Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
(pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. (pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. Organizatorji svetovnega ekonomskega foruma WEF so izdali tradicionalno poročilo o globalnih tveganjih. Vrsta uglednih ameriških finančnikov in nobelovcev pa je pozvala k uvedbi ogljičnega davka.
Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Vrhniški predelovalec odpadkov Kemis namerava še pred koncem meseca znova zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Predstavniki Kemisa so o tem na sestanku obvestili novega župana Daniela Cukjatija, a tako občina kot prebivalci delovanju Kemisa še naprej nasprotujejo, je te dni poročalo več medijev.
Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Poslikali smo nekaj na črno odvrženih odpadkov na vzhodnem robu Ljubljane.
Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norveška energetska družba Equinor, nekdanji Statoil, je dobila licenco norveškega ministrstva za nafto za izgradnjo skladišča ogljikovega dioksida pod morskim dnom.

Izvozna uspešnica: Donarjevi stoli iz odpadnih plastenk in brez kemikalij

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okoljske nagrade   dodaj
okolje   dodaj
Stol dodaj
Nico Less dodaj
Donar dodaj
 
Čas branja: 2 min
05.11.2018  00:20
»Z uporabo znane tehnologije in obstoječih materialov smo razvili izdelek, ki ga v pohištveni industriji ne poznamo,« so o stolu Nico Less zapisali v podjetju Donar, ki stol izdeluje.
Izvozna uspešnica: Donarjevi stoli iz odpadnih plastenk in brez kemikalij
Pri izdelavi stola Nico Less so uporabili postopke, ki jih uporabjajo v drugih industrijah.

Obveščaj me o novih člankih:  
okoljske nagrade   dodaj
okolje   dodaj
Stol dodaj
Nico Less dodaj
Donar dodaj

»Stol Nico Less je prijazen do okolja, kar potrjuje nagrada Green Product Award Winner 2018 v kategoriji pohištvo, ima visoko dodano vrednost z estetskega vidika, kar potrjuje nagrada Winner of the Red Dot Product Design 2016, je primer dobre prakse pri prehodu v krožno gospodarstvo, kar potrjujemo z izborom med zmagovalne projekte leta 2018 po izboru Fundacije EU- LAC ter med DesignEuropa Awards finaliste po izboru EUIPO.« Tako so zapisali v podjetju Donar, kjer izdelujejo stol Nico Less v prijavnici na razpis za do okolja prijazen izdelek.

Povezovanje plasti s temperaturo, in ne z lepili

Za izdelavo stola so uporabili odpadke, izdelali so ga iz plastičnih smeti. Celoten izdelek vsebuje 60 odstotkov recikliranega materiala, vanj je vgrajenih med 45 ali 50 ali več 20-gramskih plastenk PET. Školjka stola je izdelana iz recikliranega materiala, izdelek pa ne vsebuje nobenih lepil, dodatnih veziv ali ojačitev. S posebnim postopkom, ki ga uporabljajo v drugih industrijah, so v Donarju izkoristili lastnosti materiala, dosegli povezovanje več plasti in tako zagotovili trdnost izdelka. Plasti so povezali samo s temperaturo in pritiskom.

S tisoč stoli Nico Less zmanjšajo količino odpadne plastike za tisoč kilogramov. S takšno proizvodnjo zmanjšajo izpuste ogljikovega dioksida, ki bi sicer nastali ob sežigu plastike, oziroma razbremenijo odlagališča odpadkov. Izdelek pripomore k opuščanju nevarnih kemikalij in znižuje porabo surovin. V Donarju tako sledijo smernicam prehoda v krožno gospodarstvo. Poleg tega je za stol značilno preprosto sestavljanje, s katerim so zmanjšali število sestavnih delov in omogočili preprosto zamenjavo poškodovanega dela. Zmanjšali pa so tudi volumen transporta in ga pocenili.

Prodaja v Angliji, Avstraliji …

Nico Less so predstavili na več mednarodnih sejmih, letos so načrt prodaje presegli za več kot sto odstotkov. Stol so prodali v Angliji, Avstraliji, Nemčiji, Franciji, Italiji in tudi v Sloveniji. Če bo naročil več, bodo povečali število zaposlenih.

V podjetju Donar so lani prestrukturirali proizvodnjo, šest zaposlenih prestavili v razvoj novih programov in začeli razvijati linijo izdelkov iz recikliranega materiala. Razvijajo več do okolja prijaznih izdelkov. Postopek, material in izdelki imajo velike možnosti z nadgradnjo. V izdelke že med oblikovanjem vključijo elemente, ki zagotavljajo preprosto sestavljanje. Vpeljujejo tudi materiale, ki bodo predvsem zaradi dobrih akustičnih lastnosti filca reševali težave z akustiko v javnih prostorih, so še zapisali v Donarju.OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.