Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Kaj prinaša?
Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh V občini Kobarid so sklenili, da bodo dosegli energetsko samozadostnost. S platformo SunContract so podpisali pismo o nameri, po katerem bodo preučili, kako bi samozadostnost dosegli.
Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik V Steklarni Hrastnik je družba GEN-I Sonce postavila sončno elektrarno. Proizvajali bodo električno energijo, ki jo bodo neposredno porabili za proizvodnjo vodika.
Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice se soočajo z izzivi okoljskih sprememb, je povedala direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger na začetku posveta o vplivu podnebnih sprememb na slovensko gospodarstvo.

Kako deluje prezračevalni sistem z lastnim algoritmom

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okoljske nagrade   dodaj
okolje   dodaj
industrija   dodaj
Mik Celje dodaj
MIK dodaj
 
Čas branja: 2 min
03.11.2018  06:00
MIKrovent je edini lokalni prezračevalni sistem z rekuperacijo, ki je rezultat izključno slovenskega znanja, so zapisali v podjetju MIK Celje v prijavi svojih prezračevalnih sistemov na razpis za okolju prijazen izdelek.
Kako deluje prezračevalni sistem z lastnim algoritmom
MIKrovent 60 in 120 lahko vgradijo na steno.
Foto: MIK Celje

Obveščaj me o novih člankih:  
okoljske nagrade   dodaj
okolje   dodaj
industrija   dodaj
Mik Celje dodaj
MIK dodaj

V MIK Celje so leta 2008 razvili in dali na trg lasten prezračevalni sistem z rekuperacijo MIKrovent. Naprava je primerna za stanovanja, hiše, pisarne, hotele in javne stavbe, v MIK pa jo nenehno razvijajo in inovirajo. Zanjo so prejeli vrsto nagrad, letos so jim dodali še zlato nagrado za inovativnost Regionalne gospodarske zbornice Celje in srebrno nagrado za inovativnost Gospodarske zbornice Slovenije.

Izdelke nenehno razvijajo

Leta 2010 so ponudili na trgu svoj prvi lokalni prezračevalni sistem MIKrovent 30, namenjen za prezračevanje prostorov do velikosti 30 kvadratnih metrov. Razvojna ekipa, ki jo vodi nekdanji dekan ljubljanske strojne fakultete Peter Novak, je izdelek razvijala naprej in danes sta na trgu tudi tehnološko izpopolnjena izdelka MIKrovent 60 in 120, načrtujejo pa še nove različice. Nova generacija je sestavljena modularno in iz manjšega števila komponent, proizvodni proces pa so skrajšali s prvotnih treh ur na pol ure.

Naprave z lastnim algoritmom

MIKrovent 60 omogoča pretok zraka do 60 kubičnih metrov na uro in do 95-odstotno rekuperacijo oziroma vračanje toplote zraka. Primeren je za zračenje večfunkcionalnih bivalnih prostorov in za manjša stanovanja. Za večje prostore je namenjen MIKrovent 120, ki omogoča pretok zraka do 120 kubičnih metrov na uro in do 90-odstotno rekuperacijo toplote zraka.

V nasprotju z drugimi lokalnimi prezračevalnimi napravami imata MIKrovent 60 in 120 lasten algoritem in protokol delovanja elektronike. V MIK Celje so protokol razvili skupaj z dobaviteljem elektronike. Programski paket deluje tudi ob zelo nizkih zunanjih temperaturah in ob visoki vlagi v prostoru. MIKrovent je zato edini lokalni prezračevalni sistem z rekuperacijo, ki lahko deluje vse leto ne glede na vremenske razmere. Model 30 lahko vgradijo v okensko razširitev, modela 60 in 120 pa na steno navpično ali vodoravno. Ker je MIK tudi proizvajalec stavbnega pohištva, lahko vključijo prezračevalni sistem pri novogradnjah ali obnovi objektov.

V celoti jih je mogoče reciklirati

Vse naštete prezračevalne naprave imajo oznako CE in so načrtovane po zahtevah direktive Ecodesign, ki narekuje izbiro materialov, tehnoloških procesov in porabo energije pri gradnji in delovanju naprave. Vsi izdelki so narejeni iz materialov, ki jih je mogoče v celoti reciklirati in imajo dolgo življenjsko dobo. Testiranja so pokazala, da MIKrovent 30 na letni ravni porabi približno 250 kilovatnih ur električne energije, MIKrovent 60 porabi 175 kilovatnih ur, MIKrovent 120 pa 350 kilovatnih ur.

Izdelki pozimi znižujejo vlago v prostoru in preprečijo nastanek plesni, ker imajo rekuperacijo toplote do 90 oziroma 95 stopinj, prihranijo od 35 do 50 odstotkov energije za gretje zraka pri netesnih in vetru izpostavljenih stavbah.OK & EN
Novice
Novice (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom 15

Spremljali smo pogajanja med grškim holdingom Mytilineos, Siemensom in ekipo mesta Ljubljana, ki kupuje opremo za bodoča plinska bloka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...