Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
(pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. (pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. Organizatorji svetovnega ekonomskega foruma WEF so izdali tradicionalno poročilo o globalnih tveganjih. Vrsta uglednih ameriških finančnikov in nobelovcev pa je pozvala k uvedbi ogljičnega davka.
Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Vrhniški predelovalec odpadkov Kemis namerava še pred koncem meseca znova zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Predstavniki Kemisa so o tem na sestanku obvestili novega župana Daniela Cukjatija, a tako občina kot prebivalci delovanju Kemisa še naprej nasprotujejo, je te dni poročalo več medijev.
Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Poslikali smo nekaj na črno odvrženih odpadkov na vzhodnem robu Ljubljane.
Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norveška energetska družba Equinor, nekdanji Statoil, je dobila licenco norveškega ministrstva za nafto za izgradnjo skladišča ogljikovega dioksida pod morskim dnom.

Želite uporabiti les iz hiše svojih prednikov? Ja, je mogoče!

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
29.10.2018  23:00
Osnoven material za okna in vrata ReWin iz podjetja M Sora je material iz porušenih objektov ali drugih virov odsluženega lesa. Takšen les bi sicer uporabili za kurjavo ali pa bi postal odpadek.
Želite uporabiti les iz hiše svojih prednikov? Ja, je mogoče!
Vrata in okna iz lepljencev iz starega tramovja so površinsko obdelana z voskom na naravni osnovi.

Obveščaj me o novih člankih:  

Okna in vrata ReWin so v žirovski M Sori razvili v okviru razvojnih projektov CaReWood in ReWin, so zapisali v prijavi za do okolja prijazen izdelek in dodali: »Za okna in vrata ReWin so značilni visoka estetska dovršenost, trajnostni pristop, dobra toplotna izolacija in atraktivnost.« In še: »Izdelki združujejo tradicijo in moderne tehnologije in so večkrat nagrajeni.«

Načrtovano rušenje ohranja les

V okenskih profilih ReWin ni novega lesa, ampak so profili izdelani iz lepljencev iz odsluženega tramovja, ki ga pridobijo ob porušitvi dotrajanih zgradb. Z načrtovanim postopkom rušenja ohranijo kakovost in količino primernih tramov, omogočijo pa tudi učinkovito reciklažo drugih gradbenih odpadkov. Po podatkih Tehniške univerze v Münchnu oziroma njenega inštituta Holzforschung München iz leta 2013 je mogoče uporabiti 27 odstotkov lesa iz načrtovano porušenih objektov.

Okenske okvirje in druge izdelke iz odsluženih tramov so v M Sori površinsko obdelali z voski na naravni osnovi. Takšno obdelavo so začeli leta 2017, postopek pa pomeni inovacijo v svetovnem merilu. Najpomembnejši je izvor voska na naravni osnovi, izdelujejo ga v ljubljanskem podjetju Silvaprodukt. Emulzija je bila razvita za uporabo pri okenskih okvirjih iz termično smrekovine v projektu Wintherwax, zato jo nadgrajujejo in prilagajajo odsluženemu lesu.

Razvojni projekt Wintherwax je bil izbran kot prvi slovenski projekt na evropskem razpisu SME Instrument, Obzorja 2020. Okno Wintherwax je leta 2015 zmagalo na razpisu Financ za okolju prijazen izdelek, M Sora pa je kot zmagovalka slovenskega razpisa naslednje leto sodelovala na evropskem razpisu European Business Awards for the Environment in se uvrstila v ožji izbor v svoji kategoriji.

Okoljski, čustveni in poslovni učinki

V okviru projekta Wintherwax so opravili tudi analizo LCA. Na podlagi kaskadne uporabe in pozitivnih učinkov premazov z voski na naravni osnovi so izračunali, da z oknom ReWin zmanjšajo izpuste ogljikovega dioksida za 37 odstotkov v primerjavi s klasičnim oknom, premazanim s sintetičnim premazom.

Inovacija ReWin ima tudi čustvene učinke. Z okni iz odsluženega tramovja prenaša tradicijo in kakovost v novo hišo in na naslednje rodove. Lastniku oken omogoča izdelavo oken iz lastnega lesa iz dotrajanega objekta, na katerega so vezani spomini.

V M Sori so na trgu zaznali željo po oddaji in prodaji odsluženega lesa in po oknih iz takšnega lesa: »Iz leta v leto je večje zavedanje o pomembnosti vnovične uporabe materialov, predvsem lesa, ki lahko stoletja ohranja estetske in mehanske lastnosti.«OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.