Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo za gospodarstvo je vladi v sprejem znova predlagalo polletno podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov, je razvidno iz predloga uredbe, objavljenega med vladnimi gradivi v obravnavi. Konec meseca namreč poteče prejšnje podaljšanje uredbe, potem ko ministrstvo februarja ni bilo uspešno s predlogom popolne liberalizacije cen.
Lokalna energetika: denarja je dovolj, potrebujemo projekte Lokalna energetika: denarja je dovolj, potrebujemo projekte Lokalna energetika bo uspešna, če bo povezala večje število energetskih projektov. Tako bodo lažje zagotovili uspešno financiranje projektov in dosegli multiplikativne učinke. Takšno je bilo poglavitno sporočilo letošnje konference Trajnostna energetika lokalno.
Okoljsko poročilo za škotsko žago na Gomilskem sprejeto Okoljsko poročilo za škotsko žago na Gomilskem sprejeto Škotsko družinsko podjetje BSW, ki načrtuje postavitev lesno predelovalnega centra (LPC) na Gomilskem pri Braslovčah, je pridobilo potrjeno okoljsko poročilo od strani ministrstva za okolje.

V Ljubljani mednarodna šola o prihodnosti daljinske energetike

Čas branja: 2 min
24.07.2018  00:30
Berlin, Helsinki, Torino, Varšava in Genk. To so mesta, ki so doslej gostila mednarodno poletno šolo daljinske energetike. Konec avgusta se jim bo pridružila Ljubljana.
V Ljubljani mednarodna šola o prihodnosti daljinske energetike
Mednarodna poletna šola daljinske energetike je bila lani v belgijskem Genku.
Foto: Euroheat & Power

»Mednarodno poletno šolo daljinske energetike gostimo letos v Sloveniji, organizirana pa bo v sodelovanju z družbama Petrol in Danfoss, ki sta vodilni podjetji na področju daljinske energetike v regiji,« je povedal direktor Energetskih rešitev v Petrolu Jože Torkar.

Ime izobraževalnega programa je DHC Summer School, njegova nosilka je tehnološka platforma DHC+, ki deluje v okviru neprofitne organizacije Euroheat & Power. Organizacija ima sedež v Bruslju, njeni člani so iz več kot tridesetih držav, med njimi so tudi neevropske države. Člani so podjetja, univerze, raziskovalne ustanove, združenja daljinske energetike in drugi.

Program ljubljanske šole bo osredotočen na prihodnost daljinske energetike, posebno pozornost pa bodo namenili ključnim inovativnim trendom, kot je digitalizacija, so zapisali na spletni strani programa.

Program bo nadgrajen s podrobnim pogledom na sisteme daljinskega ogrevanja in njihovo vlogo pri znižanju okoljskih obremenitev mest in bo upošteval smernice zimskega paketa evropske komisije, je dodal Torkar. Program bodo izvajali od 26. avgusta do 1. septembra.

V tednu dni se bodo zvrstili številni intenzivni treningi s priznanimi strokovnjaki in profesorji ter ogledi referenčnih lokacij. Cilj programa je tudi krepitev partnerstva med udeleženci, različnimi sistemi daljinskih ogrevanj po Evropi, in industrijo.

Med predavatelji so profesor energetske tehnologije na School of Business, Engineering and Science v švedskem Halmstadu Sven Werner, Jan Eric Thorsen iz Danfossa v danskem Nordborgu in Stefan Holler z univerze v nemškem Göttingenu. Predavali bodo tudi slovenski strokovnjaki za daljinsko energetiko: Miha Bobič iz Danfossa, Amer Karabegović in Jože Torkar iz Petrola in Jure Čižman iz Centra za energetsko učinkovitost na Institutu Jožefa Stefana.

»Prijave so odprte za vse, ki si želijo ustvariti nove povezave med sistemi daljinskih ogrevanj po Evropi, v industriji, spoznati svoje evropske kolege in pridobiti nova praktična znanja,« je povedal Torkar.

Prvo poletno šolo daljinske energetike so organizirali v Berlinu leta 2013. Obravnavali so daljinsko energetiko v povezavi s pametnim mestom, sodelovalo je 24 slušateljev. Pri organizaciji sta sodelovala energetska družba Vattenfall in koncern Danfoss.

Naslednje leto so pripravili šolo v Helsinkih, naslovili so jo Daljinsko ogrevanje in hlajenje – most do prihodnjih energetskih sistemov, sodelovalo je 29 tečajnikov.

Leta 2015 sta šolo v Torinu gostila torinska politehnika in inštitut ISMB, daljinsko energetiko so obravnavali v povezavi z IKT.

Predlanskim so v Varšavi govorili o inovacijah v daljinski energetiki, lani v belgijskem Genku pa o trajnostni energiji in inteligentnih energetskih sistemih.

OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Varovalka iz Izlak, ki ščiti e-avto pred požarom, že v norveških avtobusih 1

V družbi ETI Elektroelement iz Izlak so med drugim razvili varovalko, ki prepreči požar v električnem vozilu.