Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom! Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom! Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu energetiki.
Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike V družbi GEN-I testirajo infrastrukturo za električno polnjenje, s katero bodo omogočili razmeroma hitro polnjenje več vozil hkrati tudi na parkiriščih stanovanjskih sosesk.
Tisoči kubikov avstrijskega lesa končali na hidroelektrarni Zlatoličje Tisoči kubikov avstrijskega lesa končali na hidroelektrarni Zlatoličje V Zlatoličju je naplavljenih 25 tisoč kubičnih metrov lesa, domačini si delajo zalogo za kurjavo, poroča portal Ptujinfo.
Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti Zveza potrošnikov: klasičnih peči na drva ne bo več mogoče kupiti Na okoljskem ministrstvu so napovedali, da bodo poskrbeli, da neustreznih peči za centralno ogrevanje ne bo več na trgu.
Avte brez voznikov bodo testirali med Šentiljem in Lendavo Avte brez voznikov bodo testirali med Šentiljem in Lendavo Upravljavci avtocest Avstrije, Madžarske in Slovenije bodo v kratkem podpisali dogovor o sodelovanju pri čezmejnem testiranju električne, avtonomne in povezane mobilnosti. Za testiranje bodo vzpostavili meddržavni avtocestni koridor.

Kako deluje prezračevalni sistem z lastnim algoritmom

 

Več iz teme.

Kliknite na izbrani pojem:  
 
Čas branja: 2 min
03.11.2018  06:00
MIKrovent je edini lokalni prezračevalni sistem z rekuperacijo, ki je rezultat izključno slovenskega znanja, so zapisali v podjetju MIK Celje v prijavi svojih prezračevalnih sistemov na razpis za okolju prijazen izdelek.
Kako deluje prezračevalni sistem z lastnim algoritmom
MIKrovent 60 in 120 lahko vgradijo na steno.
Foto: MIK Celje

Več iz teme:  

V MIK Celje so leta 2008 razvili in dali na trg lasten prezračevalni sistem z rekuperacijo MIKrovent. Naprava je primerna za stanovanja, hiše, pisarne, hotele in javne stavbe, v MIK pa jo nenehno razvijajo in inovirajo. Zanjo so prejeli vrsto nagrad, letos so jim dodali še zlato nagrado za inovativnost Regionalne gospodarske zbornice Celje in srebrno nagrado za inovativnost Gospodarske zbornice Slovenije.

Izdelke nenehno razvijajo

Leta 2010 so ponudili na trgu svoj prvi lokalni prezračevalni sistem MIKrovent 30, namenjen za prezračevanje prostorov do velikosti 30 kvadratnih metrov. Razvojna ekipa, ki jo vodi nekdanji dekan ljubljanske strojne fakultete Peter Novak, je izdelek razvijala naprej in danes sta na trgu tudi tehnološko izpopolnjena izdelka MIKrovent 60 in 120, načrtujejo pa še nove različice. Nova generacija je sestavljena modularno in iz manjšega števila komponent, proizvodni proces pa so skrajšali s prvotnih treh ur na pol ure.

Naprave z lastnim algoritmom

MIKrovent 60 omogoča pretok zraka do 60 kubičnih metrov na uro in do 95-odstotno rekuperacijo oziroma vračanje toplote zraka. Primeren je za zračenje večfunkcionalnih bivalnih prostorov in za manjša stanovanja. Za večje prostore je namenjen MIKrovent 120, ki omogoča pretok zraka do 120 kubičnih metrov na uro in do 90-odstotno rekuperacijo toplote zraka.

V nasprotju z drugimi lokalnimi prezračevalnimi napravami imata MIKrovent 60 in 120 lasten algoritem in protokol delovanja elektronike. V MIK Celje so protokol razvili skupaj z dobaviteljem elektronike. Programski paket deluje tudi ob zelo nizkih zunanjih temperaturah in ob visoki vlagi v prostoru. MIKrovent je zato edini lokalni prezračevalni sistem z rekuperacijo, ki lahko deluje vse leto ne glede na vremenske razmere. Model 30 lahko vgradijo v okensko razširitev, modela 60 in 120 pa na steno navpično ali vodoravno. Ker je MIK tudi proizvajalec stavbnega pohištva, lahko vključijo prezračevalni sistem pri novogradnjah ali obnovi objektov.

V celoti jih je mogoče reciklirati

Vse naštete prezračevalne naprave imajo oznako CE in so načrtovane po zahtevah direktive Ecodesign, ki narekuje izbiro materialov, tehnoloških procesov in porabo energije pri gradnji in delovanju naprave. Vsi izdelki so narejeni iz materialov, ki jih je mogoče v celoti reciklirati in imajo dolgo življenjsko dobo. Testiranja so pokazala, da MIKrovent 30 na letni ravni porabi približno 250 kilovatnih ur električne energije, MIKrovent 60 porabi 175 kilovatnih ur, MIKrovent 120 pa 350 kilovatnih ur.

Izdelki pozimi znižujejo vlago v prostoru in preprečijo nastanek plesni, ker imajo rekuperacijo toplote do 90 oziroma 95 stopinj, prihranijo od 35 do 50 odstotkov energije za gretje zraka pri netesnih in vetru izpostavljenih stavbah.


Več iz teme:  

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Kako so v Steklarni Rogaška iz odpadka naredili surovino in jo prodali v Nemčijo

V Steklarni Rogaška so spremenili v surovino kislino H₂SiF₆, ki je bila dotlej odpadek. Poleg pozitivnega okoljskega učinka imajo od...

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Kronoterm napoveduje toplotne črpalke na odpadno toploto

Hibridna toplotna črpalka Krono multi S je v celoti razvita v Sloveniji, njena proizvodnja je do okolja prijazna, so zapisali v Krontermu...

OK & EN
Novice
Novice Rožnodolci: Janković se ne odziva na zeleno Rožno dolino 21

V Rožni dolini ugotavljajo, da vsi županski kandidati podpirajo zeleno, nebetonsko Rožno dolino. Ignorira jih samo Zoran Janković.

OK & EN
Novice
Novice Uredba, zaradi katere slovenski zarodki končajo na smetiščih v tujini 3

Direktor Javnega podjetja Žale je opisal, kaj zahteva Uredba o odpadkih: prepoveduje upepeljevanje medicinskih odpadkov, med njimi so deli...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico 14

Tandemska sončna celica slovenskih avtorjev ima doslej najvišjo učinkovitost pretvorbe svetlobne energije v električno.

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Eko komplet: slovenski lončki iz graha in poljski krožniki iz otrobov

Člani ekipe Evegreen iz Mislinje so s poljskim podjetjem Biotrem podpisali sporazum za skupno prodajo izdelkov. Skupaj načrtujejo nove...

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Iskrina naprava, ki brez kemikalij močno onesnaženo vodo naredi pitno

V Iskri so razvili inovativen sistem, s katerim brez kemikalij in samo s fizičnim odstranjevanjem mikroorganizmov, delcev in motnosti...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Država bo delila 150 podnebnih milijonov. Najdite del zase.

Na ministrstvu za okolje so objavili Osnutek Odloka o programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v letu 2019. Pripombe...