Okolje & energija

Kako so se okoljevarstveniki odzvali na podnebno poročilo

V odzivih na posebno poročilo Medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC) prevladujejo pozivi k hitremu in učinkovitemu ukrepanju. Po besedah Greenpeacea potrebujemo konkretne in premišljene spremembe, v društvu Focus pa so vlado pozvali, naj že v torek na zasedanju okoljskih ministrov EU zagovarja in podpre dvig podnebnih ciljev EU.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
08.10.2018 11:35
Dopolnjeno: 08.10.2018 11:35
Čas branja: 2 min

Po besedah predstavnice Greenpeacea v Sloveniji Katje Huš poročilo prinaša resnične podatke, zato nas lahko skrbi. Ta skrb nas mora po njenem hkrati "pognati v hitre in nujne spremembe, saj bodo najpomembnejša prav naslednja leta".

Po njenih besedah vemo, kaj je treba narediti, prav tako imamo za to na voljo vso znanje in tehnologije. Pretekle slovenske vlade so po njenih besedah v preteklosti na tem področju leporečile ali celo postavljale termoelektrarne in subvencionirale uničevanje podnebja, zato mora nova vlada Marjana Šarca s škodljivimi politikami preteklih let prekiniti.

Po njenih besedah predvsem "ne potrebujemo sladkih besed, temveč konkretne in premišljene spremembe". "Z našim denarjem se ne sme več hraniti umazane energije, v naslednjih letih moramo zmanjšati število avtov na cestah in olajšati uporabo vlakov. Stavbe, v katerih bivamo in delamo, moramo narediti manj potratne, ljudem moramo omogočiti, da skupaj postavljajo sončne elektrarne in vetrnice, vlada pa se mora skupaj z delavci začeti pripravljati na predčasno zapiranje TEŠ. Na nič manj ne smemo pristati," pravi. Ob tem še dodaja, da imamo še čas za reševanje podnebne krize, nimamo pa več časa za izgovore.

Pri Greenpeaceu so objavo poročila v luči dejstva, da poziva k zelo nujnim ukrepom, sicer pospremili tudi z izjavo, da poročilo predstavlja "znanstveni ekvivalent brci v rit".

V Društvo za sonaraven razvoj Focus pravijo, da poročilo IPCC predstavlja najbolj celovito in verodostojno oceno posledic globalnega segrevanja. Prepričani so, da se mora slovenska vlada na poročilo ustrezno odzvati in že v torek na zasedanju okoljskih ministrov EU zagovarjati in podpreti dvig podnebnih ciljev EU. Evropska komisija pa mora zagotoviti, da bo dolgoročna strategija EU o podnebnih spremembah, ki bo predstavljena novembra, odražala nujnost ukrepanja.

Prepričani so, da rešitve za drastično omejitev spuščanja ogljikovega dioksida v ozračje poznamo. Med drugim je potreben izjemen premik v energetskem sektorju, sektorju rabe tal ter načinu upravljanja urbanih območjih in industrije. "Cilj je izvedljiv, vendar le, če bodo vlade ukrepale takoj. Če želimo ostati pod 1,5 stopinj Celzija, se morajo države zavezati, da bodo svoje podnebne cilje zaostrile do leta 2020," opozarjajo.

Med drugim je treba po njihovem okrepiti ukrepe, za katere vemo, da delujejo. "To pomeni prehod k 100-odstotno obnovljivim virom energije, s pospešenim opuščanjem vse umazane energije, začenši s premogom, povečanje vlaganj v ukrepe za energetske prihranke, čistejšo proizvodnjo in potrošnjo, takojšnjo opustitev vseh investicij v fosilne vire ter varovanje in obnovo naravnih ekosistemov, kot so gozdovi," pravi.

Med drugim bodo potrebne tudi "korenite spremembe življenjskih slogov, vključno s spremembami prehranjevalnih navad in uporabo bolj trajnostnih načinov mobilnosti". "Rešiti se moramo odvisnosti od rasti BDP ter narediti premik k novim ekonomskim politikam, ki zagotavljajo blaginjo za vse, znotraj planetnih meja. Koristi, ki jih ti ukrepi prinašajo, bodo zagotovo večje od stroškov," so zapisali.

Delegati 195 držav, ki sodelujejo v Medvladnem forumu o podnebnih spremembah (IPCC), so v Južni Koreji potrdili in objavili posebno poročilo o omejitvi globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko raven. V njem opozarjajo pred drastičnimi posledicami, če ta cilj ne bo dosežen.

Poročilo pravi, da bo imel svet dve tretjini možnosti za dosego cilja 1,5 stopinje Celzija, le če se do konca stoletja v ozračje ne izloči več kot 420 milijard ton ogljikovega dioksida. Po sedanjem trendu izpustov bo ta vsota dosežena že v desetletju.

Delež električne energije, pridobljene z obnovljivimi viri, kot so voda, sonce in veter, se mora do leta 2050 povečati s sedanjih 20 na 70 odstotkov, delež energije iz premoga pa mora pasti s sedanjih 40 odstotkov na okoli pet odstotkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Društvo Focus: do leta 2030 bodo skupne izgube TEŠ 870 milijonov evrov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Društvo Focus: do leta 2030 bodo skupne izgube TEŠ 870 milijonov evrov 9

»Ocena izgube daje jasen signal, da je nujno potrebno pripraviti dodatni scenarij za obvladovanje tveganja pri opuščanju premoga, če pride do nenapovedanega predčasnega zaprtja TEŠ,« pravi Tomislav Tkalec iz društva za sonaraven razvoj Focus.

FINANCE
Okolje & energija
Tako nevladniki dokazujejo, da bo treba premog opustiti pred letom 2035
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Tako nevladniki dokazujejo, da bo treba premog opustiti pred letom 2035 13

Leta 2035 bodo v TEŠ izkoristili celotno količino toplogrednih plinov, ki jih lahko izpustijo v zrak, če bo EU potrdila 55-odstotno znižanje izpustov do leta 2030, ugotavljajo v Focusu, Umanoteri in Greenpeaceu na osnovi podatkov iz dokumentov o opuščanju premoga v TEŠ.

FINANCE
Manager
(intervju) Bjørn Lomborg, ekonomist: Metanje podnebnih bilijonov skozi okno
Manager
ManagerBoštjan Usenik (intervju) Bjørn Lomborg, ekonomist: Metanje podnebnih bilijonov skozi okno 17

Namesto nujno vsaj šestkratnega povečanja sredstev za raziskave in razvoj ter pravih prebojev na področju zelenih tehnologij, tisoče milijard mečemo skozi okno za ukrepe, ki podnebnih težav niti približno ne rešujejo.

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

FINANCE
Okolje & energija
EU je zeleni dogovor podprla z zagonom podnebno-energetske diplomacije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar EU je zeleni dogovor podprla z zagonom podnebno-energetske diplomacije 6

Evropski diplomati so dobili novo nalogo. Po svetu morajo spodbujati globalni energetski prehod, promovirati energetsko učinkovitost in tehnologijo za obnovljive vire.

FINANCE
Okolje & energija
Okoljevarstveniki nad TEŠ: kaj je res o kurjenju odpadkov in kaj o slovesu od premoga
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Okoljevarstveniki nad TEŠ: kaj je res o kurjenju odpadkov in kaj o slovesu od premoga 5

TEŠ spet buri duhove. Krožijo različna tolmačenja, kaj je kdo rekel o sosežigu odpadkov in kdaj bi morali načrtovati opustitev rabe premoga v Šaleški dolini

FINANCE
Okolje & energija
Kaj je povezalo evropske liberalce in konservativce? Jedrska energija
FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.