Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Kaj prinaša?
Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh V občini Kobarid so sklenili, da bodo dosegli energetsko samozadostnost. S platformo SunContract so podpisali pismo o nameri, po katerem bodo preučili, kako bi samozadostnost dosegli.
Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik V Steklarni Hrastnik je družba GEN-I Sonce postavila sončno elektrarno. Proizvajali bodo električno energijo, ki jo bodo neposredno porabili za proizvodnjo vodika.
Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice se soočajo z izzivi okoljskih sprememb, je povedala direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger na začetku posveta o vplivu podnebnih sprememb na slovensko gospodarstvo.

Primerjava občin: kje nakopičijo največ odpadkov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
odpadki   dodaj
okolje   dodaj
Statistični urad... dodaj
Gorenje dodaj
 
Čas branja: 1 min
07.10.2018  09:18  Dopolnjeno: 07.10.2018 09:24
V Sloveniji je leta 2016 nastalo za skoraj 5,5 milijona ton odpadkov, od tega nekaj manj kot milijon ton komunalnih odpadkov. Največ komunalnih odpadkov na prebivalca je nastalo v občini Izola, in sicer 855 kilogramov na prebivalca, najmanj pa v občini Osilnica - 223 kilogramov na prebivalca, medtem ko je slovensko povprečje 476 kilogramov.
avtor
Primerjava občin: kje nakopičijo največ odpadkov
Foto: Borut Hočevar

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
odpadki   dodaj
okolje   dodaj
Statistični urad... dodaj
Gorenje dodaj

Po najnovejših dostopnih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, ki se nanašajo na leto 2016, so poleg Izole občine z največjo količino nastalih komunalnih odpadkov na prebivalca še Trzin z 800 kilogrami, Bled s 742 kilogrami, Cerklje na Gorenjskem s 725 kilogrami in Jezersko s 709 kilogrami na prebivalca.

Najmanj komunalnih odpadkov na prebivalca pa je ob Osilnici nastalo še v Zavrču z 245 in Cirkulanah z 254 kilogrami na prebivalca. Pod mejo 300 kilogramov odpadkov na prebivalca so bili še v občinah Kobilje, Juršinci, Gorenja vas - Poljane, Gornji Petrovci, Šalovci, Destrnik, Kuzma, Sveti Tomaž, Rogašovci, Sveti Andraž v Slovenskih Goricah in Videm.

Po podatkih iz publikacije Regije v številkah 2018 je največ komunalnih odpadkov na prebivalca v letu 2016 nastalo v obalno-kraški statistični regiji, in sicer 577 kilogramov, kar je za 101 kilogram več od slovenskega povprečja, najmanj pa v zasavski statistični regiji s 329 kilogrami na prebivalca.

Ločeno so največ komunalnih odpadkov zbrali v gorenjski regiji, in sicer 74 odstotkov, in v podravski statistični regiji 71 odstotkov. Slovensko povprečje kaže, da je bilo leta 2016 ločeno zbranih 67 odstotkov komunalnih odpadkov.

Komunalni odpadki sicer predstavljajo manj kot 18 odstotkov vseh odpadkov, več kot 82 odstotkov je namreč odpadkov iz proizvodnih in storitvenih dejavnosti, od tega približno dva odstotka nevarnih odpadkov. Tretjina vseh odpadkov iz proizvodnih in storitvenih dejavnosti v Sloveniji je nastala v osrednjeslovenski regiji.

Med okoljske kazalnike spada tudi poraba pitne vode. Leta 2016 je bilo največ vode na prebivalca dobavljene gospodinjstvom na Gorenjskem, in sicer 45 kubičnih metrov, najmanj pa gospodinjstvom v zasavski regiji, in sicer dvakrat manj kot prvim. Največ odpadne vode, kar 97 odstotkov, so pred izpustom iz javne kanalizacije prečistili v zasavski regiji, najmanj pa v jugovzhodni Sloveniji, 31 odstotkov.

Med tekočimi izdatki so varstvu okolja namenili največji delež v osrednjeslovenski statistični regiji, in sicer 32 odstotkov, ter v podravski statistični regiji - 17 odstotkov. Od vseh investicij v varstvo okolja sta bili v 2016 skoraj dve tretjini namenjeni posavski in osrednjeslovenski regiji.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom 15

Spremljali smo pogajanja med grškim holdingom Mytilineos, Siemensom in ekipo mesta Ljubljana, ki kupuje opremo za bodoča plinska bloka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...