Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo za okolje in prostor je v začetku tedna objavilo nov javni razpis za prevzem in obdelavo odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč. Gre za odvoz na območjih, kjer v prvem javnem naročilu ni bilo zanimanja ponudnikov, ministrstvo pa je tokrat naročilo razbilo v manjše dele.
Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Ali podnebni ukrepi zmanjšujejo konkurenčnost evropskih podjetij, smo med drugim vprašali Gabrielle Walker, mednarodno strokovnjakinjo za trajnostno poslovanje.
V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je danes nekaj pred 18. uro spet zagorelo. Gasilska intervencija poteka, so sporočili mariborski policisti.
Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče V Soških elektrarnah Nova Gorica so po osmih letih obratovanja končali prvi remont agregata črpalne hidroelektrarne Avče. Končali so ga pred načrtovanim rokom.
Ob dnevu Zemlje: slovenski odpadki spet gorijo, interventni zakon pa ne deluje Ob dnevu Zemlje: slovenski odpadki spet gorijo, interventni zakon pa ne deluje V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je ta teden gorelo dvakrat. Požara opozarjata, da se lahko ponovi leto 2017. Tudi zato, ker se kopiči nepobrana embalaža.

(video) Koprska embalaža, ki jo sčasoma razgradijo kar sončni žarki

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Saturnus dodaj
Valter Krmac dodaj
Bernardin dodaj
 
Čas branja: 2 min
16.10.2018  00:30
V podjetju KMK Box izdelujejo transportno embalažo iz valovitega polipropilena, ki je do okolja zelo prijazen material.
(video) Koprska embalaža, ki jo sčasoma razgradijo kar sončni žarki
"Zdrava rast podjetja je med deset in 15-odstotna," pravi Valter Krmac, KMK Box.
Foto: Borut Hočevar

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Saturnus dodaj
Valter Krmac dodaj
Bernardin dodaj

Družinsko podjetje KMK Box je staro 20 let. Začeli so z izdelavo hrbtišč za Gorenjeve hladilnike. Dobavitelji velenjske družbe so bili vrsto let, to pa jim je omogočilo razvoj. Začeli so delati tudi za farmacevtsko industrijo, potem pa so se usmerili v avtomobilsko industrijo oziroma takratni Saturnus, pojasnjuje direktor Valter Krmac.

Slovenski avtomobilski trg je sčasoma postal premajhen, v zadnjih letih so se uveljavili na nemškem avtomobilskem trgu. Nastopajo s konkurenčnimi cenami, hitrostjo in zanesljivostjo. Zagotavljajo tudi rešitve, ki jih drugi ne ponujajo. Izvažajo že več kot polovico proizvodnje. Z nemškim partnerjem se dogovarjajo o prenosu dela razvoja v Slovenijo.

Boljša od kartona, preprosta za reciklažo

Glavni izdelek KMK Box je transportna oziroma medfazna embalaža, ki se uporablja za dostavo izdelkov ali polizdelkov v sestavljalnice ali na tekoči trak. Pomemben pa je material, ki ga uporabljajo za vse izdelke: valovit polipropilen. Material je nadomestek kartona, v avtomobilski industriji ga nadomešča vsaj 70-odstotno. Hkrati je material dovolj trden, zaželeno trdnost dosežejo s količino materiala, ki ga vsebuje embalažna plošča.

Pri kartonu so težave z vlago, prahom, abrazivnostjo, pri polipropilenu takšnih težav ni. Prednost polipropilena je tudi v večkratni uporabi in v veliko bolj preprosti reciklaži kot pri kartonu: porabi se manj energije, ne nastaja odpadna voda.

Polipropilen je do okolja zelo prijazen, razgradijo ga namreč žarki UVE. Ne razgradi se samo embalaža, ki se uporablja v zaprtih prostorih in ni izpostavljena soncu. Takšno embalažo reciklirajo po preprostem postopku: zmeljejo jo in jo operejo ter vrnejo v proizvodnjo. Reciklirati ne morejo samo tistega dela embalaže, ki vključuje lepilo, in delov, ki jim je dodan aluminij. Kupci lahko embalažo po uporabi vrnejo podjetju KMK, vendar tega ne delajo, ker jo raje prodajo sami. »Naša embalaža je dober material,« pojasnjuje Krmac.

Embalažo izdelajo po meri kupca. Nadgradijo jo s tekstilom, dodajajo ji različne pene, da zaščitijo občutljive izdelke. Embalaža je sestavljena iz škatle z notranjim ležiščem, ki učvrsti izdelek. Za avtomobilsko industrijo mora biti oblikovana tako, da je uporabna sedem let. Če je le mogoče, naredijo sestavljivo embalažo, kar olajša transport. Avtomobilisti so zelo zahtevni kupci, pojasnjuje Krmac.

Poleg embalaže razvijajo tudi druge izdelke iz polipropilena, na primer zaščito za drevje. Poizkusili so tudi z balkonskimi gredicami.

Nagrajujejo tim, ne posameznika

V podjetju je 60 zaposlenih, pomagajo si tudi s študenti, ves čas jih imajo od 15 do 20. Nekateri ostanejo v podjetju: v razvoju, komerciali in drugod. Delo v proizvodnji je dvoizmensko, organizirali so ga v obliki timskega dela. Tudi nagrajujejo skupine, in ne posameznika. »Tako smo razvili timski duh,« pojasnjuje Krmac. Imajo dva komercialista, enega za domači, drugega za tuji trg. Komercialist je tudi svetovalec. Embalaža mora biti namreč prilagojena izdelku, zato sodelujejo z naročnikom že pri razvoju izdelka.

Vhodni material kupujejo. Razmišljali so sicer o lastni proizvodnji polipropilena, vendar so zamisel odložili za prihodnost in se raje usmerili v razvoj embalaže. Lani aprila so kupili stavbo v Kopru, zdaj jo urejajo. Novi prostori jim bodo omogočili do 20-odstotno rast. »Zdrava rast je med deset in 15-odstotna,« pravi Krmac, ki priznava, da je nekoliko »konservativen podjetnik«.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...