Kako deluje in kaj povzroča onesnažen zrak Kako deluje in kaj povzroča onesnažen zrak Andreja Kukec s Katedre za javno zdravje ljubljanske medicinske fakultete je na strokovnem posvetu družbe ELES predstavila mehanizme delovanja slabega zraka na zdravje.
S kolesarsko čelado brezplačno na nekatere prireditve S kolesarsko čelado brezplačno na nekatere prireditve Številna mesta po Sloveniji bodo evropski teden mobilnosti zaključila z dnevom brez avtomobila, ki predstavlja vrhunec prizadevanj za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Evropskemu tednu mobilnosti se je letos pridružilo 77 občin, nekateri zaključni dogodki pa so zaradi slabega vremena odpovedani.
(video) Zamenjava dizlov z e-vozili po načelu avto za avto v podjetju odpade (video) Zamenjava dizlov z e-vozili po načelu avto za avto v podjetju odpade Gospodarstvo čaka prehod iz fosilne v zeleno floto poslovnih vozil. Pošta Slovenije je med slovenskimi podjetji z največjim številom električnih vozil. Pri elektrifikaciji sodeluje tudi s podjetjem GEN-I. To pa ni edini primer takšnega sodelovanja.
Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.

Zelene tehnologije spodbujajo inovacije

Čas branja: 1 min
22.08.2018  23:00
Spremljevalni dogodek letošnjega Strateškega foruma Bled bo GreenTech Forum Bled 2018 (GTF 2018).
Zelene tehnologije spodbujajo inovacije
V razpravah o izzivih in priložnostih zelenega gospodarstva v Sloveniji bo na GTF 2018 sodeloval tudi član Petrolove uprave Rok Vodnik.

Glavna tema dogodka GTF 2018 bo prehod na zeleno gospodarstvo, organizatorji pa želijo odpreti dialog, s katerim odločevalci omogočijo podjetjem v Sloveniji, da lažje postanejo zelena.

»Zelene tehnologije spodbujajo inovacije v okolju, družbi in gospodarstvu, zato lahko že v bližnji prihodnosti pričakujemo, da bodo zelene tehnologije prinesle številne spremembe, predvsem pa bodo močno zaznamovale organizacije,« je zapisal orgnizator dogodka Center energetsko učinkovitih rešitev (CER).

Dogodek GTF 2018 bo 12. septembra na IEDC - Poslovni šoli Bled.

Osrednji govorci na GTF 2018 bodo profesor, predavatelj na IEDC in vodja World Institute for Sustainability and Ethics Rene Schmidpeter, mednarodni svetovalec za trajnostni razvoj Federico Fioretto in vodja raziskovalne skupine za trajnostno gradnjo z obnovljivimi materiali InnoRenew CoE Iztok Šušteršič.

Na razpravah o izzivih in priložnostih zelenega gospodarstva v Sloveniji bodo med drugim sodelovali generalna direktorica za gospodarsko in javno diplomacijo na zunanjem ministrstvu Alenka Suhadolnik, nekdanji minister za finance Dušan Mramor, član uprave Petrola in predsednik sveta zavoda CER Rok Vodnik, predsednik skupine Slovenijales in podpredsenik sveta zavoda CER Gregor Benčina in direktor Knauf Insulation Tomaž Lanišek.

Pozornost bodo namenili tudi uspešnim podjetjem v Sloveniji, ki prehajajo na nizkoogljično poslovanje, osvetlili bodo rešitve za razvoj novih zelenih tehnologij, odpiranje zelenih delovnih mest, učinkovitejše upravljanje z naravnimi viri, promocijo in razvoj slovenskega znanja.

»V Petrolu stremimo k temu, da postanemo prepoznavni regionalni ponudnik celovitih energetskih in okoljskih rešitev ter partner krožnega gospodarstva za prehod v nizkoogljično družbo. Cilje uresničujemo z aktivnim razvojem decentralizirane proizvodnje energije in okolju prijaznih virov, razvojem pametnih mest, tovarn in omrežij. Kot ponudnik storitev pametnega upravljanja zagotavljamo upravljanje s petimi področji, ki so za mesta ključna: energija, objekti, infrastruktura, okolje in mobilnost,« je povedal Rok Vodnik.

OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Novice
Novice Kdo so državni sekretarji na okolju in infrastrukturi

Na prvi seji vlade so imenovali državne sekretarje; na okoljsko ministrstvo prihaja arhitekt Aleš Prijon, na infrastrukturno pa Bojan...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...