Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
(pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. (pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. Organizatorji svetovnega ekonomskega foruma WEF so izdali tradicionalno poročilo o globalnih tveganjih. Vrsta uglednih ameriških finančnikov in nobelovcev pa je pozvala k uvedbi ogljičnega davka.
Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Vrhniški predelovalec odpadkov Kemis namerava še pred koncem meseca znova zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Predstavniki Kemisa so o tem na sestanku obvestili novega župana Daniela Cukjatija, a tako občina kot prebivalci delovanju Kemisa še naprej nasprotujejo, je te dni poročalo več medijev.
Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Poslikali smo nekaj na črno odvrženih odpadkov na vzhodnem robu Ljubljane.
Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norveška energetska družba Equinor, nekdanji Statoil, je dobila licenco norveškega ministrstva za nafto za izgradnjo skladišča ogljikovega dioksida pod morskim dnom.

Kako deluje prezračevalni sistem z lastnim algoritmom

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okoljske nagrade   dodaj
okolje   dodaj
industrija   dodaj
Mik Celje dodaj
MIK dodaj
 
Čas branja: 2 min
03.11.2018  06:00
MIKrovent je edini lokalni prezračevalni sistem z rekuperacijo, ki je rezultat izključno slovenskega znanja, so zapisali v podjetju MIK Celje v prijavi svojih prezračevalnih sistemov na razpis za okolju prijazen izdelek.
Kako deluje prezračevalni sistem z lastnim algoritmom
MIKrovent 60 in 120 lahko vgradijo na steno.
Foto: MIK Celje

Obveščaj me o novih člankih:  
okoljske nagrade   dodaj
okolje   dodaj
industrija   dodaj
Mik Celje dodaj
MIK dodaj

V MIK Celje so leta 2008 razvili in dali na trg lasten prezračevalni sistem z rekuperacijo MIKrovent. Naprava je primerna za stanovanja, hiše, pisarne, hotele in javne stavbe, v MIK pa jo nenehno razvijajo in inovirajo. Zanjo so prejeli vrsto nagrad, letos so jim dodali še zlato nagrado za inovativnost Regionalne gospodarske zbornice Celje in srebrno nagrado za inovativnost Gospodarske zbornice Slovenije.

Izdelke nenehno razvijajo

Leta 2010 so ponudili na trgu svoj prvi lokalni prezračevalni sistem MIKrovent 30, namenjen za prezračevanje prostorov do velikosti 30 kvadratnih metrov. Razvojna ekipa, ki jo vodi nekdanji dekan ljubljanske strojne fakultete Peter Novak, je izdelek razvijala naprej in danes sta na trgu tudi tehnološko izpopolnjena izdelka MIKrovent 60 in 120, načrtujejo pa še nove različice. Nova generacija je sestavljena modularno in iz manjšega števila komponent, proizvodni proces pa so skrajšali s prvotnih treh ur na pol ure.

Naprave z lastnim algoritmom

MIKrovent 60 omogoča pretok zraka do 60 kubičnih metrov na uro in do 95-odstotno rekuperacijo oziroma vračanje toplote zraka. Primeren je za zračenje večfunkcionalnih bivalnih prostorov in za manjša stanovanja. Za večje prostore je namenjen MIKrovent 120, ki omogoča pretok zraka do 120 kubičnih metrov na uro in do 90-odstotno rekuperacijo toplote zraka.

V nasprotju z drugimi lokalnimi prezračevalnimi napravami imata MIKrovent 60 in 120 lasten algoritem in protokol delovanja elektronike. V MIK Celje so protokol razvili skupaj z dobaviteljem elektronike. Programski paket deluje tudi ob zelo nizkih zunanjih temperaturah in ob visoki vlagi v prostoru. MIKrovent je zato edini lokalni prezračevalni sistem z rekuperacijo, ki lahko deluje vse leto ne glede na vremenske razmere. Model 30 lahko vgradijo v okensko razširitev, modela 60 in 120 pa na steno navpično ali vodoravno. Ker je MIK tudi proizvajalec stavbnega pohištva, lahko vključijo prezračevalni sistem pri novogradnjah ali obnovi objektov.

V celoti jih je mogoče reciklirati

Vse naštete prezračevalne naprave imajo oznako CE in so načrtovane po zahtevah direktive Ecodesign, ki narekuje izbiro materialov, tehnoloških procesov in porabo energije pri gradnji in delovanju naprave. Vsi izdelki so narejeni iz materialov, ki jih je mogoče v celoti reciklirati in imajo dolgo življenjsko dobo. Testiranja so pokazala, da MIKrovent 30 na letni ravni porabi približno 250 kilovatnih ur električne energije, MIKrovent 60 porabi 175 kilovatnih ur, MIKrovent 120 pa 350 kilovatnih ur.

Izdelki pozimi znižujejo vlago v prostoru in preprečijo nastanek plesni, ker imajo rekuperacijo toplote do 90 oziroma 95 stopinj, prihranijo od 35 do 50 odstotkov energije za gretje zraka pri netesnih in vetru izpostavljenih stavbah.OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.