Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom. Dodajamo pregled, kdo v Sloveniji načrtuje postavitev velike sistemske baterije.
ELES daje pobudo: 'Poiščimo nov, velik projekt pametnih omrežij' ELES daje pobudo: 'Poiščimo nov, velik projekt pametnih omrežij' V slovenski elektroenergetiki se je v zadnjem letu veliko premaknilo, zlasti pri hranilnikih, aktivnem odjemu, e-mobilnosti, medsektorskem povezovanju in start-upih, je naštel Uroš Salobir iz družbe ELES. Iščejo pa nov nacionalni projekt.
Priznanje elektroenergetikov tudi novinarju Financ Priznanje elektroenergetikov tudi novinarju Financ Na konferenci Združenja slovenskih elektroenergetikov CIGRE-CIRED so podelili priznanja in plakete za življenjsko delo, izjemne dosežke in tudi za novinarske prispevke.

Ljubljanske mlekarne: za dva milijona evrov naložb v okolje

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
okoljske nagrade   dodaj
Ljubljanske mlekarne dodaj
Gospodarska... dodaj
EMAS dodaj
 
Čas branja: 3 min
24.10.2018  23:05
Učinkovito ravnanje z okoljem je ena od najpomembnejših dolgoročnih strateških usmeritev podjetja, so zapisali v Ljubljanskih mlekarnah v prijavi na okoljski razpis v kategoriji okolju prijazno podjetje.
Ljubljanske mlekarne: za dva milijona evrov naložb v okolje
V skrb za okolje uvrščajo v Ljubljanskih mlekarnah tudi skrb za varno in kakovostno embalažo.

Obveščaj me o novih člankih:  

​​Ljubljanske mlekarne so zmagale na razpisu za okolju prijazno podjetje leta 2013. V letošnji prijavnici so med drugim zapisali, kaj so dosegli od takrat do lani in spremembe porabe prikazali v odstotkih glede na tisoč litrov predelanega mleka:

● količino porabljene elektrike je manjša za 6,3 odstotka,

● količina porabljene pare je manjša za 9,3 odstotka,

● količina porabljene vode je manjša za 0,5 odstotka,

● količina nastalih mešanih komunalnih odpadkov pa je nižja za 46,7 odstotka.

Naložbe se bodo povrnile v treh letih

V zadnjih letih so v varovanje okolja vložili več kot dva milijona evrov. Med drugim so vlagali v zmanjšanje količine porabljene pare. Takšne naložbe se bodo povrnile okvirno v treh letih, med njimi je vgradnja sto tisoč litrskega akumulatorja za toplo vodo. Z njim bodo hranili presežke toplote, ki nastajajo pri proizvodnji trajnih izdelkov, in jih uporabili pri pranju tehnološke opreme. Poleg tega so v sistem za izkoriščanje odpadne toplote vgradili toplotno črpalko za pripravo tople vode, ko ni proizvodnje trajnih izdelkov. Porabo pare na enoto sprejetega mleka so dodatno znižali s kompresorji za pripravo stisnjenega zraka in kompresorji za pripravo glikola.

Z naložbami so izboljšali okoljski odtis, optimizirali poslovne procese, jih dodatno avtomatizirali in izboljšali energetsko učinkovitost.

Certifikati in organiziranost

Ljubljanske mlekarne so prvo živilsko podjetje, vpisano v evropski okoljski register EMAS, za ustrezno obvladovanje ravnanja z okoljem so leta 2006 pridobili mednarodni certifikat ISO 14001. V podjetju izvajajo redne okoljske preglede in spremljajo kazalnike uspešnosti, ki so vezani na energijsko učinkovitost, porabo čistil in vode, učinkovitost materialov, količino odpadkov in emisije v odpadne vode.

Okoljska politika podjetja je sestavni del integriranega sistema vodenja. Vodstvo podjetja je zavezano k izvajanju politike kakovosti in s tem tudi okoljske politike. V podjetju so oblikovali Eko tim, njegovi člani so odgovorni za izpolnjevanje okoljskih zakonskih zahtev in zahtev iz okoljevarstvenih dovoljenj, za doseganje okoljskih ciljev, usposabljanje zaposlenih, izvajanje korektivnih in preventivnih ukrepov, sodelovanje pri presojah in inšpekcijah in drugem. Sistem ravnanja s podjetjem vodstvo pregleda letno.

Vpeljali so sistem usposabljanja zaposlenih na področjih, kjer potekajo dejavnosti, ki vplivajo na okolje. Za upravljanje energetskih naprav so usposobili sedem zaposlenih, lani je študij ob delu končala diplomirana okoljevarstvenica, letos ga bo bodiči energetski menedžer.

Dobre prakse tudi predstavijo

V prijavi na razpis so našteli še druge elemente učinkovitega ravnanja z okoljem.

● Skrbijo za kakovostno in varno embalažo.

● Dobavitelje v pogodbenem odnosu zavežejo k ravnanju, ki je skladno z okoljsko politiko Ljubljanskih mlekarn in smernicami skupine Lactalis. Dobavitelje ocenjujejo letno.

● K zmanjšanju vplivov na okolje pripomore tudi sistem inovativnih predlogov in izboljšav.

● Vprašanja, pritožbe in zahteve po okoljskih informacijah zbirajo v organizacijski enoti Korporativno komuniciranje, kjer poskrbijo tudi za odgovore.

● Okoljske teme komunicirajo v interni reviji v interni rubriki Zeleni kotiček.

● Dobro prakso so predstavili na konferencah, med drugim dogodkih časnika Finance. Na dogodku Okoljsko srečanje so leta 2016 predstavili dobre prakse pri izvedbi projektov, s katerimi so zmanjšali porabo energije, izkoristili presežke odpadne toplote, zmanjšali porabo goriva v internem transportu in izboljšali učinkovitost tehnološke in energetske opreme. Na Dnevih energetikov leta 2012 pa so predstavili izrabo toplote sterilizatorjev in pripravo hladilne vode.OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope 1

Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom....

OK & EN
Novice
Novice Lani sprejeta gradbena zakonodaja pred prvimi spremembami

V dveh tednih bodo v javni razpravi predlogi sprememb gradbene zakonodaje, je napovedal državni sekretar na ministrstvu za okolje in...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Težko je verjeti: na Novi Zelandiji denar raste na drevesih, v Sloveniji je gozd vir ogljika 3

»Denar res raste na drevesih,« je za portal stuff.co.nz zatrdila novozelandska kmetica Marlene Anderson. Govorila je v šali, a je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju, video) Kdo se boji hidroelektrarn na Muri in Savi? 5

O vzrokih in posledicah zapletov pri gradnji hidroelektrarn smo govorili z direktorjema Dravskih elektrarn Maribor Andrejem Tumpejem in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako v Sloveniji nastaja nov segment elektrotrga

Predlog sprememb energetskega zakona vključuje določilo, ki bi operaterjem baterijskih sistemov in upravljavcem odjema električne...

OK & EN
Novice
Novice 'V primerjavi z zgodbami iz energetike je Alan Ford resna literatura' 19

Objavljamo nekatere misli s foruma o novostih pri obnovljivih virih na konferenci Energetika in okolje.

OK & EN
Novice
Novice Zakaj bežigrajski stadion ne potrebuje okoljevarstvenega dovoljenja 1

Razliko med celovito presojo vplivov na okolje, presojo vplivov na okolje, okoljevarstvenim dovoljenjem in okoljevarstvenim soglasjem je...