Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.
Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Državni sekretar na ministrstvu za okolje Simon Zajc je napovedal spremembo zakona, po kateri bo država občinam sofinancirala vodovode.

Kronoterm napoveduje toplotne črpalke na odpadno toploto

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okoljske nagrade   dodaj
elektrika   dodaj
okolje   dodaj
Kronoterm dodaj
Gospodarska... dodaj
 
Čas branja: 2 min
29.10.2018  00:30
Hibridna toplotna črpalka Krono multi S je v celoti razvita v Sloveniji, njena proizvodnja je do okolja prijazna, so zapisali v Krontermu v prijavi toplotne črpalke na razpis za okolju prijazen izdelek.
Kronoterm napoveduje toplotne črpalke na odpadno toploto
Toplotno črpalko Krono multi S so razvili v Kronotermu.

Obveščaj me o novih člankih:  
okoljske nagrade   dodaj
elektrika   dodaj
okolje   dodaj
Kronoterm dodaj
Gospodarska zbornica... dodaj

Do okolja prijazna izdelava toplotne črpalke Krono multi S se kaže v tem, da pri proizvodnji potrebujejo najmanjši vložek energije na enoto izdelka, ne vključujejo nevarnih snovi, ne povzročajo nevarnih odpadkov, uporaba toplotne črpalke je varna in ne obremenjuje okolja, so našteli v Kronotermu.

Pametno preklapljanje med različnimi toplotnimi viri

Za razvoj hibridne toplotne črpalke so se v Kronotermu odločili zaradi različnih lastnosti posameznega terena, zahtev po zmanjševanju trdih delcev PM 10 in tudi zaradi potrebe po tihih in kompaktnih toplotnih črpalkah za kurilnice z malo prostora.

Toplotna črpalka Krono multi S je namenjena ogrevanju, hlajenju in segrevanju tople vode, kot vir pa lahko uporablja zrak ali toploto iz zemlje. Zunanja enota omogoča priklop geovrtine ali zemeljskega kolektorja, zato je možno pametno preklapljanje med različnimi toplotnimi viri, so zapisali v Kronotermu.

Ohišje notranje enote je modularno, izolacija je dvojna, blaženje kompresorja pa trojno, zato je naprava zelo tiha. Nadziramo jo lahko prek oblaka z aplikacijo na tablici ali pametnem telefonu.

Emisije so posredne in nizke

Toplotne črpalke ne ustvarjajo emisij neposredno, posredno pa, ker je del elektrike proizveden iz premoga. Vendar pa so izpusti prašnih delcev toplotne črpalke do 67 odstotkov manjši od izpustov iz zelo dobrega oljnega kotla in do 78 odstotkov manjše v primerjavi z zelo dobrim kotlom na biomaso. Tudi izpusti dušikovih oksidov in žveplovega dioksida so pri toplotni črpalki precej manjši kot pri kurilnem olju, zemeljskem plinu in lesni biomasi.

Krono multi S bo povečal zanimanje kupcev za toplotne črpalke, ki izkoriščajo geotermalno energijo in toploto okoliškega zraka, poudarjajo v Kronotermu. Krono multi S pa bo zanimiv tudi za kupce, ki zaradi značilnosti terena ne morejo postaviti naprave zemlja-voda. S Krono multi bodo lahko uporabljali kot vir toploto zemlje. Naprava je zanimiva tudi za izvoz, predvsem na trge, kjer toplotne črpalke zemlja-voda niso primerne.

Tudi za industrijsko rabo

V Kronotermu načrtujejo razvoj nove generacije toplotne črpalke zrak-voda in sistemov za celostno toplotno oskrbo večstanovanjskih stavb. Načrtujejo tudi visokotemperaturne toplotne črpalke za industrijsko rabo. Pri takšnih napravah bo prvi cilj izkoriščanje odpadne toplote, ki nastane pri industrijskih procesih, za ogrevanje stavbe ali za vračanje energije nazaj v industrijske procese. Na isti platformi pa bodo v prihodnje gradili tudi notranje enote za toplotne črpalke zrak-voda.OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.