Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne je na redni seji za novega generalnega direktorja družbe soglasno imenoval Stojana Nikolića, za poslovnega direktorja pa Viktorja Vračarja.
Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Kandidata za okoljskega ministra Simona Zajca so zaslišali poslanci odbora za infrastrukturo. Povzemamo nekatere Zajčeve misli.
Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila EU je razdeljena: Francija bi Evropo razogljičila do leta 2050, Nemčija pa ne. Vsaka ima svoje zaveznike.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.

(video) Koprska embalaža, ki jo sčasoma razgradijo kar sončni žarki

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Saturnus dodaj
Valter Krmac dodaj
Bernardin dodaj
 
Čas branja: 2 min
16.10.2018  00:30
V podjetju KMK Box izdelujejo transportno embalažo iz valovitega polipropilena, ki je do okolja zelo prijazen material.
(video) Koprska embalaža, ki jo sčasoma razgradijo kar sončni žarki
"Zdrava rast podjetja je med deset in 15-odstotna," pravi Valter Krmac, KMK Box.
Foto: Borut Hočevar

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Saturnus dodaj
Valter Krmac dodaj
Bernardin dodaj

Družinsko podjetje KMK Box je staro 20 let. Začeli so z izdelavo hrbtišč za Gorenjeve hladilnike. Dobavitelji velenjske družbe so bili vrsto let, to pa jim je omogočilo razvoj. Začeli so delati tudi za farmacevtsko industrijo, potem pa so se usmerili v avtomobilsko industrijo oziroma takratni Saturnus, pojasnjuje direktor Valter Krmac.

Slovenski avtomobilski trg je sčasoma postal premajhen, v zadnjih letih so se uveljavili na nemškem avtomobilskem trgu. Nastopajo s konkurenčnimi cenami, hitrostjo in zanesljivostjo. Zagotavljajo tudi rešitve, ki jih drugi ne ponujajo. Izvažajo že več kot polovico proizvodnje. Z nemškim partnerjem se dogovarjajo o prenosu dela razvoja v Slovenijo.

Boljša od kartona, preprosta za reciklažo

Glavni izdelek KMK Box je transportna oziroma medfazna embalaža, ki se uporablja za dostavo izdelkov ali polizdelkov v sestavljalnice ali na tekoči trak. Pomemben pa je material, ki ga uporabljajo za vse izdelke: valovit polipropilen. Material je nadomestek kartona, v avtomobilski industriji ga nadomešča vsaj 70-odstotno. Hkrati je material dovolj trden, zaželeno trdnost dosežejo s količino materiala, ki ga vsebuje embalažna plošča.

Pri kartonu so težave z vlago, prahom, abrazivnostjo, pri polipropilenu takšnih težav ni. Prednost polipropilena je tudi v večkratni uporabi in v veliko bolj preprosti reciklaži kot pri kartonu: porabi se manj energije, ne nastaja odpadna voda.

Polipropilen je do okolja zelo prijazen, razgradijo ga namreč žarki UVE. Ne razgradi se samo embalaža, ki se uporablja v zaprtih prostorih in ni izpostavljena soncu. Takšno embalažo reciklirajo po preprostem postopku: zmeljejo jo in jo operejo ter vrnejo v proizvodnjo. Reciklirati ne morejo samo tistega dela embalaže, ki vključuje lepilo, in delov, ki jim je dodan aluminij. Kupci lahko embalažo po uporabi vrnejo podjetju KMK, vendar tega ne delajo, ker jo raje prodajo sami. »Naša embalaža je dober material,« pojasnjuje Krmac.

Embalažo izdelajo po meri kupca. Nadgradijo jo s tekstilom, dodajajo ji različne pene, da zaščitijo občutljive izdelke. Embalaža je sestavljena iz škatle z notranjim ležiščem, ki učvrsti izdelek. Za avtomobilsko industrijo mora biti oblikovana tako, da je uporabna sedem let. Če je le mogoče, naredijo sestavljivo embalažo, kar olajša transport. Avtomobilisti so zelo zahtevni kupci, pojasnjuje Krmac.

Poleg embalaže razvijajo tudi druge izdelke iz polipropilena, na primer zaščito za drevje. Poizkusili so tudi z balkonskimi gredicami.

Nagrajujejo tim, ne posameznika

V podjetju je 60 zaposlenih, pomagajo si tudi s študenti, ves čas jih imajo od 15 do 20. Nekateri ostanejo v podjetju: v razvoju, komerciali in drugod. Delo v proizvodnji je dvoizmensko, organizirali so ga v obliki timskega dela. Tudi nagrajujejo skupine, in ne posameznika. »Tako smo razvili timski duh,« pojasnjuje Krmac. Imajo dva komercialista, enega za domači, drugega za tuji trg. Komercialist je tudi svetovalec. Embalaža mora biti namreč prilagojena izdelku, zato sodelujejo z naročnikom že pri razvoju izdelka.

Vhodni material kupujejo. Razmišljali so sicer o lastni proizvodnji polipropilena, vendar so zamisel odložili za prihodnost in se raje usmerili v razvoj embalaže. Lani aprila so kupili stavbo v Kopru, zdaj jo urejajo. Novi prostori jim bodo omogočili do 20-odstotno rast. »Zdrava rast je med deset in 15-odstotna,« pravi Krmac, ki priznava, da je nekoliko »konservativen podjetnik«.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...