Ne zamudite: v Velenju v živo o premogu, Tešu in slovenski energetiki Ne zamudite: v Velenju v živo o premogu, Tešu in slovenski energetiki Na dogodku Financ v Velenju bomo govorili tudi s Hinkom Šolincem z infrastrukturnega ministrstva in Stojanom Nikolićem iz uprave HSE.
Kako so razporedili denar Eko sklada Kako so razporedili denar Eko sklada Na seji vladnega odbora za gospodarstvo so del presežka prihodkov nad odhodki Eko sklada iz leta 2017, in sicer 1,9 milijona evrov, namenili za povečanje namenskega premoženja Eko sklada, preostanek v višini 890 tisoč evrov pa ostaja nerazporejen.
(reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom Spremljali smo pogajanja med grškim holdingom Mytilineos, Siemensom in ekipo mesta Ljubljana, ki kupuje opremo za bodoča plinska bloka ljubljanske termoelektrarne toplarne.
ELES objavil razpis za megabaterijo ELES objavil razpis za megabaterijo V okviru japonsko-slovenskega projekta Nedo bodo v ljubljanskem BTC postavili štirimegavatni hranilnik električne energije.
'Prihodnje leto bomo imeli petkrat večje težave z odpadki kot lani!' 'Prihodnje leto bomo imeli petkrat večje težave z odpadki kot lani!' Kakšen je potencial za termično izrabo komunalnih odpadkov in kaj nam grozi pri odpadkih, je predstavil direktor Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc.

Mariborska sortirnica odpadkov začenja poskusno obratovati

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
odpadki   dodaj
Snaga Maribor dodaj
Snaga dodaj
Kostak dodaj
 
Čas branja: 1 min
27.06.2018  16:40
V Mariboru začenja s poskusnim obratovanjem Center za pripravo sekundarnih surovin. Sortirnica mešanih komunalnih odpadkov, ki jo je mariborska Snaga postavila na Teznu, je vredna 12,5 milijona evrov in naj bi bila ena najsodobnejših takšnih naprav v Evropi. V polnem obsegu naj bi začela obratovati čez leto dni.
avtor
Mariborska sortirnica odpadkov začenja poskusno obratovati
Foto: Arhiv Snaga Maribor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
odpadki   dodaj
Snaga Maribor dodaj
Snaga dodaj
Kostak dodaj

Kot so danes sporočili iz komunalnega podjetja Snaga Maribor, je upravna enota Centru za pripravo sekundarnih surovin prejšnji teden izdala odločbo o poskusnem obratovanju, veljavno 12 mesecev. V Snagi vse zbrane mešane komunalne in kosovne odpadke iz občin, v katerih izvajajo gospodarsko javno službo ravnanja z odpadki, preusmerjajo v ta center, tam pa jih razvrščajo.

"V času enoletnega poskusnega obratovanja bomo nastavljali stroje, hkrati pa opravili prve meritve emisij snovi v zrak, prve meritve odpadnih industrijskih vod, prvo oceno hrupa in meritve parametrov delovnega okolja. Poročilo, ki mora vsebovati navedene elemente, moramo upravni enoti predložiti ob izteku poskusnega obratovanja, torej čez leto dni, ko bo center začel polno obratovati in bo zaradi natančno umerjenih strojev dajal zagotovljene učinke. Za doseganje napovedovanih finančnih in okoljskih učinkov je enoletno poskusno obratovanje ključnega pomena," izpostavljajo v Snagi.

Center za pripravo sekundarnih surovin je podjetje Kostak začelo graditi 21. avgusta lani, tehnični pregled pa je bil na objektu opravljen 12. junija. "Investicija prehaja v poskusno obratovanje skladno z našimi časovnimi napovedmi ob začetku gradnje. Prihodnji teden bomo center tudi uradno predali v poskusno obratovanje, saj v četrtek, 5. julija, načrtujemo slavnostno otvoritev," so še dodali.

Center za pripravo sekundarnih surovin je sestavljen iz več kot 150 elementov, od katerih ima vsak pomembno vlogo pri ločevanju mešanih komunalnih odpadkov. V enem letu je zmožen v eni izmeni obdelati skoraj 40.000 ton mešanih komunalnih odpadkov.

Izjemno natančno sortirani mešani komunalni odpadki se po zaključenem potovanju v Centru za pripravo sekundarnih surovin ločijo v tri glavne skupine: frakcije, ki so primerne za reciklažo, lahko in težko frakcijo.

Medtem ko pretežni del mešanih komunalnih odpadkov, ki jih pripeljejo v center, potuje naprej v reciklažo, za predajo lahke frakcije plačajo prevzemniku, ki jo uporabi pri sežigu v toplarni, težka frakcija pa gre prav tako prevzemniku, ki poskrbi za obdelavo pred odlaganjem. "V modelu Wcycle s partnerji že iščemo načine in tehnologije, s katerimi bomo lahko obdelovali tudi težko frakcijo. S tem bi se odlaganju odpadkov povsem izognili," pravijo v Snagi Maribor, kjer bodo julija tudi spremenili celostno grafično podobo.

"Tako pomemben razvojni korak, ki javno službo zbiranja razširja tudi na javno službo obdelave odpadkov, smo ocenili kot primeren trenutek tudi za ta pomemben korak," so dodali.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (video) Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 8

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Novice
Novice (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom 14

Spremljali smo pogajanja med grškim holdingom Mytilineos, Siemensom in ekipo mesta Ljubljana, ki kupuje opremo za bodoča plinska bloka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...