Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.
Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo za okolje in prostor je v začetku tedna objavilo nov javni razpis za prevzem in obdelavo odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč. Gre za odvoz na območjih, kjer v prvem javnem naročilu ni bilo zanimanja ponudnikov, ministrstvo pa je tokrat naročilo razbilo v manjše dele.
Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Ali podnebni ukrepi zmanjšujejo konkurenčnost evropskih podjetij, smo med drugim vprašali Gabrielle Walker, mednarodno strokovnjakinjo za trajnostno poslovanje.

Kronoterm napoveduje toplotne črpalke na odpadno toploto

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okoljske nagrade   dodaj
elektrika   dodaj
okolje   dodaj
Kronoterm dodaj
Gospodarska... dodaj
 
Čas branja: 2 min
29.10.2018  00:30
Hibridna toplotna črpalka Krono multi S je v celoti razvita v Sloveniji, njena proizvodnja je do okolja prijazna, so zapisali v Krontermu v prijavi toplotne črpalke na razpis za okolju prijazen izdelek.
Kronoterm napoveduje toplotne črpalke na odpadno toploto
Toplotno črpalko Krono multi S so razvili v Kronotermu.

Obveščaj me o novih člankih:  
okoljske nagrade   dodaj
elektrika   dodaj
okolje   dodaj
Kronoterm dodaj
Gospodarska zbornica... dodaj

Do okolja prijazna izdelava toplotne črpalke Krono multi S se kaže v tem, da pri proizvodnji potrebujejo najmanjši vložek energije na enoto izdelka, ne vključujejo nevarnih snovi, ne povzročajo nevarnih odpadkov, uporaba toplotne črpalke je varna in ne obremenjuje okolja, so našteli v Kronotermu.

Pametno preklapljanje med različnimi toplotnimi viri

Za razvoj hibridne toplotne črpalke so se v Kronotermu odločili zaradi različnih lastnosti posameznega terena, zahtev po zmanjševanju trdih delcev PM 10 in tudi zaradi potrebe po tihih in kompaktnih toplotnih črpalkah za kurilnice z malo prostora.

Toplotna črpalka Krono multi S je namenjena ogrevanju, hlajenju in segrevanju tople vode, kot vir pa lahko uporablja zrak ali toploto iz zemlje. Zunanja enota omogoča priklop geovrtine ali zemeljskega kolektorja, zato je možno pametno preklapljanje med različnimi toplotnimi viri, so zapisali v Kronotermu.

Ohišje notranje enote je modularno, izolacija je dvojna, blaženje kompresorja pa trojno, zato je naprava zelo tiha. Nadziramo jo lahko prek oblaka z aplikacijo na tablici ali pametnem telefonu.

Emisije so posredne in nizke

Toplotne črpalke ne ustvarjajo emisij neposredno, posredno pa, ker je del elektrike proizveden iz premoga. Vendar pa so izpusti prašnih delcev toplotne črpalke do 67 odstotkov manjši od izpustov iz zelo dobrega oljnega kotla in do 78 odstotkov manjše v primerjavi z zelo dobrim kotlom na biomaso. Tudi izpusti dušikovih oksidov in žveplovega dioksida so pri toplotni črpalki precej manjši kot pri kurilnem olju, zemeljskem plinu in lesni biomasi.

Krono multi S bo povečal zanimanje kupcev za toplotne črpalke, ki izkoriščajo geotermalno energijo in toploto okoliškega zraka, poudarjajo v Kronotermu. Krono multi S pa bo zanimiv tudi za kupce, ki zaradi značilnosti terena ne morejo postaviti naprave zemlja-voda. S Krono multi bodo lahko uporabljali kot vir toploto zemlje. Naprava je zanimiva tudi za izvoz, predvsem na trge, kjer toplotne črpalke zemlja-voda niso primerne.

Tudi za industrijsko rabo

V Kronotermu načrtujejo razvoj nove generacije toplotne črpalke zrak-voda in sistemov za celostno toplotno oskrbo večstanovanjskih stavb. Načrtujejo tudi visokotemperaturne toplotne črpalke za industrijsko rabo. Pri takšnih napravah bo prvi cilj izkoriščanje odpadne toplote, ki nastane pri industrijskih procesih, za ogrevanje stavbe ali za vračanje energije nazaj v industrijske procese. Na isti platformi pa bodo v prihodnje gradili tudi notranje enote za toplotne črpalke zrak-voda.OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...