Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
(pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. (pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. Organizatorji svetovnega ekonomskega foruma WEF so izdali tradicionalno poročilo o globalnih tveganjih. Vrsta uglednih ameriških finančnikov in nobelovcev pa je pozvala k uvedbi ogljičnega davka.
Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Vrhniški predelovalec odpadkov Kemis namerava še pred koncem meseca znova zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Predstavniki Kemisa so o tem na sestanku obvestili novega župana Daniela Cukjatija, a tako občina kot prebivalci delovanju Kemisa še naprej nasprotujejo, je te dni poročalo več medijev.
Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Poslikali smo nekaj na črno odvrženih odpadkov na vzhodnem robu Ljubljane.
Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norveška energetska družba Equinor, nekdanji Statoil, je dobila licenco norveškega ministrstva za nafto za izgradnjo skladišča ogljikovega dioksida pod morskim dnom.

Idrijčani, ki so razvili storitev, kakršne ni daleč naokoli: predelava embalaže od zdravil

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okoljske nagrade   dodaj
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Gospodarska zbornica... dodaj
Krka dodaj
 
Čas branja: 2 min
03.11.2018  06:00
V idrijskem podjetju Vi nova so razvili postopek za predelavo odpadne embalaže iz farmacije. Takšne odpadke, blistre, reciklirajo in pridobijo surovine za vnovično uporabo.
Idrijčani, ki so razvili storitev, kakršne ni daleč naokoli: predelava embalaže od zdravil
Linija za ločevanje plastike in aluminija
Foto: Vi Nova

Obveščaj me o novih člankih:  
okoljske nagrade   dodaj
okolje   dodaj
odpadki   dodaj
Gospodarska zbornica... dodaj
Krka dodaj

V Vi novi so se osredotočili na skupino odpadkov, ki so sestavljeni iz aluminija in različnih plastik. Takšni materiali nastajajo v farmacevtski in živilski industriji, prek 700 ton odpadkov pa zberejo na leto v industriji, odpadki pa nastajajo tudi v gospodinjstvih oziroma kot komunalni odpadki. Takšne odpadke odlagajo na deponijah ali pa jih sežigajo v tujini.

Ločili so aluminij in plastiko

Glavni izziv pri predelavi blistrov je bil razvoj postopka za ločitev sestavljenega materiala na aluminij in plastiko. Na podlagi izkušenj in raziskav so izdelali pilotno linijo za predelavo blistrov. Opremo so testirali in izpopolnjevali več kot leto dni, kakovost pridobljenih aluminija in plastike pa je zdaj primerna za uporabo: aluminij prodajo talilnici aluminija, plastiko pa predajo predelovalcem. Prvo pošiljko aluminija so pred kratkim predali tujemu kupcu, tehtala pa je 24 ton, so zapisali v prijavi na do okolja prijazen izdelek.

Okoli 150 ton vstopnega materiala za testiranje so dobili iz Krke, farmacevtska družba pa je podpirala projekt v vseh fazah. Farmacevtska industrija je več let iskala rešitve za recikliranje takšnih odpadkov. V širšem okolju ni takšne storitve, kar jih spodbuja, da projekt čim prej pripeljejo do faze za industrijsko uporabo. Za postopek so pridobili okoljevarstveno dovoljenje, v njem pa ne nastajajo emisije v vodo, zrak ali tla.

Načrtujejo zbiranje v lokalnih skupnostih

Če bodo zagotovili dovolj veliko proizvodnjo, je lahko obdelava blistrov finančno pozitivna, če pa bi za sodelovanje pridobili večje farmacevtske družbe v srednji Evropi, bi postal postopek ekonomsko zelo zanimiv.

V podjetju Vi nova načrtujejo razširitev postopka na podobne odpadke, ki nastajajo pri proizvodnji živil in pijač, pozneje pa tudi predelavo kompleksnejših sestavljenih odpadkov. V lokalnih skupnostih, bolnišnicah, lekarnah, domovih upokojencev in drugje pa želijo organizirati zbiranje takšnih odpadkov.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.