Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Kaj prinaša?
Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh V občini Kobarid so sklenili, da bodo dosegli energetsko samozadostnost. S platformo SunContract so podpisali pismo o nameri, po katerem bodo preučili, kako bi samozadostnost dosegli.
Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik V Steklarni Hrastnik je družba GEN-I Sonce postavila sončno elektrarno. Proizvajali bodo električno energijo, ki jo bodo neposredno porabili za proizvodnjo vodika.
Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice se soočajo z izzivi okoljskih sprememb, je povedala direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger na začetku posveta o vplivu podnebnih sprememb na slovensko gospodarstvo.

(video) Kako do cenejšega ogrevanja? Z izrabo odpadkov!

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Akademija Finance   dodaj
energenti   dodaj
Energetika Celje dodaj
Aleksander Mirt dodaj
 
Čas branja: 1 min
21.10.2018  23:30
Pri diskusijah o postavitvi naprave za termično obdelavo odpadkov pogosto spregledamo, da v Celju deluje takšna naprava učinkovito in nemoteno že devet let.
(video) Kako do cenejšega ogrevanja? Z izrabo odpadkov!
Foto: Borut Hocevar

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Akademija Finance   dodaj
energenti   dodaj
Energetika Celje dodaj
Aleksander Mirt dodaj

Prihodnje leto bo minilo deset let od poskusnega zagona naprave za termično obdelavo odpadkov v Celju.

»Eden od ciljev postavitve naprave za termično obdelavo odpadkov je bil pocenitev daljinskega ogrevanja. To nam je tudi uspelo. Cene daljinskega ogrevanja so v Celju razmeroma ugodne. Nižje so samo v Velenju, kjer so specifične okoliščine, in v Ljubljani,« je povedal direktor Energetike Celje Aleksander Mirt lani, ko smo pripravili reportažo o celjskem obratu.

Moč parnega kotla je 15 megavatov, od tega sta dva megavata nazivne moči namenjena za proizvodnjo električne energije, preostalo pa bi lahko oddali v daljinsko omrežje za ogrevanje Celja. To je pasovni vir, toploto proizvajajo vsak dan, prek sedem tisoč ur na leto, sistem daljinskega ogrevanja pa jo lahko prevzame, ko jo potrebuje, smo takrat opisali obrat za termično obdelavo odpadkov.

Aleksander Mirt bo govoril o izrabi odpadkov za proizvodnjo toplotne in električne energije na konferenci Okoljsko srečanje 8. novembra v stavbi Gospodarske zbornice Slovenije.

V pestrem programu konference bo o ravnanju z odpadki med drugim govoril tudi Richard Dornauer, projektni vodja strateške poslovne enote za alternativna goriva v družbi Saubermacher iz Avstrije.

Dogodek je brezplačen, prosimo le, da izpolnite spletno prijavnico. Začnemo ob 9.00. Vabljeni!OK & EN
Novice
Novice (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom 15

Spremljali smo pogajanja med grškim holdingom Mytilineos, Siemensom in ekipo mesta Ljubljana, ki kupuje opremo za bodoča plinska bloka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...