Okolje & energija

Iz olja, ki ostane po cvrtju, lahko naredite sveče

Murskosoboško podjetje Bolje je prijavilo na okoljski razpis dišeče sveče Oilright in komplet za izdelavo naravnih dišečih sveč iz jedilnega olja, ki ostane po cvrtju. Načrtujejo pa tudi »zares ekološke nagrobne sveče".

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

01.11.2018 06:00
Čas branja: 2 min
Iz olja, ki ostane po cvrtju, lahko naredite sveče
Neškodljivost voska iz odpadnega jedilnega olja so potrdili certifikati laboratorijev Certech, Intertek in Laboratorios Agroleico. Foto: Jure Kotnik

Oilright dišeče sveče so narejene iz odpadnega jedilnega olja, kar pomeni, da so iz lokalnega in povsem odsluženega vira. Ker so rastlinskega izvora, so ogljično povsem nevtralne, so zapisali v Bolje in pojasnili: »Količina izpustov ogljikovega dioksida med gorenjem je enaka količini ogljikovega dioksida, ki ga je rastlina med rastjo porabila za potrebe fotosinteze.«

Do okolja in zdravja prijazen vosek

Pridobivanje voska je okoljsko manj obremenjujoče kot pridobivanje parafina, sveče Oilright so zaradi odsotnosti toksinov prijaznejše do zdravja ljudi kot parafinske, so nadaljevali v prijavi. Zatrdili so tudi, da ima vosek, pridobljen po njihovem postopku, nekoliko nižje tališče od parafina, zato izgoreva do 20 odstotkov dlje časa od parafinskih sveč in pri nižji temperaturi. Na uro izgoreva med 3,15 in 3,20 grama voska, kar pomeni, da gori 150-gramska sveča več kot 45 ur.

Po gorljivosti in netoksičnosti so naravne dišeče sveče Oilright povsem enakovredne rastlinskim svečam, imajo pa več prednosti. Voski iz svežih surovin, na primer sojin in palmin vosek, posegajo v prehransko verigo, dodatno pa onesnažuje okolje transport, saj so takšni voski večinoma azijskega izvora. Palmov vosek poleg tega prispeva svoj delež k uničevanju tropskega gozda.

V postopku filtracije jedilnega olja uporabljajo izključno naravne sestavine, poraba toplotne in električne energije je zanemarljivo majhna, zagotavljajo v Bolje. Pri pripravi voska zgostijo odpadno olje z naravnimi sredstvi, izognili pa so se uporabi eteričnih olj. Pri izdelavi ne nastajajo odpadne vode, emisije neprijetnega vonja in hrupa so praktično nične. Odpadki nastanejo le pri filtriranju olja, ko izločijo ostanke hrane. Ker imajo veliko kalorično vrednost, jih posredujejo v bioplinarno.

Iz jedilnega olja tudi vosek za smuči

Največje povpraševanje po dišečih svečah je med oktobrom in marcem. V podjetju Bolje pričakujejo prodajo okoli štiri tisoč izdelkov na mesec in 76 tisoč evrov prihodkov. Računajo, da bo njihov tržni delež med osmimi in desetimi odstotki. Pripravljajo pa se tudi na izvoz, pogovarjajo se s podjetji iz Italije, Francije, Hrvaške, Španije, Avstralije in Poljske.

V podjetju bolje nameravajo izdelati »prvo zares ekološko nagrobno svečo«. Njeno ohišje bo iz biopolimerov, vosek pa iz odpadnega jedilnega olja. Takšno svečo bo mogoče preprosto kompostirati skupaj s cvetjem in drugimi biorazgradljivimi odpadki z grobov. Načrtujejo tudi razvoj biomaziv iz odpadnega jedilnega olja v biorazgradljivi embalaži. Z manjšo prilagoditvijo postopka je mogoče izdelati naraven vosek za smuči in surfe ter kremo za loščenje čevljev, so še zapisali v podjetju Bolje v prijavi na razpis za okolju prijazen izdelek.

Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Bodo odpadne sveče pobrane in predelane? Jamstvo je, a enostransko
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Bodo odpadne sveče pobrane in predelane? Jamstvo je, a enostransko

Sheme za ravnanje z odpadnimi svečami morajo predložiti finančno jamstvo, da bodo opravile svoje delo, vendar pa zbranih odpadnih sveč ne morejo predati v obdelavo.

FINANCE
Okolje & energija
Grožnja še ene odpadkovne krize, tokrat svečarske
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Grožnja še ene odpadkovne krize, tokrat svečarske 1

Tri sheme za ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami nimajo podpisane pogodbe s predelovalcem sveč, zato grozi, da bo pri komunalnih podjetjih ostala polovica odpadnih sveč. Preverjali smo, kaj je v novi svečarski krizi res in kaj ne.

FINANCE
Kako se lahko biorazgradljive sveče prebijejo na trgu, kjer prevladujejo PVC-sveče 
Finance
Jana Petkovšek Štakul Kako se lahko biorazgradljive sveče prebijejo na trgu, kjer prevladujejo PVC-sveče 

Startup Light Up je izdelal 100-odstotno biorazgradljivo svečo, katere obod je iz odpadne koruze in ječmena, vosek pa iz odpadnega jedilnega olja

FINANCE
Okolje & energija
(grafi) Slovenija v evropskem vrhu pri okoljskih davkih. Kaj to pomeni?
AGROBIZ
Agro HI-tech
Zgodba o inovativnih izdelkih, ki jih lahko dobimo iz jabolk, orehov in zelišč
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Zgodba o inovativnih izdelkih, ki jih lahko dobimo iz jabolk, orehov in zelišč

Pri projektu AlpBioEco iz stranskih tokov, ki nastanejo pri osnovni predelavi jabolk, orehov in avtohtonih zelišč, razvijajo ekološke inovativne izdelke, kot so brezglutenska jabolčna moka, orehovi flipsi in zeliščna duda

FINANCE
Okolje & energija
(v spomin) Božo Dukić, okoljevarstvenik 1950-2021
FINANCE
Manager
(Intervju) Simon Ogrizek, predsednik svetovnega združenja cvetličarjev: Imamo neverjetne možnosti za pridelavo cvetja
Manager
ManagerNataša Koražija (Intervju) Simon Ogrizek, predsednik svetovnega združenja cvetličarjev: Imamo neverjetne možnosti za pridelavo cvetja

S predsednikom svetovnega cvetličarskega združenja Florint Simonom Ogrizkom o slovesu naših cvetličarjev in vrtnarjev - in zakaj je bolje kupiti cvetje iz Južne Amerike kot iz Afrike, še bolje pa lokalno vzgojeno.

FINANCE
Subvencije
To so sveži razpisi za subvencije in ugodna posojila, ki ste jih morda spregledali
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin To so sveži razpisi za subvencije in ugodna posojila, ki ste jih morda spregledali

Kaj je novega v zadnjem mesecu, katere nove priložnosti so se odprle, komu so namenjene spodbude