Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
(pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. (pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. Organizatorji svetovnega ekonomskega foruma WEF so izdali tradicionalno poročilo o globalnih tveganjih. Vrsta uglednih ameriških finančnikov in nobelovcev pa je pozvala k uvedbi ogljičnega davka.
Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Vrhniški predelovalec odpadkov Kemis namerava še pred koncem meseca znova zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Predstavniki Kemisa so o tem na sestanku obvestili novega župana Daniela Cukjatija, a tako občina kot prebivalci delovanju Kemisa še naprej nasprotujejo, je te dni poročalo več medijev.
Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Poslikali smo nekaj na črno odvrženih odpadkov na vzhodnem robu Ljubljane.
Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norveška energetska družba Equinor, nekdanji Statoil, je dobila licenco norveškega ministrstva za nafto za izgradnjo skladišča ogljikovega dioksida pod morskim dnom.

Bazen na Ravnah je dobil Duolov balon in toploto iz jeklarne

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
29.10.2018  00:20
Letni bazen na Ravnah na Koroškem so priključili na sistem daljinskega ogrevanja, ki izkorišča odvečno industrijsko toploto, nastalo pri hlajenju elektroobločne peči v Jeklarni SIJ Metala Ravne.
Bazen na Ravnah je dobil Duolov balon in toploto iz jeklarne
Dobro prakso energetsko učinkovitega sistema ogrevanja bazena so prejšnji teden na Ravnah predstavili skupaj z otvoritvijo nove balonske hale, s katero je bazen pokrit pozimi. Halo je izdelalo podjetje Duol.
Foto: Dušan Olaj

Obveščaj me o novih člankih:  

V Jeklarni SIJ Metala Ravne pretaljujejo jeklo pri temperaturi preko 1.600 stopinj Celzija. Pri hlajenju elektroobločne peči nastaja odvečna toplota. Skupina SIJ jo prek Petrola kot distributerja od leta 2015 namenja sistemu daljinskega ogrevanja občine Ravne na Koroškem, so sporočili iz družbe SIJ.

Lani so oddali 6.649 megavatnih ur, kar pomeni skoraj tretjino vse potrebne toplote za ogrevanje mesta. Del energije pa je kot donacija Skupine SIJ namenjena ogrevanju bazenov Športnega centra Ravne na Koroškem: od leta 2016 za ogrevanje zimskega bazena, z letošnjo sezono pa tudi letnega, kjer se ogrevata voda in zrak v balonu, ki bazen pokriva pozimi.

»Imamo potencial, da količino toplotne energije povišamo na preko devet tisoč megavatnih ur,« je pojasnil Samo Lečnik, vodja energetike Skupine SIJ, ki ocenjuje, da bo za zimski bazen v eni sezoni potrebnih skupaj 1.649 megavatnih ur, od tega za ogrevanje zraka pod balonom 504, za ogrevanje bazenske vode, sanitarne tople vode in prostorov pa 1.145 megavatnih ur.

»Na letni ravni bomo izpuste ogljikovega dioksida zmanjšali za skoraj 1.900 ton,« poudarja Lečnik.OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.