Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
(pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. (pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. Organizatorji svetovnega ekonomskega foruma WEF so izdali tradicionalno poročilo o globalnih tveganjih. Vrsta uglednih ameriških finančnikov in nobelovcev pa je pozvala k uvedbi ogljičnega davka.
Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Vrhniški predelovalec odpadkov Kemis namerava še pred koncem meseca znova zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Predstavniki Kemisa so o tem na sestanku obvestili novega župana Daniela Cukjatija, a tako občina kot prebivalci delovanju Kemisa še naprej nasprotujejo, je te dni poročalo več medijev.
Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Poslikali smo nekaj na črno odvrženih odpadkov na vzhodnem robu Ljubljane.
Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norveška energetska družba Equinor, nekdanji Statoil, je dobila licenco norveškega ministrstva za nafto za izgradnjo skladišča ogljikovega dioksida pod morskim dnom.

Iskrina naprava, ki brez kemikalij močno onesnaženo vodo naredi pitno

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 3 min
05.11.2018  00:25
V Iskri so razvili inovativen sistem, s katerim brez kemikalij in samo s fizičnim odstranjevanjem mikroorganizmov, delcev in motnosti zagotavljajo pitno vodo iz vsakega sladkega ali slanega vodnega vira.
Iskrina naprava, ki brez kemikalij močno onesnaženo vodo naredi pitno
Ob ogledu sistema smo očiščeno vodo pokusili. Začel je član Iskrine ekipe Hakim El Khiar.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

Z Iskrinim sistemom Aquaspark je mogoče pridobiti na dan 140 tisoč litrov vode, ki ustreza vsem svetovnim zdravstvenim standardom. Sistem je uporaben pri naravnih nesrečah, v izrednih razmerah in vojaških operacijah, za oddaljene skupnosti brez virov pitne vode pa tudi v industriji, so zapisali v prijavi na razpis za okolju prijazen izdelek.

Ključne rešitve

Kako deluje Aquaspark? Čistilne membrane so potopili v reaktor, v katerega dovajajo slano ali onesnaženo vodo, je pojasnil Hakim El Khiar iz Iskre. Vodo s črpalkami črpajo skozi membrane, ki zadržijo vse delce, večje od 0,01 mikrona. Takšna voda je kristalno čista, brez bakterij in koloidnih delcev.

Vodo potem speljejo v module, v katerih so multimedijski filtri, ti so kombinacija različnih snovi, med drugim KDF, oglja in jonske smole. KDF sestavljata zelo čista baker in cink, z njim prekinejo prenos elektronov v filtru in bakterije se v filtru ne morejo razvijati. S filtri odstranijo zelo širok spekter onesnaževal in dobijo pitno vodo. Z njo lahko polnijo rezervoarje s pretokom šest tisoč litrov na uro, demonstracijski zabojnik pa je opremljen tudi s pipami za točenje očiščene vode.

Del očiščene vode se vrača v rezervoar, kjer jo uporabijo za čiščenje membran. Čistijo se samodejno, takšno čiščenje je ena ključnih rešitev naprave. Za dezinfekcijo uporabljajo ozon, ki je tritisočkrat močnejše dezinfekcijsko sredstvo kot klor in »dobesedno sterilizira membrano«. Ko pride ozon v stik z organsko snovjo, oksidira in se spremeni v kisik, zato ni odpadka.

Manj energije, nič izpustov, malo odpadkov

Aquaspark porabi za približno 80 odstotkov manj energije kot drugi podobni izdelki. Omogoča prečiščenje desetih milijonov litrov vode z minimalnim vzdrževanjem, ki stane manj kot evro na kubični meter vode. Deluje brez kemičnih snovi, izpusti v zemljo, vodo in zrak so nični. Pri pripravi desetih milijonov litrov pitne vode nastane za približno 12 kilogramov odpadka.

Sistem zazna raven slanosti vode. Če je povečana, na primer ob mešanju podtalnice in morske vode, vključi dodatne mehanizme. Če čisti morsko vodo, proizvede približno tisoč litrov pitne vode na uro, v primeru mešanja slane in sladke vode znaša proizvodnja okoli tri tisoč litrov, če pa čisti sladko in mikrobiološko onesnaženo vodo, vključi le del filtracije in proizvede šest tisoč litrov pitne vode na uro.

Veliko domače pameti

Sistem omogoča prečiščenje desetih milijonov litrov vode z minimalnim vzdrževanjem, ki stane manj kot evro na kubični meter vode. Življenjska doba naprave je 15 let, vsi pri izdelavi uporabljeni materiali se lahko reciklirajo.

Precejšen del naprav v sistemu Aquaspark je Iskrin izdelek, na primer multimedijski filtri, tehnika montiranja membran ter električni in komunikacijski deli. Sistem lahko dobavijo v kombinaciji s sončnimi celicami ali generatorjem električne energije. Pridobili so večino certifikatov o zaščiti vode, v postopku pa je tudi pridobitev certifikata zveze Nato. Pogovarjajo se o prodaji na Tajsko, v Liberijo, Kolumbijo in tudi v države nekdanje Jugoslavije.OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.