Gospodarstvo čaka prehod iz fosilne v zeleno floto poslovnih vozil. Pošta Slovenije je med slovenskimi podjetji z največjim številom električnih vozil. Pri elektrifikaciji sodeluje tudi s podjetjem GEN-I. To pa ni edini primer takšnega sodelovanja.
Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
ELES predstavil koncept razvoja polnjenja e-avtov ELES predstavil koncept razvoja polnjenja e-avtov Uroš Salobir iz družbe ELES je predstavil koncept celostnega razvoja infrastrukture za množično polnjenje e-vozil. Imenovali so ga E8.
Ena zares 'lovska': Zaradi vetrnic bo medved pritisnil na naselja Ena zares 'lovska': Zaradi vetrnic bo medved pritisnil na naselja Lovec iz Loškega Potoka je komentiral trditve okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green o nevarnosti, da bodo zaradi vetrnih elektrarn medvedje bolj pritisnili na naselja.
(video) Zakaj je pri polnjenju e-avtov strah energetikov odveč (video) Zakaj je pri polnjenju e-avtov strah energetikov odveč Prihajajo 350-kilovatne e-polnilnice, a je strah energetikov odveč. Številni bodo polnili avte tudi na železniških postajah. Kako so na omrežje priključili prvi shranjevalnik električne energije pri nas. Našteto in še marskija smo izvedeli na posvetu Časnika Finance o zeleni mobilnosti v slovenskih podjetjih.

Občine: grozi nam ekološka katastrofa nacionalnih razsežnosti

Čas branja: 2 min
26.06.2018  18:10  Dopolnjeno: 26.06.2018 18:14
Zaradi odpovedi sistema prevzemanja komunalne odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč se komunalna podjetja trenutno soočajo z več kot 8.000 ton neprevzete komunalne odpadne embalaže in prek 1.300 ton neprevzetih odpadnih nagrobnih sveč. Združenja občin terjajo nujni sestanek z vlado.
avtor
Občine: grozi nam ekološka katastrofa nacionalnih razsežnosti

"Ob nadaljnjem neukrepanju pristojnih organov Sloveniji grozi ekološka katastrofa nacionalnih razsežnosti," so v sporočilu za javnost danes opozorila združenja občin - Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije.

Komunalna podjetja se zaradi nezadržnega kopičenja neprevzetih odpadkov srečujejo z "izjemno prostorsko stisko in zaskrbljenostjo zaradi neobvladljivih razmer", menijo predstavniki občin. Če je bilo v začetku junija na dvoriščih komunalnih podjetij nakopičeno več kot 6.000 ton komunalne odpadne embalaže, je danes embalaže, ki je družbe za ravnanje z odpadno embalažo niso prevzele, več kot 8.000 ton. Prav tako se je nabralo več kot 1.300 ton odpadnih nagrobnih sveč, ki jih še vedno niso prevzeli nosilci skupnega načrta ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami.

"Ocena je, da se tedensko dodatno nakopiči prek tisoč ton odpadne embalaže," so navedli v občinah.

Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije ugotavljajo, da ključni razlog za nastalo situacijo leži v "pomanjkljivi zakonodaji", ki ne zagotavlja učinkovitega sistema ravnanja z odpadno embalažo in vanj ne vključuje vseh proizvajalcev embalaže. Ob tem se od začetka meseca, ko so bili pristojni opozorjeni na problem, ni nič spremenilo.

Tako bo neodzivnost pristojnih organov za seboj potegnila "vrsto alarmantnih posledic, ki lahko pomenijo nepopravljivo škodo tako z ekološkega vidika kot tudi z vidika higiene, zdravja ljudi in varnosti, kar bo zlasti občutno v poletnih mesecih, ko se v Sloveniji odvija vrhunec turistične sezone", so poudarile občine.

Po najbolj črnem scenariju namreč komunalna podjetja ne bodo mogla več odvažati odpadne embalaže, saj je ne bodo imela kam odložiti. "Vse to lahko privede tudi do višanja cen komunalnih storitev, kar pomeni nova finančna bremena tako za občine kot prebivalce". Občine dodatnih finančnih bremen ne bodo zmogle nositi, občani pa že plačujejo storitve, ki se ne izvajajo, kot bi se morale, so še ogorčeni.

Zato so Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije skupaj z Zbornico komunalnega gospodarstva na vlado naslovile konkretne predloge za takojšnjo ureditev trenutnih razmer in dolgoročno posodobitev sistema na področju odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč. Obenem zahtevajo tudi urgentni sestanek na to temo.

Težave z odpadno embalažo, ki se vlečejo že leta, so se zaostrile v začetku letošnjega leta. Upravno sodišče je takrat pritrdilo družbi za ravnanje z odpadno embalažo Interseroh, da so družbe za ravnanje z odpadno embalažo dolžne prevzemati le toliko odpadne embalaže, kot so jo na trg dali njihovi zavezanci. Težavo povzroča dejstvo, da je odpadne embalaže občutno več, kot je zanjo plačane embalažnine.

Ministrstvo za okolje in prostor je sicer po navedbah sekcije za odpadno embalažo GIZ - Skupne sheme pri GZS družbam za ravnanje z odpadno embalažo s spremembo okoljevarstvenega dovoljenja naložilo prevzemanje večjih količin odpadne embalaže od tistih, ki so jih na trg dale njihove stranke. Družbe za ravnanje z odpadno embalažo to ocenjujejo za kratkoročni izhod v sili, ki pa je po njihovem nezakonit.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Novice
Novice Kdo so državni sekretarji na okolju in infrastrukturi

Na prvi seji vlade so imenovali državne sekretarje; na okoljsko ministrstvo prihaja arhitekt Aleš Prijon, na infrastrukturno pa Bojan...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...