Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom! Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom! Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu energetiki.
Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike V družbi GEN-I testirajo infrastrukturo za električno polnjenje, s katero bodo omogočili razmeroma hitro polnjenje več vozil hkrati tudi na parkiriščih stanovanjskih sosesk.
Tisoči kubikov avstrijskega lesa končali na hidroelektrarni Zlatoličje Tisoči kubikov avstrijskega lesa končali na hidroelektrarni Zlatoličje V Zlatoličju je naplavljenih 25 tisoč kubičnih metrov lesa, domačini si delajo zalogo za kurjavo, poroča portal Ptujinfo.
Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.
Avte brez voznikov bodo testirali med Šentiljem in Lendavo Avte brez voznikov bodo testirali med Šentiljem in Lendavo Upravljavci avtocest Avstrije, Madžarske in Slovenije bodo v kratkem podpisali dogovor o sodelovanju pri čezmejnem testiranju električne, avtonomne in povezane mobilnosti. Za testiranje bodo vzpostavili meddržavni avtocestni koridor.

Kronoterm napoveduje toplotne črpalke na odpadno toploto

 

Več iz teme.

Kliknite na izbrani pojem:  
 
Čas branja: 2 min
29.10.2018  00:30
Hibridna toplotna črpalka Krono multi S je v celoti razvita v Sloveniji, njena proizvodnja je do okolja prijazna, so zapisali v Krontermu v prijavi toplotne črpalke na razpis za okolju prijazen izdelek.
Kronoterm napoveduje toplotne črpalke na odpadno toploto
Toplotno črpalko Krono multi S so razvili v Kronotermu.

Več iz teme:  

Do okolja prijazna izdelava toplotne črpalke Krono multi S se kaže v tem, da pri proizvodnji potrebujejo najmanjši vložek energije na enoto izdelka, ne vključujejo nevarnih snovi, ne povzročajo nevarnih odpadkov, uporaba toplotne črpalke je varna in ne obremenjuje okolja, so našteli v Kronotermu.

Pametno preklapljanje med različnimi toplotnimi viri

Za razvoj hibridne toplotne črpalke so se v Kronotermu odločili zaradi različnih lastnosti posameznega terena, zahtev po zmanjševanju trdih delcev PM 10 in tudi zaradi potrebe po tihih in kompaktnih toplotnih črpalkah za kurilnice z malo prostora.

Toplotna črpalka Krono multi S je namenjena ogrevanju, hlajenju in segrevanju tople vode, kot vir pa lahko uporablja zrak ali toploto iz zemlje. Zunanja enota omogoča priklop geovrtine ali zemeljskega kolektorja, zato je možno pametno preklapljanje med različnimi toplotnimi viri, so zapisali v Kronotermu.

Ohišje notranje enote je modularno, izolacija je dvojna, blaženje kompresorja pa trojno, zato je naprava zelo tiha. Nadziramo jo lahko prek oblaka z aplikacijo na tablici ali pametnem telefonu.

Emisije so posredne in nizke

Toplotne črpalke ne ustvarjajo emisij neposredno, posredno pa, ker je del elektrike proizveden iz premoga. Vendar pa so izpusti prašnih delcev toplotne črpalke do 67 odstotkov manjši od izpustov iz zelo dobrega oljnega kotla in do 78 odstotkov manjše v primerjavi z zelo dobrim kotlom na biomaso. Tudi izpusti dušikovih oksidov in žveplovega dioksida so pri toplotni črpalki precej manjši kot pri kurilnem olju, zemeljskem plinu in lesni biomasi.

Krono multi S bo povečal zanimanje kupcev za toplotne črpalke, ki izkoriščajo geotermalno energijo in toploto okoliškega zraka, poudarjajo v Kronotermu. Krono multi S pa bo zanimiv tudi za kupce, ki zaradi značilnosti terena ne morejo postaviti naprave zemlja-voda. S Krono multi bodo lahko uporabljali kot vir toploto zemlje. Naprava je zanimiva tudi za izvoz, predvsem na trge, kjer toplotne črpalke zemlja-voda niso primerne.

Tudi za industrijsko rabo

V Kronotermu načrtujejo razvoj nove generacije toplotne črpalke zrak-voda in sistemov za celostno toplotno oskrbo večstanovanjskih stavb. Načrtujejo tudi visokotemperaturne toplotne črpalke za industrijsko rabo. Pri takšnih napravah bo prvi cilj izkoriščanje odpadne toplote, ki nastane pri industrijskih procesih, za ogrevanje stavbe ali za vračanje energije nazaj v industrijske procese. Na isti platformi pa bodo v prihodnje gradili tudi notranje enote za toplotne črpalke zrak-voda.


Več iz teme:  

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Kako so v Steklarni Rogaška iz odpadka naredili surovino in jo prodali v Nemčijo

V Steklarni Rogaška so spremenili v surovino kislino H₂SiF₆, ki je bila dotlej odpadek. Poleg pozitivnega okoljskega učinka imajo od...

OK & EN
Novice
Novice Rožnodolci: Janković se ne odziva na zeleno Rožno dolino 21

V Rožni dolini ugotavljajo, da vsi županski kandidati podpirajo zeleno, nebetonsko Rožno dolino. Ignorira jih samo Zoran Janković.

OK & EN
Novice
Novice Uredba, zaradi katere slovenski zarodki končajo na smetiščih v tujini 3

Direktor Javnega podjetja Žale je opisal, kaj zahteva Uredba o odpadkih: prepoveduje upepeljevanje medicinskih odpadkov, med njimi so deli...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico 14

Tandemska sončna celica slovenskih avtorjev ima doslej najvišjo učinkovitost pretvorbe svetlobne energije v električno.

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Eko komplet: slovenski lončki iz graha in poljski krožniki iz otrobov

Člani ekipe Evegreen iz Mislinje so s poljskim podjetjem Biotrem podpisali sporazum za skupno prodajo izdelkov. Skupaj načrtujejo nove...

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Iskrina naprava, ki brez kemikalij močno onesnaženo vodo naredi pitno

V Iskri so razvili inovativen sistem, s katerim brez kemikalij in samo s fizičnim odstranjevanjem mikroorganizmov, delcev in motnosti...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Država bo delila 150 podnebnih milijonov. Najdite del zase.

Na ministrstvu za okolje so objavili Osnutek Odloka o programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v letu 2019. Pripombe...