Okolje & energija

Bodoči minister Leben nima nič proti sežigalnicam

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je prekinil točko seje, v sklopu katere odloča o ustreznosti predstavitve kandidata Jureta Lebna za ministra za okolje in prostor. Leben je sicer obljubil sodelovanje z deležniki ter drugimi resorji. Prioritetno se namerava lotiti problema odpadne embalaže in sanacije degradiranih okolij.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
05.09.2018 15:25
Čas branja: 1 min

"V popolnosti se zavedam, da je obseg dela na ministrstvu za okolje in prostor izjemno velik in izjemno zahteven," je v svoji predstavitvi poudaril Leben. Med drugim se je zavzel za "dvig odločevalskih in delovnih procesov" ter "vsebine dela" ministrstva. Obljubil je tudi intenzivno sodelovanje z drugimi resorji.

Na področju okolja je kot eno od prioritet izpostavil odpadno embalažo. Povedal je, da bo v zvezi z nakopičeno embalažo "verjetno potreben nek interventen ukrep". Sicer pa se je zavzel za vzpostavitev novega koncepta, ki bo določil jasno odgovornost vsakega deležnika v sistemu.

Glede morebitne sežigalnice je dejal, da "nima nič proti", a le pod določenimi pogoji - med drugim bi moral biti tak obrat neprofiten, ključen pa bo dialog. Zavzel se je tudi za boljše izkoriščanje obnovljivih virov energije, tudi postavitev vetrnic.

Izrekel se je za popolno ukinitev plastičnih vrečk, in sicer "čim prej", morda že do začetka prihodnjega leta. Obljubil je dvoletno programsko financiranje nevladnih organizacij in redna mesečna posvetovanja z njimi. Nevladnike bo ministrstvo v pripravo zakonodaje vključilo že v fazi priprave konceptov.

Ena od prioritet bo tudi sanacija degradiranih območij. Leben se namerava nemudoma lotiti problema Celjske kotline, pozornost bi rad dal zlasti šolam in vrtcem. Delovati želi po načelu onesnaževalec plača.

Reko Muro namerava namesto za hidroelektrarne izkoristiti za potrebe namakanja v kmetijstvu. Iz Jernejevega kanala pa želi zapuščena plovila dvigniti na državne stroške in nato znesek izterjati od zadnjih znanih lastnikov.

Na področju prostora je obljubil analizo učinkovitosti izvajanja trojčka gradbene zakonodaje. Na področju stanovanjske politike se je zavzel za plasiranje več stanovanj na trg, še posebej tistih za mlade in mlade družine, tudi v sodelovanju z Družbo za upravljanje terjatev bank.

Pod Lebnom se bodo na ministrstvu za okolje in prostor morali navaditi na projektni način dela, je še napovedal.

Zaradi številnih poslanskih vprašanj in časovne omejitve je odbor DZ sejo po treh urah razprave prekinil. Nadaljeval jo bo predvidoma ob petih popoldne.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
(v spomin) Božo Dukić, okoljevarstvenik 1950-2021
FINANCE
Okolje & energija
Odpadki se spet kopičijo. Pravila so letos spremenjena. Kdo bo tokrat plačal odvoz?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Odpadki se spet kopičijo. Pravila so letos spremenjena. Kdo bo tokrat plačal odvoz? 2

Lani je ministrstvo za okolje namenilo 12 milijonov evrov za odvoz nepobrane odpadne embalaže. Zgodba pa se ponavlja, embalaža se je po novem letu spet začela kopičiti. Kaj nas čaka letos?

FINANCE
Okolje & energija
Zdravniki opozarjajo na neukrepanje pristojnih glede sosežiga
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Zdravniki opozarjajo na neukrepanje pristojnih glede sosežiga 1

Zdravniška zbornica Slovenije ugotavlja, da pristojni v letu dni, odkar so jih zdravniki in zobozdravniki pozvali k izenačitvi mejnih vrednosti za sežigalnice in sosežigalnice in zavarovanju okolja pred dodatnim onesnaženjem, niso naredili nikakršnega napredka.

FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.

FINANCE
Okolje & energija
Končno je odpravljen glavni razlog za kopičenje odpadkov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Končno je odpravljen glavni razlog za kopičenje odpadkov

Na seji vlade so sprejeli uredbo o embalaži in odpadni embalaži, ki med drugim odpravlja prag za plačilo stroškov za odpadno embalažo. Na komunalni zbornici pričakujejo, da se odpadna embalaža ne bo več nabirala.

FINANCE
Ta "veseli" dan, ko so fitnesi odprti, šole in vrtci pa ne
Finance
Pia Bedene Ta "veseli" dan, ko so fitnesi odprti, šole in vrtci pa ne 7

Že ves čas epidemije opozarjamo na potrebo po strokovni podlagi ukrepov, a na žalost se to še ni spremenilo; na prvo žogo se celo zdi, da jih država določa "na pamet", brez načrta in brez strokovnih utemeljitev

FINANCE
Pozor! Za odpadno embalažo boste plačevali skoraj vsi, ki jo dajete prvi v promet v državi
Finance
Tanja Smrekar Pozor! Za odpadno embalažo boste plačevali skoraj vsi, ki jo dajete prvi v promet v državi 5

Za plačilo obveznosti stroškov ravnanja z odpadno embalažo razveljavljajo količinski prag 15 ton dane embalaže letno na trg v Sloveniji

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.