Odpadkov je toliko, da bi lahko postavili 12 'celjskih sežigalnic' Odpadkov je toliko, da bi lahko postavili 12 'celjskih sežigalnic' Komunalna zbornica predlaga, da bi nakopičene odpadke balirali in varno skladiščili, dokler ne bi postavili dovolj zmogljivosti za termično izrabo odpadkov. Dodajamo: napihljive hale za deponije odpadkov izdeluje Duol.
V Ascentu investirajo v okrepljeno črpanje petišovskega plina V Ascentu investirajo v okrepljeno črpanje petišovskega plina Iz družbe Ascent Resources so sporočili, da so podpisali pogodbo za nakup mobilne kompresorske enote, ki jo bodo uporabljali v Petišovcih.
Zakaj je naš energetsko-podnebni načrt najslabši v EU in kaj to pomeni Zakaj je naš energetsko-podnebni načrt najslabši v EU in kaj to pomeni Katastrofalno slaba ocena Nacionalnega energetskega in podnebnega načrt je več kot le slaba ocena. »Zdaj ni več časa za razpravo, ali bomo imeli sulca tam, kjer je zdaj, ali ga bomo imeli 500 metrov bolj južno,« ob tem pravi energetski strokovnjak Peter Novak.

Iskrina naprava, ki brez kemikalij močno onesnaženo vodo naredi pitno

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okoljske nagrade   dodaj
okolje   dodaj
Gospodarska... dodaj
Hakim El Khiar dodaj
Iskra dodaj
 
Čas branja: 3 min
05.11.2018  00:25
V Iskri so razvili inovativen sistem, s katerim brez kemikalij in samo s fizičnim odstranjevanjem mikroorganizmov, delcev in motnosti zagotavljajo pitno vodo iz vsakega sladkega ali slanega vodnega vira.
Iskrina naprava, ki brez kemikalij močno onesnaženo vodo naredi pitno
Ob ogledu sistema smo očiščeno vodo pokusili. Začel je član Iskrine ekipe Hakim El Khiar.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

Z Iskrinim sistemom Aquaspark je mogoče pridobiti na dan 140 tisoč litrov vode, ki ustreza vsem svetovnim zdravstvenim standardom. Sistem je uporaben pri naravnih nesrečah, v izrednih razmerah in vojaških operacijah, za oddaljene skupnosti brez virov pitne vode pa tudi v industriji, so zapisali v prijavi na razpis za okolju prijazen izdelek.

Ključne rešitve

Kako deluje Aquaspark? Čistilne membrane so potopili v reaktor, v katerega dovajajo slano ali onesnaženo vodo, je pojasnil Hakim El Khiar iz Iskre. Vodo s črpalkami črpajo skozi membrane, ki zadržijo vse delce, večje od 0,01 mikrona. Takšna voda je kristalno čista, brez bakterij in koloidnih delcev.

Vodo potem speljejo v module, v katerih so multimedijski filtri, ti so kombinacija različnih snovi, med drugim KDF, oglja in jonske smole. KDF sestavljata zelo čista baker in cink, z njim prekinejo prenos elektronov v filtru in bakterije se v filtru ne morejo razvijati. S filtri odstranijo zelo širok spekter onesnaževal in dobijo pitno vodo. Z njo lahko polnijo rezervoarje s pretokom šest tisoč litrov na uro, demonstracijski zabojnik pa je opremljen tudi s pipami za točenje očiščene vode.

Del očiščene vode se vrača v rezervoar, kjer jo uporabijo za čiščenje membran. Čistijo se samodejno, takšno čiščenje je ena ključnih rešitev naprave. Za dezinfekcijo uporabljajo ozon, ki je tritisočkrat močnejše dezinfekcijsko sredstvo kot klor in »dobesedno sterilizira membrano«. Ko pride ozon v stik z organsko snovjo, oksidira in se spremeni v kisik, zato ni odpadka.

Manj energije, nič izpustov, malo odpadkov

Aquaspark porabi za približno 80 odstotkov manj energije kot drugi podobni izdelki. Omogoča prečiščenje desetih milijonov litrov vode z minimalnim vzdrževanjem, ki stane manj kot evro na kubični meter vode. Deluje brez kemičnih snovi, izpusti v zemljo, vodo in zrak so nični. Pri pripravi desetih milijonov litrov pitne vode nastane za približno 12 kilogramov odpadka.

Sistem zazna raven slanosti vode. Če je povečana, na primer ob mešanju podtalnice in morske vode, vključi dodatne mehanizme. Če čisti morsko vodo, proizvede približno tisoč litrov pitne vode na uro, v primeru mešanja slane in sladke vode znaša proizvodnja okoli tri tisoč litrov, če pa čisti sladko in mikrobiološko onesnaženo vodo, vključi le del filtracije in proizvede šest tisoč litrov pitne vode na uro.

Veliko domače pameti

Sistem omogoča prečiščenje desetih milijonov litrov vode z minimalnim vzdrževanjem, ki stane manj kot evro na kubični meter vode. Življenjska doba naprave je 15 let, vsi pri izdelavi uporabljeni materiali se lahko reciklirajo.

Precejšen del naprav v sistemu Aquaspark je Iskrin izdelek, na primer multimedijski filtri, tehnika montiranja membran ter električni in komunikacijski deli. Sistem lahko dobavijo v kombinaciji s sončnimi celicami ali generatorjem električne energije. Pridobili so večino certifikatov o zaščiti vode, v postopku pa je tudi pridobitev certifikata zveze Nato. Pogovarjajo se o prodaji na Tajsko, v Liberijo, Kolumbijo in tudi v države nekdanje Jugoslavije.OK & EN
Novice
Novice Lani sprejeta gradbena zakonodaja pred prvimi spremembami

V dveh tednih bodo v javni razpravi predlogi sprememb gradbene zakonodaje, je napovedal državni sekretar na ministrstvu za okolje in...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Težko je verjeti: na Novi Zelandiji denar raste na drevesih, v Sloveniji je gozd vir ogljika 3

»Denar res raste na drevesih,« je za portal stuff.co.nz zatrdila novozelandska kmetica Marlene Anderson. Govorila je v šali, a je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju, video) Kdo se boji hidroelektrarn na Muri in Savi? 5

O vzrokih in posledicah zapletov pri gradnji hidroelektrarn smo govorili z direktorjema Dravskih elektrarn Maribor Andrejem Tumpejem in...

OK & EN
Dnevi energetikov
Dnevi energetikov Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope 25

Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako v Sloveniji nastaja nov segment elektrotrga

Predlog sprememb energetskega zakona vključuje določilo, ki bi operaterjem baterijskih sistemov in upravljavcem odjema električne...

OK & EN
Novice
Novice 'V primerjavi z zgodbami iz energetike je Alan Ford resna literatura' 19

Objavljamo nekatere misli s foruma o novostih pri obnovljivih virih na konferenci Energetika in okolje.

OK & EN
Novice
Novice Zakaj bežigrajski stadion ne potrebuje okoljevarstvenega dovoljenja 1

Razliko med celovito presojo vplivov na okolje, presojo vplivov na okolje, okoljevarstvenim dovoljenjem in okoljevarstvenim soglasjem je...