Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
E-mobilnost: že po sto metrih vožnje se argumenti spremenijo E-mobilnost: že po sto metrih vožnje se argumenti spremenijo Na posvetu o zeleni mobilnosti v slovenskih podjetjih so sogovorniki predstavili prve poslovne izkušnje z električnimi vozili.
E-polnilni sistemi: pospešek polnjenju in pomoč elektro-energetskemu sistemu E-polnilni sistemi: pospešek polnjenju in pomoč elektro-energetskemu sistemu Vse več pozornosti pri polnjenju električnih vozil je namenjeno razvoju polnilnih mest, pojasnjuje Peter Habjan iz podjetja Emicon Adria.
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo predlagalo podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov Ministrstvo za gospodarstvo je vladi v sprejem znova predlagalo polletno podaljšanje uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov, je razvidno iz predloga uredbe, objavljenega med vladnimi gradivi v obravnavi. Konec meseca namreč poteče prejšnje podaljšanje uredbe, potem ko ministrstvo februarja ni bilo uspešno s predlogom popolne liberalizacije cen.

Zelene tehnologije spodbujajo inovacije

Čas branja: 1 min
22.08.2018  23:00
Spremljevalni dogodek letošnjega Strateškega foruma Bled bo GreenTech Forum Bled 2018 (GTF 2018).
Zelene tehnologije spodbujajo inovacije
V razpravah o izzivih in priložnostih zelenega gospodarstva v Sloveniji bo na GTF 2018 sodeloval tudi član Petrolove uprave Rok Vodnik.

Glavna tema dogodka GTF 2018 bo prehod na zeleno gospodarstvo, organizatorji pa želijo odpreti dialog, s katerim odločevalci omogočijo podjetjem v Sloveniji, da lažje postanejo zelena.

»Zelene tehnologije spodbujajo inovacije v okolju, družbi in gospodarstvu, zato lahko že v bližnji prihodnosti pričakujemo, da bodo zelene tehnologije prinesle številne spremembe, predvsem pa bodo močno zaznamovale organizacije,« je zapisal orgnizator dogodka Center energetsko učinkovitih rešitev (CER).

Dogodek GTF 2018 bo 12. septembra na IEDC - Poslovni šoli Bled.

Osrednji govorci na GTF 2018 bodo profesor, predavatelj na IEDC in vodja World Institute for Sustainability and Ethics Rene Schmidpeter, mednarodni svetovalec za trajnostni razvoj Federico Fioretto in vodja raziskovalne skupine za trajnostno gradnjo z obnovljivimi materiali InnoRenew CoE Iztok Šušteršič.

Na razpravah o izzivih in priložnostih zelenega gospodarstva v Sloveniji bodo med drugim sodelovali generalna direktorica za gospodarsko in javno diplomacijo na zunanjem ministrstvu Alenka Suhadolnik, nekdanji minister za finance Dušan Mramor, član uprave Petrola in predsednik sveta zavoda CER Rok Vodnik, predsednik skupine Slovenijales in podpredsenik sveta zavoda CER Gregor Benčina in direktor Knauf Insulation Tomaž Lanišek.

Pozornost bodo namenili tudi uspešnim podjetjem v Sloveniji, ki prehajajo na nizkoogljično poslovanje, osvetlili bodo rešitve za razvoj novih zelenih tehnologij, odpiranje zelenih delovnih mest, učinkovitejše upravljanje z naravnimi viri, promocijo in razvoj slovenskega znanja.

»V Petrolu stremimo k temu, da postanemo prepoznavni regionalni ponudnik celovitih energetskih in okoljskih rešitev ter partner krožnega gospodarstva za prehod v nizkoogljično družbo. Cilje uresničujemo z aktivnim razvojem decentralizirane proizvodnje energije in okolju prijaznih virov, razvojem pametnih mest, tovarn in omrežij. Kot ponudnik storitev pametnega upravljanja zagotavljamo upravljanje s petimi področji, ki so za mesta ključna: energija, objekti, infrastruktura, okolje in mobilnost,« je povedal Rok Vodnik.

OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Varovalka iz Izlak, ki ščiti e-avto pred požarom, že v norveških avtobusih 1

V družbi ETI Elektroelement iz Izlak so med drugim razvili varovalko, ki prepreči požar v električnem vozilu.