Kaj je peskovnik za inovacije in zakaj ga potrebujemo  Kaj je peskovnik za inovacije in zakaj ga potrebujemo Tehnologija verižnih blokov v energetiki veliko obeta. Marsikatero zamisel pa bi lažje uresničili, če bi imeli koncept peskovnika, sandbox, je razložil Gregor Karlovšek, ki je sodeloval kot energetski svetovalec pri projektu za trgovanje z energijo SunContract.
Trajnostna energetika prihaja tudi na otroška igrišča Trajnostna energetika prihaja tudi na otroška igrišča V Borzenu so izpeljal prvi študentski hackathon trajnostne energetike, namenjen zasnovi demonstracijskega parka igral, ki prikazujejo delovanje elektrarn na obnovljive vire energije.
Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Za zanesljivost oskrbe s plinom je pozitiven vsak vir plina, ki je umeščen na primeren način, je povedal Jurij Vertačnik z ministrstva za infrastrukturo.
Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Barbara Novosel z ljubljanske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo je predstavila oceno tveganja vpliva tekočine za hidravlično lomljenje na okolje.
Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Pitna voda sega na območju nahajališč slovenskega plina do globine 20 metrov, nahajališča plina pa so globlja od 2.200 metrov, je povedal Miloš Markič z Geološkega zavoda Slovenije.

Centri za ravnanje z odpadki ustanovili svoj GIZ

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
odpadki   dodaj
okolje   dodaj
Snaga dodaj
Janko Kramžar dodaj
GIZ dodaj
 
Čas branja: 1 min
28.06.2018  23:30
Predstavniki cerodov, ki pokrivajo več kot 70 odstotkov slovenskih kapacitet, so ustanovili GIZ Združenje centrov za ravnanje z odpadki Slovenije.
Centri za ravnanje z odpadki ustanovili svoj GIZ
Združenje centrov za ravnanje z odpadki so predstavili (z leve) Marko Zidanšek, Simbio, Ivan Plevnik, Kocerod, Janko Kramžar, Snaga Ljubljana, Franc Cipot, Cerop, in Miljenko Muha, Kostak.
Foto: Borut Hočevar

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
odpadki   dodaj
okolje   dodaj
Snaga dodaj
Janko Kramžar dodaj
GIZ dodaj

Zakaj so centri za ravnanje z odpadki ustanovili novo združenje? Slovenija je v Evropi primer dobre prakse, je uvodoma povedal direktor ljubljanske Snage Janko Kramžar in trditev podkrepil z visokim deležem ločeno zbranih in recikliranih odpadkov in tudi s padajočim deležem odloženih odpadkov.

Po drugi strani pa se težave ponavljajo, na primer pri odpadni embalaži. Združenje bo sodelovalo pri reševanju takšnih težav. Poleg tega člani GIZ iščejo načine, kako bi zagotovili, da bi še večji delež komunalnih odpadkov lahko snovno izrabili.

Združenje je odprto za nove člane, njegovi člani pa so zdaj Snaga Ljubljana, Simbio, JP center za ravnanje z odpadki Puconci, Kostak, Komunala Slovenska Bistrica in Kocerod. V programu združenja načrtujejo tudi povezave zunaj Slovenije.

Generalni sekretar združenja je Ivan Plevnik, direktor centra Kocerod. Janko Kramžar pa je predsednik združenja.

Na predstavitvi novega združenja so govorili predvsem o reševanju težav z odpadno embalažo in energetski izrabi odpadkov, o čemer poročamo v člankih:

Optimalen scenarij: šest sežigalnic odpadkov v slovenskih toplarnah

(video) Komunalci so udarili: odpadna embalaža le prek ene družbe


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj enotarifno merjenje elektrike? Kaj pa, če imate toplotno črpalko?

Praviloma velja, da se dvotarifno merjenje splača, če gospodinjstvo v času manjše tarife porabi približno 30 odstotkov električne...

OK & EN
Novice
Novice Od ljubljanskega referenta do top 10 na svetu 4

Širši javnosti povsem neznano slovensko podjetje Belektron že vrsto let uspešno deluje v eni od niš mednarodnega finančnega trga v...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Minister Leben, tale bo pa težka! Zdaj vam nasprotuje GZS. 1

Država bo težko uspela dokazati da so za neprevzete kupe embalaže odgovorne embalažne družbe, so zapisali na Gospodarski zbornici...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Evropske elektro napovedi: konec januarja bo za Slovenijo težak 12

V evropskem združenju operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja ENTSO-E so objavili napovedi električne proizvodnje za...

OK & EN
Novice
Novice Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom!

Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu...

OK & EN
Novice
Novice Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti 7

Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Ljubljani kmalu še en ponudnik souporabe e-avtov, v Sloveniji kitajski e-avti 6

Podjetje Plan-net solar bo v kratkem ponudilo na trgu kitajske mini električne avte, za leto 2019 pa načrtujejo postavitev omrežja za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika To je električni avto, ki so ga naredili dijaki

Dijaki treh srednjih šol so pod mentorstvom Inštituta Metron Andreja Pečjaka predelali klasičnega bencinskega smarta v električnega....