Izdatki za varstvo okolja zgrmeli kar za 40 odstotkov Izdatki za varstvo okolja zgrmeli kar za 40 odstotkov Skupna proizvodnja okoljevarstvenih storitev je bila v letu 2016 za 2,9 odstotka višja kot v letu 2015, skupni izdatki za varstvo okolja pa so bili za 39,6 odstotka nižji.
Embalažniki: Minister Leben, interventni zakon ima globoke luknje! Embalažniki: Minister Leben, interventni zakon ima globoke luknje! Predstavniki družb za ravnanje z odpadno embalažo (DROE) so nanizali vrsto pripomb zoper osnutek interventnega zakona, s katerim namerava okoljsko ministrstvo rešiti kupe odpadne embalaže in odpadnih sveč.
Predstavljamo: kako bi težave z odpadki rešili komunalci Predstavljamo: kako bi težave z odpadki rešili komunalci Danes se predstavniki komunalnih podjetij sestanejo z okoljskim ministrom Juretom Lebenom. Kakšno rešitev nakopičenih odpadkov zagovarjajo.
Prihajajo pametne fotovoltaike. Kakšne bodo? Prihajajo pametne fotovoltaike. Kakšne bodo? Peter Polič, direktor podjetja SMT, kjer gradijo tovarno fotovoltaičnih modulov, je povedal, kakšni bodo sončni paneli prihodnosti.
V podaljšani javni obravnavi prejeli še štiri pripombe na energetski koncept V podaljšani javni obravnavi prejeli še štiri pripombe na energetski koncept Ministrstvo za infrastrukturo je v podaljšani javni obravnavi predloga resolucije energetskega koncepta prejelo še štiri pripombe, skupno jih je prejelo 29. Pripombe bodo sedaj pregledali in se z novo ministrico Alenko Bratušek do njih opredelili. Cilj ostaja, da bi energetski koncept sprejeli do konca prihodnjega leta.

Mariborska sortirnica odpadkov začenja poskusno obratovati

Čas branja: 1 min
27.06.2018  16:40
V Mariboru začenja s poskusnim obratovanjem Center za pripravo sekundarnih surovin. Sortirnica mešanih komunalnih odpadkov, ki jo je mariborska Snaga postavila na Teznu, je vredna 12,5 milijona evrov in naj bi bila ena najsodobnejših takšnih naprav v Evropi. V polnem obsegu naj bi začela obratovati čez leto dni.
avtor
Mariborska sortirnica odpadkov začenja poskusno obratovati
Foto: Arhiv Snaga Maribor

Kot so danes sporočili iz komunalnega podjetja Snaga Maribor, je upravna enota Centru za pripravo sekundarnih surovin prejšnji teden izdala odločbo o poskusnem obratovanju, veljavno 12 mesecev. V Snagi vse zbrane mešane komunalne in kosovne odpadke iz občin, v katerih izvajajo gospodarsko javno službo ravnanja z odpadki, preusmerjajo v ta center, tam pa jih razvrščajo.

"V času enoletnega poskusnega obratovanja bomo nastavljali stroje, hkrati pa opravili prve meritve emisij snovi v zrak, prve meritve odpadnih industrijskih vod, prvo oceno hrupa in meritve parametrov delovnega okolja. Poročilo, ki mora vsebovati navedene elemente, moramo upravni enoti predložiti ob izteku poskusnega obratovanja, torej čez leto dni, ko bo center začel polno obratovati in bo zaradi natančno umerjenih strojev dajal zagotovljene učinke. Za doseganje napovedovanih finančnih in okoljskih učinkov je enoletno poskusno obratovanje ključnega pomena," izpostavljajo v Snagi.

Center za pripravo sekundarnih surovin je podjetje Kostak začelo graditi 21. avgusta lani, tehnični pregled pa je bil na objektu opravljen 12. junija. "Investicija prehaja v poskusno obratovanje skladno z našimi časovnimi napovedmi ob začetku gradnje. Prihodnji teden bomo center tudi uradno predali v poskusno obratovanje, saj v četrtek, 5. julija, načrtujemo slavnostno otvoritev," so še dodali.

Center za pripravo sekundarnih surovin je sestavljen iz več kot 150 elementov, od katerih ima vsak pomembno vlogo pri ločevanju mešanih komunalnih odpadkov. V enem letu je zmožen v eni izmeni obdelati skoraj 40.000 ton mešanih komunalnih odpadkov.

Izjemno natančno sortirani mešani komunalni odpadki se po zaključenem potovanju v Centru za pripravo sekundarnih surovin ločijo v tri glavne skupine: frakcije, ki so primerne za reciklažo, lahko in težko frakcijo.

Medtem ko pretežni del mešanih komunalnih odpadkov, ki jih pripeljejo v center, potuje naprej v reciklažo, za predajo lahke frakcije plačajo prevzemniku, ki jo uporabi pri sežigu v toplarni, težka frakcija pa gre prav tako prevzemniku, ki poskrbi za obdelavo pred odlaganjem. "V modelu Wcycle s partnerji že iščemo načine in tehnologije, s katerimi bomo lahko obdelovali tudi težko frakcijo. S tem bi se odlaganju odpadkov povsem izognili," pravijo v Snagi Maribor, kjer bodo julija tudi spremenili celostno grafično podobo.

"Tako pomemben razvojni korak, ki javno službo zbiranja razširja tudi na javno službo obdelave odpadkov, smo ocenili kot primeren trenutek tudi za ta pomemben korak," so dodali.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V energetiki se vse draži: kurilno olje, plin, elektrika … 9

Se grejete na kurilno olje? Pozor, cena je že za četrtino višja kot lani in z začetkom kurilne sezone utegne še rasti

OK & EN
Novice
Novice (intervju) A. Bratušek o NEK 2, TEŠ 6, Muri, e-mobilnosti, zamenjavi grelnikov ... 7

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je pojasnila, kako gleda na ključna vprašanja v slovenski energetiki.

OK & EN
Elektrika
Elektrika (video) E-mobilnost: že po sto metrih vožnje se argumenti spremenijo

Na posvetu o zeleni mobilnosti v slovenskih podjetjih so sogovorniki predstavili prve poslovne izkušnje z električnimi vozili.

OK & EN
Novice
Novice (volitve v Ljubljani, 1.) Janković, Logar, kaj bosta počela s premogom? 6

Županskima kandidatoma Zoranu Jankoviću in Anžetu Logarju smo zastavili tri okoljsko-energetska vprašanja. Objavljamo odgovor na prvega.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin (Volitve v Ljubljani, 3.) Logar, Janković, bodo dizli še lahko vozili po Ljubljani? 3

Objavljamo odgovora kandidatov za ljubljanskega župana na tretje iz serije okoljsko-energetskih vprašanj.

OK & EN
Novice
Novice Kako s toplotnimi črpalkami ogrevajo paradižnik Lušt 5

»En lušten projekt s toplotnimi črpalkami,« je opisal pomurski projekt direktor Kronoterma Bogdan Kronovšek.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo pametne fotovoltaike. Kakšne bodo? 3

Peter Polič, direktor podjetja SMT, kjer gradijo tovarno fotovoltaičnih modulov, je povedal, kakšni bodo sončni paneli prihodnosti.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Ena zares 'lovska': Zaradi vetrnic bo medved pritisnil na naselja 1

Lovec iz Loškega Potoka je komentiral trditve okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green o nevarnosti, da bodo zaradi vetrnih elektrarn...