Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom! Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom! Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu energetiki.
Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike V družbi GEN-I testirajo infrastrukturo za električno polnjenje, s katero bodo omogočili razmeroma hitro polnjenje več vozil hkrati tudi na parkiriščih stanovanjskih sosesk.
Tisoči kubikov avstrijskega lesa končali na hidroelektrarni Zlatoličje Tisoči kubikov avstrijskega lesa končali na hidroelektrarni Zlatoličje V Zlatoličju je naplavljenih 25 tisoč kubičnih metrov lesa, domačini si delajo zalogo za kurjavo, poroča portal Ptujinfo.
Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.
Avte brez voznikov bodo testirali med Šentiljem in Lendavo Avte brez voznikov bodo testirali med Šentiljem in Lendavo Upravljavci avtocest Avstrije, Madžarske in Slovenije bodo v kratkem podpisali dogovor o sodelovanju pri čezmejnem testiranju električne, avtonomne in povezane mobilnosti. Za testiranje bodo vzpostavili meddržavni avtocestni koridor.

Povedala vam bo, kako ste izpostavljeni okoljskemu tveganju

 

Več iz teme.

Kliknite na izbrani pojem:  
 
Čas branja: 2 min
27.10.2018  06:00
Spletno platformo EcoLex Life sestavljajo podatkovna zbirka predpisov s področja varstva okolja, storitev EcoClipping, vodnik po okoljski zakonodaji in orodje za oceno tveganj za nastanek okoljske škode.
Povedala vam bo, kako ste izpostavljeni okoljskemu tveganju
Zlata Tavčar, direktorica podjetja Tax-Fin-Lex, vodi projekt EcoLex Life.

Več iz teme:  

Koncept sistema EcoLex je podprla evropska komisija v okviru finančnega mehanizma Life, razvili pa so ga v podjetju Tax-Fin-Lex, kjer spremljajo, zbirajo in obdelujejo podatke ter ažurirajo podatkovne baze, ki vsebujejo davčne, računovodske, finančne in pravne informacije.

Predpisov o okoljski odgovornosti ne poznajo

Za razvoj EcoLex Lifa so se odločili tudi na podlagi raziskave, ki je pokazala, da v dveh tretjinah malih in srednjih podjetij ne poznajo zakonskih določb, ki urejajo odgovornost za preprečevanje in odpravo okoljske škode. V več kot polovici vključenih družb niso zavarovali svoje odgovornosti za preprečevanje in sanacijo okoljske škode ali pa so takšno zavarovanje enačili s premoženjskim zavarovanjem. Med njimi jih tretjina ne čuti potrebe po takšnem zavarovanju, tretjina pa ni našla ustreznega zavarovanja.

Kaj vključuje platforma

Platforma je sestavljena iz štirih orodij, ki so medsebojno povezana.

1. Podatkovna zbirka predpisov na področju varstva okolja je edino orodje pri nas, ki predstavlja okoljsko zakonodajo. Ponuja jo na enem mestu v obliki ažuriranih čistopisov, kar pomeni, da so v izvorno besedilo predpisa vključene tudi vse spremembe. Programska oprema o spremembah zakonodaje obvešča pravne strokovnjake, ki nadzirajo sistem upravljanja dokumentov.

Zakonodaja je razvrščena po smiselnih sklopih, po področjih, programih in načrtih, posebna sklopa sestavljajo evropske direktive in mednarodni akti.

2. EcoClipping vključuje informacije iz slovenskega in evropskega uradnega lista, gradiv v obravnavi v državnem zboru, predpise v pripravi oziroma obravnavi na ministrstvih, na vladi in sejah delovnih teles, novice STA in drugih spletnih strani ter novosti o projektu. Uporabnik si lahko storitev prilagodi in pri tem izbira med 30 področji.

3. Vodnik po okoljski zakonodaji preoblikuje obsežno okoljsko zakonodajo v do uporabnika prijazen izdelek. Uporabnika vodi prek tiste zahteve zakonodaje, ki se navezuje nanj.

4. Orodje za oceno tveganj za nastanek okoljske škode pomaga uporabniku z interaktivno aplikacijo oceniti izpostavljenost za nastanek okoljske škode. Orodje predlaga uporabniku možne izboljšave in preventivne ukrepe. Glavna prednost sistema EcoLex je zmanjšanje okoljskih tveganj gospodarskih subjektov.

Orodje je še brezplačno

V okviru sistema bodo razvili celostne profile gospodarskih subjektov, ki pomenijo največje tveganje za nastanek okoljske škode. S pomočjo zavarovalniških in okoljevarstvenih strokovnjakov bodo izdelali 150 profilov ocene tveganj, usmerili pa se bodo na mala in srednja podjetja.

Poleg tega so organizirali mednarodno konferenco in brezplačne delavnice, načrtujejo delavnico o direktivi o okoljski odgovornosti. Pri razvoju platforme bo sodeloval tudi inšpektorat za okolje, projekt pa spodbuja razvoj trajnostnih tehnologij z majhnim vplivom na okolje.

Sistem EcoLex bo do julija 2020 brezplačen, potem pa bodo njegove storitve plačljive.


Več iz teme:  

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Kako so v Steklarni Rogaška iz odpadka naredili surovino in jo prodali v Nemčijo

V Steklarni Rogaška so spremenili v surovino kislino H₂SiF₆, ki je bila dotlej odpadek. Poleg pozitivnega okoljskega učinka imajo od...

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Kronoterm napoveduje toplotne črpalke na odpadno toploto

Hibridna toplotna črpalka Krono multi S je v celoti razvita v Sloveniji, njena proizvodnja je do okolja prijazna, so zapisali v Krontermu...

OK & EN
Novice
Novice Rožnodolci: Janković se ne odziva na zeleno Rožno dolino 21

V Rožni dolini ugotavljajo, da vsi županski kandidati podpirajo zeleno, nebetonsko Rožno dolino. Ignorira jih samo Zoran Janković.

OK & EN
Novice
Novice Uredba, zaradi katere slovenski zarodki končajo na smetiščih v tujini 3

Direktor Javnega podjetja Žale je opisal, kaj zahteva Uredba o odpadkih: prepoveduje upepeljevanje medicinskih odpadkov, med njimi so deli...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico 14

Tandemska sončna celica slovenskih avtorjev ima doslej najvišjo učinkovitost pretvorbe svetlobne energije v električno.

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Eko komplet: slovenski lončki iz graha in poljski krožniki iz otrobov

Člani ekipe Evegreen iz Mislinje so s poljskim podjetjem Biotrem podpisali sporazum za skupno prodajo izdelkov. Skupaj načrtujejo nove...

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Iskrina naprava, ki brez kemikalij močno onesnaženo vodo naredi pitno

V Iskri so razvili inovativen sistem, s katerim brez kemikalij in samo s fizičnim odstranjevanjem mikroorganizmov, delcev in motnosti...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Država bo delila 150 podnebnih milijonov. Najdite del zase.

Na ministrstvu za okolje so objavili Osnutek Odloka o programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v letu 2019. Pripombe...