Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
(pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. (pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. Organizatorji svetovnega ekonomskega foruma WEF so izdali tradicionalno poročilo o globalnih tveganjih. Vrsta uglednih ameriških finančnikov in nobelovcev pa je pozvala k uvedbi ogljičnega davka.
Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Vrhniški predelovalec odpadkov Kemis namerava še pred koncem meseca znova zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Predstavniki Kemisa so o tem na sestanku obvestili novega župana Daniela Cukjatija, a tako občina kot prebivalci delovanju Kemisa še naprej nasprotujejo, je te dni poročalo več medijev.
Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Poslikali smo nekaj na črno odvrženih odpadkov na vzhodnem robu Ljubljane.
Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norveška energetska družba Equinor, nekdanji Statoil, je dobila licenco norveškega ministrstva za nafto za izgradnjo skladišča ogljikovega dioksida pod morskim dnom.

Iz olja, ki ostane po cvrtju, lahko naredite sveče

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
01.11.2018  06:00
Murskosoboško podjetje Bolje je prijavilo na okoljski razpis dišeče sveče Oilright in komplet za izdelavo naravnih dišečih sveč iz jedilnega olja, ki ostane po cvrtju. Načrtujejo pa tudi »zares ekološke nagrobne sveče".
Iz olja, ki ostane po cvrtju, lahko naredite sveče
Neškodljivost voska iz odpadnega jedilnega olja so potrdili certifikati laboratorijev Certech, Intertek in Laboratorios Agroleico.
Foto: Jure Kotnik

Obveščaj me o novih člankih:  

Oilright dišeče sveče so narejene iz odpadnega jedilnega olja, kar pomeni, da so iz lokalnega in povsem odsluženega vira. Ker so rastlinskega izvora, so ogljično povsem nevtralne, so zapisali v Bolje in pojasnili: »Količina izpustov ogljikovega dioksida med gorenjem je enaka količini ogljikovega dioksida, ki ga je rastlina med rastjo porabila za potrebe fotosinteze.«

Do okolja in zdravja prijazen vosek

Pridobivanje voska je okoljsko manj obremenjujoče kot pridobivanje parafina, sveče Oilright so zaradi odsotnosti toksinov prijaznejše do zdravja ljudi kot parafinske, so nadaljevali v prijavi. Zatrdili so tudi, da ima vosek, pridobljen po njihovem postopku, nekoliko nižje tališče od parafina, zato izgoreva do 20 odstotkov dlje časa od parafinskih sveč in pri nižji temperaturi. Na uro izgoreva med 3,15 in 3,20 grama voska, kar pomeni, da gori 150-gramska sveča več kot 45 ur.

Po gorljivosti in netoksičnosti so naravne dišeče sveče Oilright povsem enakovredne rastlinskim svečam, imajo pa več prednosti. Voski iz svežih surovin, na primer sojin in palmin vosek, posegajo v prehransko verigo, dodatno pa onesnažuje okolje transport, saj so takšni voski večinoma azijskega izvora. Palmov vosek poleg tega prispeva svoj delež k uničevanju tropskega gozda.

V postopku filtracije jedilnega olja uporabljajo izključno naravne sestavine, poraba toplotne in električne energije je zanemarljivo majhna, zagotavljajo v Bolje. Pri pripravi voska zgostijo odpadno olje z naravnimi sredstvi, izognili pa so se uporabi eteričnih olj. Pri izdelavi ne nastajajo odpadne vode, emisije neprijetnega vonja in hrupa so praktično nične. Odpadki nastanejo le pri filtriranju olja, ko izločijo ostanke hrane. Ker imajo veliko kalorično vrednost, jih posredujejo v bioplinarno.

Iz jedilnega olja tudi vosek za smuči

Največje povpraševanje po dišečih svečah je med oktobrom in marcem. V podjetju Bolje pričakujejo prodajo okoli štiri tisoč izdelkov na mesec in 76 tisoč evrov prihodkov. Računajo, da bo njihov tržni delež med osmimi in desetimi odstotki. Pripravljajo pa se tudi na izvoz, pogovarjajo se s podjetji iz Italije, Francije, Hrvaške, Španije, Avstralije in Poljske.

V podjetju bolje nameravajo izdelati »prvo zares ekološko nagrobno svečo«. Njeno ohišje bo iz biopolimerov, vosek pa iz odpadnega jedilnega olja. Takšno svečo bo mogoče preprosto kompostirati skupaj s cvetjem in drugimi biorazgradljivimi odpadki z grobov. Načrtujejo tudi razvoj biomaziv iz odpadnega jedilnega olja v biorazgradljivi embalaži. Z manjšo prilagoditvijo postopka je mogoče izdelati naraven vosek za smuči in surfe ter kremo za loščenje čevljev, so še zapisali v podjetju Bolje v prijavi na razpis za okolju prijazen izdelek.OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.