Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
Po novem boste lahko izbrali elektriko, ki ne bo iz TEŠ Po novem boste lahko izbrali elektriko, ki ne bo iz TEŠ Na infrastrukturnem ministrstvu so pripravili predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Energetskega zakona. Pregledali smo nekaj predlaganih novosti.
A. Bratušek s Hrvati o reviziji programov odlaganja radioaktivnih odpadkov A. Bratušek s Hrvati o reviziji programov odlaganja radioaktivnih odpadkov V Zagrebu je bilo 12. zasedanje meddržavne komisije za spremljanje izvajanja pogodbe med vladama Slovenije in Hrvaške o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij, povezanih z vlaganjem v Jedrsko elektrarno Krško (JEK).
Minister Leben predlagal ustavitev DPN za elektrarne na Muri Minister Leben predlagal ustavitev DPN za elektrarne na Muri Minister za okolje Jure Leben je poudaril, da hidroelektrarn na reki Muri ne bo in dodal, da je »v medresorsko usklajevanje podal predlog, da se zaustavi državni prostorski načrt za gradnjo hidroelektrarne na reki Muri«.
Kako in zakaj je škofjeloški Knauf postal platinast Kako in zakaj je škofjeloški Knauf postal platinast V škofjeloškem podjetju Knauf Insulation so razložili, kaj je platinasti certifikat DGNB, ki so ga pred nekaj dnevi dobil za svojo stavbo Knauf Insulation Experience Center.

Občine: grozi nam ekološka katastrofa nacionalnih razsežnosti

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
26.06.2018  18:10  Dopolnjeno: 26.06.2018 18:14
Zaradi odpovedi sistema prevzemanja komunalne odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč se komunalna podjetja trenutno soočajo z več kot 8.000 ton neprevzete komunalne odpadne embalaže in prek 1.300 ton neprevzetih odpadnih nagrobnih sveč. Združenja občin terjajo nujni sestanek z vlado.
avtor
Občine: grozi nam ekološka katastrofa nacionalnih razsežnosti

Obveščaj me o novih člankih:  

"Ob nadaljnjem neukrepanju pristojnih organov Sloveniji grozi ekološka katastrofa nacionalnih razsežnosti," so v sporočilu za javnost danes opozorila združenja občin - Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije.

Komunalna podjetja se zaradi nezadržnega kopičenja neprevzetih odpadkov srečujejo z "izjemno prostorsko stisko in zaskrbljenostjo zaradi neobvladljivih razmer", menijo predstavniki občin. Če je bilo v začetku junija na dvoriščih komunalnih podjetij nakopičeno več kot 6.000 ton komunalne odpadne embalaže, je danes embalaže, ki je družbe za ravnanje z odpadno embalažo niso prevzele, več kot 8.000 ton. Prav tako se je nabralo več kot 1.300 ton odpadnih nagrobnih sveč, ki jih še vedno niso prevzeli nosilci skupnega načrta ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami.

"Ocena je, da se tedensko dodatno nakopiči prek tisoč ton odpadne embalaže," so navedli v občinah.

Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije ugotavljajo, da ključni razlog za nastalo situacijo leži v "pomanjkljivi zakonodaji", ki ne zagotavlja učinkovitega sistema ravnanja z odpadno embalažo in vanj ne vključuje vseh proizvajalcev embalaže. Ob tem se od začetka meseca, ko so bili pristojni opozorjeni na problem, ni nič spremenilo.

Tako bo neodzivnost pristojnih organov za seboj potegnila "vrsto alarmantnih posledic, ki lahko pomenijo nepopravljivo škodo tako z ekološkega vidika kot tudi z vidika higiene, zdravja ljudi in varnosti, kar bo zlasti občutno v poletnih mesecih, ko se v Sloveniji odvija vrhunec turistične sezone", so poudarile občine.

Po najbolj črnem scenariju namreč komunalna podjetja ne bodo mogla več odvažati odpadne embalaže, saj je ne bodo imela kam odložiti. "Vse to lahko privede tudi do višanja cen komunalnih storitev, kar pomeni nova finančna bremena tako za občine kot prebivalce". Občine dodatnih finančnih bremen ne bodo zmogle nositi, občani pa že plačujejo storitve, ki se ne izvajajo, kot bi se morale, so še ogorčeni.

Zato so Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije skupaj z Zbornico komunalnega gospodarstva na vlado naslovile konkretne predloge za takojšnjo ureditev trenutnih razmer in dolgoročno posodobitev sistema na področju odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč. Obenem zahtevajo tudi urgentni sestanek na to temo.

Težave z odpadno embalažo, ki se vlečejo že leta, so se zaostrile v začetku letošnjega leta. Upravno sodišče je takrat pritrdilo družbi za ravnanje z odpadno embalažo Interseroh, da so družbe za ravnanje z odpadno embalažo dolžne prevzemati le toliko odpadne embalaže, kot so jo na trg dali njihovi zavezanci. Težavo povzroča dejstvo, da je odpadne embalaže občutno več, kot je zanjo plačane embalažnine.

Ministrstvo za okolje in prostor je sicer po navedbah sekcije za odpadno embalažo GIZ - Skupne sheme pri GZS družbam za ravnanje z odpadno embalažo s spremembo okoljevarstvenega dovoljenja naložilo prevzemanje večjih količin odpadne embalaže od tistih, ki so jih na trg dale njihove stranke. Družbe za ravnanje z odpadno embalažo to ocenjujejo za kratkoročni izhod v sili, ki pa je po njihovem nezakonit.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Je nova uredba za fotovoltaike v navzkrižju z regulatorji? 5

Na Agenciji za energijo so v začetku leta nasprotovali neto obračunu elektrike, proizvedene za samooskrbo. Bodo nasprotovali tudi...