Okolje & energija

Podporniki jedrske energije s sodno zmago na evropski ravni

Splošno sodišče v okviru Sodišča EU je zavrnilo pritožbo Avstrije na zeleno luč Evropske komisije iz leta 2014 za državno pomoč investitorju v novo britansko jedrsko elektrarno Hinkley Point. Avstrija kot znana nasprotnica jedrske energije je trdila, da državna pomoč za ta namen ni v javnem interesu, a je sodišče njene argumente zavrnilo.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
12.07.2018 13:30
Čas branja: 2 min

Komisija je jeseni 2014 odobrila nabor ukrepov, ki ga je pripravila Velika Britanija, da bi investitorjem olajšala izvedbo investicije v novo jedrsko elektrarno na Hinkley Pointu na jugozahodu Anglije. Ta je med drugim predvideval poroštvo, obljubo kompenzacije v primeru predčasnega zaprtja elektrarne in nekatere druge podporne mehanizme.

V Bruslju so presodili, da je državna pomoč skladna s pravili notranjega trga, da je tveganje za konkurenco na trgu omejeno in da pozitivni učinki izgradnje elektrarne odtehtajo za negativne. V Londonu namreč računajo, da bo nova elektrarna zagotovila varnost oskrbe v luči dejstva, da bo večina obstoječih nukleark na Otoku pred letom 2023 morala zaradi zastarelosti prenehati delovati.

Avstrija je na Splošnem sodišču, enem od dveh sodnih teles v okviru Sodišča EU, leta 2015 zahtevala razveljavitev te odločitve. Takratna vlada pod vodstvom kanclerja Wernerja Faymanna je trdila, da državna pomoč za nove zmogljivosti na področju jedrske energije ni v javnem interesu, prav tako naj bi šlo za izkrivljanje tržne konkurence.

Avstrijo, kjer so volivci leta 1978 na referendumu zavrnili jedrsko energijo in je vse od takrat njena glasna nasprotnica, so na sodišču podprli Luksemburg in nekatere okoljske organizacije, na drugi strani pa so v bran komisiji stopile Češka, Francija, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška in seveda Velika Britanija.

Sodišče je v danes objavljeni razsodbi med drugim ocenilo, da Evropska komisija ni delovala zmotno, ko je kljub drugačnemu mnenju nekaterih članic unije ocenila, da lahko Velika Britanija razvoj jedrske energije opredeli kot cilj v javnem interesu. Iz pogodbe o delovanju EU po oceni sodišča tudi izhaja, da ima vsaka članica pravico, da sama določi svojo energetsko mešanico, zavrnilo pa je tudi nekatere druge izražene pomisleke Avstrije glede učinka na konkurenco.

Projekt, imenovan Hinkley Point C, sicer nikakor ni brez težav. Stal bo vsaj 19,6 milijarde funtov oz. več kot 22 milijard evrov, s čimer bo vsaj za 1,5 milijarde funtov presegel predviden proračun. Njegova gradnja naj bi se tudi zavlekla za več kot leto dni. Elektriko pa naj bi začela proizvajati leta 2025, njena predvidena življenjska doba je 60 let.

Francoski energetski velikan EDF bo financiral okoli dve tretjini projekta v okviru francosko-kitajskega konzorcija, kjer je kitajski partner korporacija China General Nuclear Power.

Gradnja jedrske elektrarne je na veliko nasprotovanje naletela tudi doma. Nacionalna revizijska komisija je tako lani objavila, da je vlada s projektom potrošnike vpletla v tvegan in drag projekt z nejasnimi strateškimi in gospodarskimi koristmi. Okoljevarstveniki pa so vlado pozivali, naj se namesto tega raje osredotoči na obnovljive vire.

Avstrija pa v nasprotovanju jedrski energiji ni aktivna samo v tem primeru. Ves čas namreč aktivno nasprotuje projektom v svoji soseščini, med drugim nuklearki Paks na Madžarskem in pa tudi načrtom za novi blok jedrske elektrarne v Krškem.

Tokratna odločitev, na katero se lahko Avstrija še pritoži na višji instanci Sodišča EU, je v tej luči tako lahko pomembna.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
(intervju) Če hočemo Britanci doseči neto ničelne izpuste, moramo podvojiti jedrske zmogljivosti
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (intervju) Če hočemo Britanci doseči neto ničelne izpuste, moramo podvojiti jedrske zmogljivosti 32

»Jedrska energija je za nas zelo pomembna, še zlasti pri doseganju podnebnih ciljev. To je tudi področje, na katerem se lahko Združeno kraljestvo in Slovenija veliko naučita drug od drugega,« je v intervjuju med drugim povedala britanska veleposlanica v Ljubljani Tiffany Sadler

FINANCE
Okolje & energija
Nova finska jedrska elektrarna je dobila dovoljenje za polnjenje z gorivom
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Nova finska jedrska elektrarna je dobila dovoljenje za polnjenje z gorivom 3

Finska uprava za varstvo pred sevanji in jedrsko varnost je jedrski elektrarni Olkiluoto 3 izdala dovoljenje za polnjenje sredice z jedrskim gorivom.

FINANCE
Okolje & energija
Francoske nuklearke lahko dočakajo 50. rojstni dan
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Francoske nuklearke lahko dočakajo 50. rojstni dan 14

Življenjska doba 32 najstarejših francoskih jedrskih elektrarn se lahko podaljša na 50 let, je sklenil francoski jedrski regulator ASN.

FINANCE
Okolje & energija
Sizewell C, britanska nuklearka, ki bo dobila sistem za sesanje ogljika iz ozračja
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Sizewell C, britanska nuklearka, ki bo dobila sistem za sesanje ogljika iz ozračja 1

V okviru projekta prihodnje britanske jedrske elektrarne Sizewell C bodo postavili napravo, ki bo izrabila toploto elektrarne za odvzem ogljikovega dioksida iz ozračja.

FINANCE
Okolje & energija
Francoski EDF: EU mora spodbuditi dolgoročne naložbe v energetiki
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Francoski EDF: EU mora spodbuditi dolgoročne naložbe v energetiki 1

Evropski energetski trg je treba prenoviti, če želimo postati ogljično nevtralni, je pozval izvršni direktor EDF, lastnika francoskih in še nekaterih drugih jedrskih elektrarn.

FINANCE
Okolje & energija
Korak naprej pri JEK2. Kakšna bi lahko bila cena projekta?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Korak naprej pri JEK2. Kakšna bi lahko bila cena projekta? 39

Na ministrstvu za infrastrukturo so izdali energetsko dovoljenje za gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne Krško; dovoljenje pomeni zeleno luč za začetek postopkov umeščanja JEK2 v prostor

FINANCE
Okolje & energija
(intervju) Kaj Sloveniji ponuja EDF, francoski kandidat za gradnjo JEK 2
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (intervju) Kaj Sloveniji ponuja EDF, francoski kandidat za gradnjo JEK 2 8

Slovenska podjetja lahko postanejo del evropske jedrske flote, je povedal Vakis Ramany iz družbe Électricité de France, francoske ponudnice jedrskih reaktorjev