Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Infrastrukturno ministrstvo: domač plin bi okrepil zanesljivost oskrbe Za zanesljivost oskrbe s plinom je pozitiven vsak vir plina, ki je umeščen na primeren način, je povedal Jurij Vertačnik z ministrstva za infrastrukturo.
Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Kaj bodo vbrizgali v prekmurski vrtini in kako nevarno je to Barbara Novosel z ljubljanske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo je predstavila oceno tveganja vpliva tekočine za hidravlično lomljenje na okolje.
Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Zakaj črpanje plina v Prekmurju ne ogroža pitne vode Pitna voda sega na območju nahajališč slovenskega plina do globine 20 metrov, nahajališča plina pa so globlja od 2.200 metrov, je povedal Miloš Markič z Geološkega zavoda Slovenije.
A. Pečjak: Zakaj smo v e-avtih varnejši pred požarom kot v klasičnih A. Pečjak: Zakaj smo v e-avtih varnejši pred požarom kot v klasičnih Z zornega kota požarne varnosti so električni avti varnejši od klasičnih. Med drugim tudi zato, ker baterija gori počasi in imamo čas za umik, je povedal Andrej Pečjak z Inštituta Metron.
Nove podpore za obnovljive vire elektrike in kogeneracije Nove podpore za obnovljive vire elektrike in kogeneracije Proizvajalci elektrike iz obnovljivih virov in v kogeneracijah z visokim izkoristkom se lahko prijavijo na javni poziv Agencije za energijo in pridobijo podporo.

Se ukvarjate s turizmom? Tu je denar za energetsko sanacijo vaše stavbe.

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
subvencije   dodaj
energetika   dodaj
Božo Dukič dodaj
 
Čas branja: 1 min
18.07.2018  23:30
Do 10. avgusta se lahko turistična podjetja prijavijo na razpis za sofinanciranje energetske in snovne učinkovitosti turističnih objektov.
Se ukvarjate s turizmom? Tu je denar za energetsko sanacijo vaše stavbe.
Foto: Borut Hocevar

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
subvencije   dodaj
energetika   dodaj
Božo Dukič dodaj

Na gospodarskem ministrstvu so namenili 11,2 milijona evrov za sofinanciranje prenove turističnih objektov na obmejnem problemskem območju. V območje je vključenih več deset občin po vsej državi. S sofinanciranjem bodo malim in srednjim podjetjem pomagali pri krepitvi snovne in energetske učinkovitosti oziroma pri rabi obnovljivih virov.

Na razpis se lahko prijavijo podjetja, ki se ukvarjajo s hotelirstvom, počitniškimi domovi, letovišči, oddajanjem zasebnih sob in drugimi nastanitvenimi dejavnostmi ter tudi planinski domovi in mladinska prenočišča. S takšno dejavnostjo se morajo ukvarjati vsaj leto dni.

Načrtovana vrednost posega mora znašati najmanj 50 tisoč evrov. Razmerje med namenskimi in lastnimi sredstvi je v vzhodni kohezijski regiji 75 : 25, v zahodni pa 70 : 30.

Komisija bo ocenila vloge po več merilih. Največ točk, 30 od 110, bo dobil prispevek projekta k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov. Letos bodo v okviru razpisa razdelili 6,7 milijona evrov, prihodnje leto pa 4,5 milijona.

Božo Dukič iz Združenja za energetsko neodvisnost Slovenije nas je opozoril na določilo, po katerem mora imeti prijavitelj na upravičenem območju sedež, podružnico ali poslovno enoto, ki mora biti ustanovljena najmanj 12 mesecev pred oddajo vloge. »Gre za nedoslednost v razpisu,« je komentiral Dukič.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj enotarifno merjenje elektrike? Kaj pa, če imate toplotno črpalko?

Praviloma velja, da se dvotarifno merjenje splača, če gospodinjstvo v času manjše tarife porabi približno 30 odstotkov električne...

OK & EN
Novice
Novice Od ljubljanskega referenta do top 10 na svetu 4

Širši javnosti povsem neznano slovensko podjetje Belektron že vrsto let uspešno deluje v eni od niš mednarodnega finančnega trga v...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Minister Leben, tale bo pa težka! Zdaj vam nasprotuje GZS. 1

Država bo težko uspela dokazati da so za neprevzete kupe embalaže odgovorne embalažne družbe, so zapisali na Gospodarski zbornici...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Evropske elektro napovedi: konec januarja bo za Slovenijo težak 11

V evropskem združenju operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja ENTSO-E so objavili napovedi električne proizvodnje za...

OK & EN
Novice
Novice Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom!

Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu...

OK & EN
Novice
Novice Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti 7

Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Ljubljani kmalu še en ponudnik souporabe e-avtov, v Sloveniji kitajski e-avti 6

Podjetje Plan-net solar bo v kratkem ponudilo na trgu kitajske mini električne avte, za leto 2019 pa načrtujejo postavitev omrežja za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike

V družbi GEN-I testirajo infrastrukturo za električno polnjenje, s katero bodo omogočili razmeroma hitro polnjenje več vozil hkrati...