Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Kaj prinaša?
Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh V občini Kobarid so sklenili, da bodo dosegli energetsko samozadostnost. S platformo SunContract so podpisali pismo o nameri, po katerem bodo preučili, kako bi samozadostnost dosegli.
Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik V Steklarni Hrastnik je družba GEN-I Sonce postavila sončno elektrarno. Proizvajali bodo električno energijo, ki jo bodo neposredno porabili za proizvodnjo vodika.
Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice se soočajo z izzivi okoljskih sprememb, je povedala direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger na začetku posveta o vplivu podnebnih sprememb na slovensko gospodarstvo.

Povedala vam bo, kako ste izpostavljeni okoljskemu tveganju

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
27.10.2018  06:00
Spletno platformo EcoLex Life sestavljajo podatkovna zbirka predpisov s področja varstva okolja, storitev EcoClipping, vodnik po okoljski zakonodaji in orodje za oceno tveganj za nastanek okoljske škode.
Povedala vam bo, kako ste izpostavljeni okoljskemu tveganju
Zlata Tavčar, direktorica podjetja Tax-Fin-Lex, vodi projekt EcoLex Life.

Obveščaj me o novih člankih:  

Koncept sistema EcoLex je podprla evropska komisija v okviru finančnega mehanizma Life, razvili pa so ga v podjetju Tax-Fin-Lex, kjer spremljajo, zbirajo in obdelujejo podatke ter ažurirajo podatkovne baze, ki vsebujejo davčne, računovodske, finančne in pravne informacije.

Predpisov o okoljski odgovornosti ne poznajo

Za razvoj EcoLex Lifa so se odločili tudi na podlagi raziskave, ki je pokazala, da v dveh tretjinah malih in srednjih podjetij ne poznajo zakonskih določb, ki urejajo odgovornost za preprečevanje in odpravo okoljske škode. V več kot polovici vključenih družb niso zavarovali svoje odgovornosti za preprečevanje in sanacijo okoljske škode ali pa so takšno zavarovanje enačili s premoženjskim zavarovanjem. Med njimi jih tretjina ne čuti potrebe po takšnem zavarovanju, tretjina pa ni našla ustreznega zavarovanja.

Kaj vključuje platforma

Platforma je sestavljena iz štirih orodij, ki so medsebojno povezana.

1. Podatkovna zbirka predpisov na področju varstva okolja je edino orodje pri nas, ki predstavlja okoljsko zakonodajo. Ponuja jo na enem mestu v obliki ažuriranih čistopisov, kar pomeni, da so v izvorno besedilo predpisa vključene tudi vse spremembe. Programska oprema o spremembah zakonodaje obvešča pravne strokovnjake, ki nadzirajo sistem upravljanja dokumentov.

Zakonodaja je razvrščena po smiselnih sklopih, po področjih, programih in načrtih, posebna sklopa sestavljajo evropske direktive in mednarodni akti.

2. EcoClipping vključuje informacije iz slovenskega in evropskega uradnega lista, gradiv v obravnavi v državnem zboru, predpise v pripravi oziroma obravnavi na ministrstvih, na vladi in sejah delovnih teles, novice STA in drugih spletnih strani ter novosti o projektu. Uporabnik si lahko storitev prilagodi in pri tem izbira med 30 področji.

3. Vodnik po okoljski zakonodaji preoblikuje obsežno okoljsko zakonodajo v do uporabnika prijazen izdelek. Uporabnika vodi prek tiste zahteve zakonodaje, ki se navezuje nanj.

4. Orodje za oceno tveganj za nastanek okoljske škode pomaga uporabniku z interaktivno aplikacijo oceniti izpostavljenost za nastanek okoljske škode. Orodje predlaga uporabniku možne izboljšave in preventivne ukrepe. Glavna prednost sistema EcoLex je zmanjšanje okoljskih tveganj gospodarskih subjektov.

Orodje je še brezplačno

V okviru sistema bodo razvili celostne profile gospodarskih subjektov, ki pomenijo največje tveganje za nastanek okoljske škode. S pomočjo zavarovalniških in okoljevarstvenih strokovnjakov bodo izdelali 150 profilov ocene tveganj, usmerili pa se bodo na mala in srednja podjetja.

Poleg tega so organizirali mednarodno konferenco in brezplačne delavnice, načrtujejo delavnico o direktivi o okoljski odgovornosti. Pri razvoju platforme bo sodeloval tudi inšpektorat za okolje, projekt pa spodbuja razvoj trajnostnih tehnologij z majhnim vplivom na okolje.

Sistem EcoLex bo do julija 2020 brezplačen, potem pa bodo njegove storitve plačljive.OK & EN
Novice
Novice (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom 15

Spremljali smo pogajanja med grškim holdingom Mytilineos, Siemensom in ekipo mesta Ljubljana, ki kupuje opremo za bodoča plinska bloka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...