Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
(pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. (pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. Organizatorji svetovnega ekonomskega foruma WEF so izdali tradicionalno poročilo o globalnih tveganjih. Vrsta uglednih ameriških finančnikov in nobelovcev pa je pozvala k uvedbi ogljičnega davka.
Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Vrhniški predelovalec odpadkov Kemis namerava še pred koncem meseca znova zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Predstavniki Kemisa so o tem na sestanku obvestili novega župana Daniela Cukjatija, a tako občina kot prebivalci delovanju Kemisa še naprej nasprotujejo, je te dni poročalo več medijev.
Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Poslikali smo nekaj na črno odvrženih odpadkov na vzhodnem robu Ljubljane.
Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norveška energetska družba Equinor, nekdanji Statoil, je dobila licenco norveškega ministrstva za nafto za izgradnjo skladišča ogljikovega dioksida pod morskim dnom.

Povedala vam bo, kako ste izpostavljeni okoljskemu tveganju

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
27.10.2018  06:00
Spletno platformo EcoLex Life sestavljajo podatkovna zbirka predpisov s področja varstva okolja, storitev EcoClipping, vodnik po okoljski zakonodaji in orodje za oceno tveganj za nastanek okoljske škode.
Povedala vam bo, kako ste izpostavljeni okoljskemu tveganju
Zlata Tavčar, direktorica podjetja Tax-Fin-Lex, vodi projekt EcoLex Life.

Obveščaj me o novih člankih:  

Koncept sistema EcoLex je podprla evropska komisija v okviru finančnega mehanizma Life, razvili pa so ga v podjetju Tax-Fin-Lex, kjer spremljajo, zbirajo in obdelujejo podatke ter ažurirajo podatkovne baze, ki vsebujejo davčne, računovodske, finančne in pravne informacije.

Predpisov o okoljski odgovornosti ne poznajo

Za razvoj EcoLex Lifa so se odločili tudi na podlagi raziskave, ki je pokazala, da v dveh tretjinah malih in srednjih podjetij ne poznajo zakonskih določb, ki urejajo odgovornost za preprečevanje in odpravo okoljske škode. V več kot polovici vključenih družb niso zavarovali svoje odgovornosti za preprečevanje in sanacijo okoljske škode ali pa so takšno zavarovanje enačili s premoženjskim zavarovanjem. Med njimi jih tretjina ne čuti potrebe po takšnem zavarovanju, tretjina pa ni našla ustreznega zavarovanja.

Kaj vključuje platforma

Platforma je sestavljena iz štirih orodij, ki so medsebojno povezana.

1. Podatkovna zbirka predpisov na področju varstva okolja je edino orodje pri nas, ki predstavlja okoljsko zakonodajo. Ponuja jo na enem mestu v obliki ažuriranih čistopisov, kar pomeni, da so v izvorno besedilo predpisa vključene tudi vse spremembe. Programska oprema o spremembah zakonodaje obvešča pravne strokovnjake, ki nadzirajo sistem upravljanja dokumentov.

Zakonodaja je razvrščena po smiselnih sklopih, po področjih, programih in načrtih, posebna sklopa sestavljajo evropske direktive in mednarodni akti.

2. EcoClipping vključuje informacije iz slovenskega in evropskega uradnega lista, gradiv v obravnavi v državnem zboru, predpise v pripravi oziroma obravnavi na ministrstvih, na vladi in sejah delovnih teles, novice STA in drugih spletnih strani ter novosti o projektu. Uporabnik si lahko storitev prilagodi in pri tem izbira med 30 področji.

3. Vodnik po okoljski zakonodaji preoblikuje obsežno okoljsko zakonodajo v do uporabnika prijazen izdelek. Uporabnika vodi prek tiste zahteve zakonodaje, ki se navezuje nanj.

4. Orodje za oceno tveganj za nastanek okoljske škode pomaga uporabniku z interaktivno aplikacijo oceniti izpostavljenost za nastanek okoljske škode. Orodje predlaga uporabniku možne izboljšave in preventivne ukrepe. Glavna prednost sistema EcoLex je zmanjšanje okoljskih tveganj gospodarskih subjektov.

Orodje je še brezplačno

V okviru sistema bodo razvili celostne profile gospodarskih subjektov, ki pomenijo največje tveganje za nastanek okoljske škode. S pomočjo zavarovalniških in okoljevarstvenih strokovnjakov bodo izdelali 150 profilov ocene tveganj, usmerili pa se bodo na mala in srednja podjetja.

Poleg tega so organizirali mednarodno konferenco in brezplačne delavnice, načrtujejo delavnico o direktivi o okoljski odgovornosti. Pri razvoju platforme bo sodeloval tudi inšpektorat za okolje, projekt pa spodbuja razvoj trajnostnih tehnologij z majhnim vplivom na okolje.

Sistem EcoLex bo do julija 2020 brezplačen, potem pa bodo njegove storitve plačljive.OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.