Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
(pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. (pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. Organizatorji svetovnega ekonomskega foruma WEF so izdali tradicionalno poročilo o globalnih tveganjih. Vrsta uglednih ameriških finančnikov in nobelovcev pa je pozvala k uvedbi ogljičnega davka.
Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Vrhniški predelovalec odpadkov Kemis namerava še pred koncem meseca znova zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Predstavniki Kemisa so o tem na sestanku obvestili novega župana Daniela Cukjatija, a tako občina kot prebivalci delovanju Kemisa še naprej nasprotujejo, je te dni poročalo več medijev.
Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Poslikali smo nekaj na črno odvrženih odpadkov na vzhodnem robu Ljubljane.
Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norveška energetska družba Equinor, nekdanji Statoil, je dobila licenco norveškega ministrstva za nafto za izgradnjo skladišča ogljikovega dioksida pod morskim dnom.

Ostanke hrane lahko kompostirate kar na kuhinjskem pultu

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
01.11.2018  23:00
Septembra so v podjetju Plastika Skaza ponudili trgu kuhinjski kompostnik bokashi organko 2, ki s pomočjo mikroorganizmov sproži fermentacijski postopek.
Ostanke hrane lahko kompostirate kar na kuhinjskem pultu
Bokashi Organko 2 je večinoma izdelan iz recikliranih materialov.

Obveščaj me o novih člankih:  

V Plastiki Skaza so leta 2016 sodelovali na razpisu za okolju prijazen izdelek s prvo različico kuhinjskega kompostnika. Odzive trga oziroma uporabnikov so zbirali in jih uporabili pri izdelavi nove generacije kompostnika, ki so jo prijavili na letošnji razpis okoljskih nagrad.

Brez vonja in mrčesa

Kaj je kuhinjski kompostnik? Povedano na kratko, gre za orodje za kompostiranje sadja, zelenjave, mesa, sira, jajc, manjših kosti, kavne usedline, čajnih vrečk in drugih kuhinjskih odpadkov. Ker ne prepušča vonja in ne privablja mrčesa, ga lahko uporabljamo na pultu v gospodinjstvu.

Pred vsako uporabo potrosimo v kompostnik naraven posip iz otrobov, melase in koristnih mikroorganizmov. Posip sproži fermentacijo namesto gnitja, dodamo pa ga tudi po vsaki plasti vnesenih odpadkov. Odpadke potlačimo in iztisnemo zrak. Kompostnik ima vgrajen odvod, prek katerega odlijemo fermentacijsko tekočino, ki je uporabna za zalivanje rož in vrta, za aktivacijo mikroorganizmov v domačih greznicah in malih čistilnih naravah ter za čiščenje odtokov.

Prvo različico kompostnika so zmanjšali in jo dizajnersko oblikovali. Dodali so ji priročno tesnilko za tlačenje odpadkov. Tesnilka počisti odpadke s sten kompostnika, zato ni gnitja in neprijetnega vonja. Tesnilka iztisne zrak, zato fermentacija poteka pri anaerobnih razmerah. Izdelek je primeren za čiščenje v pomivalnem stroju.

Prijazen do trga in okolja

Iz recikliranih materialov je zgrajeno 96 odstotkov kompostnika. V Plastiki Skaza so skupaj z ljubljansko fakulteto za strojnišvo opravili analizo LCA. Ugotavljali so, kakšni bi bili učinki, če bi kompostnik izdelali iz materialov na naftni osnovi. Okoljski kazalniki se pri upoštevanju vseh uporabljenih ukrepov zmanjšajo v povprečju za 39,4 odstotka.

V Skazi računajo, da bodo z novim kompostnikom v prihodnjih šestih mesecih povečali prihodke za 240 tisoč evrov, kar pomeni osem odstotkov celotnega prihodka podjetja. Ciljni trgi so tisti, kjer prvo različico kompostnika že ponujajo, poleg Slovenije so to še Nemčija, Avstrija, Švica, Švedska, Norveška, Finska, Francija in Japonska.OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.