'Prihodnje leto bomo imeli petkrat večje težave z odpadki kot lani!' 'Prihodnje leto bomo imeli petkrat večje težave z odpadki kot lani!' Kakšen je potencial za termično izrabo komunalnih odpadkov in kaj nam grozi pri odpadkih, je predstavil direktor Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc.
Gorenjci so dvomili o racionalnosti protitočnih mrež. Potem pa je prišla toča. Gorenjci so dvomili o racionalnosti protitočnih mrež. Potem pa je prišla toča. Na konferenci Agrobiznis smo govorili o posledicah podnebnih sprememb v kmetijstvu. Na Gorenjskem zadnja leta pogosto klesti toča, v Istri oljčno olje spreminja okus, vinske sorte se selijo na sever, kmetje pa morajo spremeniti delovni ritem.
Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' 'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' Družba GEN-I je na stanovanjskem bloku na Jesenicah postavila prvo samooskrbno elektrarno na večstanovanjski stavbi. Taki projekti bodo poganjali kot gobe po dežju, je napovedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.
Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani je bilo izplačanih za šest odstotkov manj podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje kot leta 2017.

Kronoterm napoveduje toplotne črpalke na odpadno toploto

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okoljske nagrade   dodaj
elektrika   dodaj
okolje   dodaj
Kronoterm dodaj
Gospodarska... dodaj
 
Čas branja: 2 min
29.10.2018  00:30
Hibridna toplotna črpalka Krono multi S je v celoti razvita v Sloveniji, njena proizvodnja je do okolja prijazna, so zapisali v Krontermu v prijavi toplotne črpalke na razpis za okolju prijazen izdelek.
Kronoterm napoveduje toplotne črpalke na odpadno toploto
Toplotno črpalko Krono multi S so razvili v Kronotermu.

Obveščaj me o novih člankih:  
okoljske nagrade   dodaj
elektrika   dodaj
okolje   dodaj
Kronoterm dodaj
Gospodarska zbornica... dodaj

Do okolja prijazna izdelava toplotne črpalke Krono multi S se kaže v tem, da pri proizvodnji potrebujejo najmanjši vložek energije na enoto izdelka, ne vključujejo nevarnih snovi, ne povzročajo nevarnih odpadkov, uporaba toplotne črpalke je varna in ne obremenjuje okolja, so našteli v Kronotermu.

Pametno preklapljanje med različnimi toplotnimi viri

Za razvoj hibridne toplotne črpalke so se v Kronotermu odločili zaradi različnih lastnosti posameznega terena, zahtev po zmanjševanju trdih delcev PM 10 in tudi zaradi potrebe po tihih in kompaktnih toplotnih črpalkah za kurilnice z malo prostora.

Toplotna črpalka Krono multi S je namenjena ogrevanju, hlajenju in segrevanju tople vode, kot vir pa lahko uporablja zrak ali toploto iz zemlje. Zunanja enota omogoča priklop geovrtine ali zemeljskega kolektorja, zato je možno pametno preklapljanje med različnimi toplotnimi viri, so zapisali v Kronotermu.

Ohišje notranje enote je modularno, izolacija je dvojna, blaženje kompresorja pa trojno, zato je naprava zelo tiha. Nadziramo jo lahko prek oblaka z aplikacijo na tablici ali pametnem telefonu.

Emisije so posredne in nizke

Toplotne črpalke ne ustvarjajo emisij neposredno, posredno pa, ker je del elektrike proizveden iz premoga. Vendar pa so izpusti prašnih delcev toplotne črpalke do 67 odstotkov manjši od izpustov iz zelo dobrega oljnega kotla in do 78 odstotkov manjše v primerjavi z zelo dobrim kotlom na biomaso. Tudi izpusti dušikovih oksidov in žveplovega dioksida so pri toplotni črpalki precej manjši kot pri kurilnem olju, zemeljskem plinu in lesni biomasi.

Krono multi S bo povečal zanimanje kupcev za toplotne črpalke, ki izkoriščajo geotermalno energijo in toploto okoliškega zraka, poudarjajo v Kronotermu. Krono multi S pa bo zanimiv tudi za kupce, ki zaradi značilnosti terena ne morejo postaviti naprave zemlja-voda. S Krono multi bodo lahko uporabljali kot vir toploto zemlje. Naprava je zanimiva tudi za izvoz, predvsem na trge, kjer toplotne črpalke zemlja-voda niso primerne.

Tudi za industrijsko rabo

V Kronotermu načrtujejo razvoj nove generacije toplotne črpalke zrak-voda in sistemov za celostno toplotno oskrbo večstanovanjskih stavb. Načrtujejo tudi visokotemperaturne toplotne črpalke za industrijsko rabo. Pri takšnih napravah bo prvi cilj izkoriščanje odpadne toplote, ki nastane pri industrijskih procesih, za ogrevanje stavbe ali za vračanje energije nazaj v industrijske procese. Na isti platformi pa bodo v prihodnje gradili tudi notranje enote za toplotne črpalke zrak-voda.OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (video) Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 8

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Primorski trgovec z elektriko E3 bo v nakup morda ponujen še drugim

Varuh konkurence ni zadovoljen s tem, da bi hčerinsko družbo Elektra Primorska kupil HSE. Kdo se še zanima za E3 in kdo bi se še lahko?