Balkanskim termoelektrarnam pripisali vzrok za 29 prezgodnjih smrti v Sloveniji leta 2016 Balkanskim termoelektrarnam pripisali vzrok za 29 prezgodnjih smrti v Sloveniji leta 2016 V zdravstveno-okoljski organizaciji Health and Environment Alliance (HEAL) so termoelektrarnam v Srbiji, Bosni in Makedoniji pripisali odgovornost za okoli 3.900 prezgodnjih smrti v Evropi.
Termoelektrarna Brestanica: sedmi blok gre naprej Termoelektrarna Brestanica: sedmi blok gre naprej V Termoelektrarni Brestanica nadaljujejo z zamenjavo starih plinskih blokov z novima blokoma. V sredo, 20. februarja, so objavili javno naročilo za visokonapetostno opremo za sedmi blok.
Kdo lahko letos pričakuje okoljske inšpektorje Kdo lahko letos pričakuje okoljske inšpektorje Pripravljene so letošnje usmeritve in prioritete inšpektoratov in inšpekcij. Pregledali smo, kam se nameravajo napotiti okoljski inšpektorji.
A. Mervar: V energetiki prevladujejo lokalni interesi. Zelo redko nacionalni. A. Mervar: V energetiki prevladujejo lokalni interesi. Zelo redko nacionalni. »Energetika je skoraj povsem državna, obnašamo pa se, kot da imamo 20 zasebnih podjetij,« je povedal direktor družbe ELES Aleksander Mervar.

Primerjava občin: kje nakopičijo največ odpadkov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
odpadki   dodaj
okolje   dodaj
Statistični urad... dodaj
Gorenje dodaj
 
Čas branja: 1 min
07.10.2018  09:18  Dopolnjeno: 07.10.2018 09:24
V Sloveniji je leta 2016 nastalo za skoraj 5,5 milijona ton odpadkov, od tega nekaj manj kot milijon ton komunalnih odpadkov. Največ komunalnih odpadkov na prebivalca je nastalo v občini Izola, in sicer 855 kilogramov na prebivalca, najmanj pa v občini Osilnica - 223 kilogramov na prebivalca, medtem ko je slovensko povprečje 476 kilogramov.
avtor
Primerjava občin: kje nakopičijo največ odpadkov
Foto: Borut Hočevar

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
odpadki   dodaj
okolje   dodaj
Statistični urad... dodaj
Gorenje dodaj

Po najnovejših dostopnih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, ki se nanašajo na leto 2016, so poleg Izole občine z največjo količino nastalih komunalnih odpadkov na prebivalca še Trzin z 800 kilogrami, Bled s 742 kilogrami, Cerklje na Gorenjskem s 725 kilogrami in Jezersko s 709 kilogrami na prebivalca.

Najmanj komunalnih odpadkov na prebivalca pa je ob Osilnici nastalo še v Zavrču z 245 in Cirkulanah z 254 kilogrami na prebivalca. Pod mejo 300 kilogramov odpadkov na prebivalca so bili še v občinah Kobilje, Juršinci, Gorenja vas - Poljane, Gornji Petrovci, Šalovci, Destrnik, Kuzma, Sveti Tomaž, Rogašovci, Sveti Andraž v Slovenskih Goricah in Videm.

Po podatkih iz publikacije Regije v številkah 2018 je največ komunalnih odpadkov na prebivalca v letu 2016 nastalo v obalno-kraški statistični regiji, in sicer 577 kilogramov, kar je za 101 kilogram več od slovenskega povprečja, najmanj pa v zasavski statistični regiji s 329 kilogrami na prebivalca.

Ločeno so največ komunalnih odpadkov zbrali v gorenjski regiji, in sicer 74 odstotkov, in v podravski statistični regiji 71 odstotkov. Slovensko povprečje kaže, da je bilo leta 2016 ločeno zbranih 67 odstotkov komunalnih odpadkov.

Komunalni odpadki sicer predstavljajo manj kot 18 odstotkov vseh odpadkov, več kot 82 odstotkov je namreč odpadkov iz proizvodnih in storitvenih dejavnosti, od tega približno dva odstotka nevarnih odpadkov. Tretjina vseh odpadkov iz proizvodnih in storitvenih dejavnosti v Sloveniji je nastala v osrednjeslovenski regiji.

Med okoljske kazalnike spada tudi poraba pitne vode. Leta 2016 je bilo največ vode na prebivalca dobavljene gospodinjstvom na Gorenjskem, in sicer 45 kubičnih metrov, najmanj pa gospodinjstvom v zasavski regiji, in sicer dvakrat manj kot prvim. Največ odpadne vode, kar 97 odstotkov, so pred izpustom iz javne kanalizacije prečistili v zasavski regiji, najmanj pa v jugovzhodni Sloveniji, 31 odstotkov.

Med tekočimi izdatki so varstvu okolja namenili največji delež v osrednjeslovenski statistični regiji, in sicer 32 odstotkov, ter v podravski statistični regiji - 17 odstotkov. Od vseh investicij v varstvo okolja sta bili v 2016 skoraj dve tretjini namenjeni posavski in osrednjeslovenski regiji.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom 14

Spremljali smo pogajanja med grškim holdingom Mytilineos, Siemensom in ekipo mesta Ljubljana, ki kupuje opremo za bodoča plinska bloka...

OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (video) Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 8

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...