Okolje & energija

Iskrina naprava, ki brez kemikalij močno onesnaženo vodo naredi pitno

V Iskri so razvili inovativen sistem, s katerim brez kemikalij in samo s fizičnim odstranjevanjem mikroorganizmov, delcev in motnosti zagotavljajo pitno vodo iz vsakega sladkega ali slanega vodnega vira.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

05.11.2018 00:25
Čas branja: 3 min
Iskrina naprava, ki brez kemikalij močno onesnaženo vodo naredi pitno
Ob ogledu sistema smo očiščeno vodo pokusili. Začel je član Iskrine ekipe Hakim El Khiar. Foto: Borut Hočevar

Z Iskrinim sistemom Aquaspark je mogoče pridobiti na dan 140 tisoč litrov vode, ki ustreza vsem svetovnim zdravstvenim standardom. Sistem je uporaben pri naravnih nesrečah, v izrednih razmerah in vojaških operacijah, za oddaljene skupnosti brez virov pitne vode pa tudi v industriji, so zapisali v prijavi na razpis za okolju prijazen izdelek.

Ključne rešitve

Kako deluje Aquaspark? Čistilne membrane so potopili v reaktor, v katerega dovajajo slano ali onesnaženo vodo, je pojasnil Hakim El Khiar iz Iskre. Vodo s črpalkami črpajo skozi membrane, ki zadržijo vse delce, večje od 0,01 mikrona. Takšna voda je kristalno čista, brez bakterij in koloidnih delcev.

Vodo potem speljejo v module, v katerih so multimedijski filtri, ti so kombinacija različnih snovi, med drugim KDF, oglja in jonske smole. KDF sestavljata zelo čista baker in cink, z njim prekinejo prenos elektronov v filtru in bakterije se v filtru ne morejo razvijati. S filtri odstranijo zelo širok spekter onesnaževal in dobijo pitno vodo. Z njo lahko polnijo rezervoarje s pretokom šest tisoč litrov na uro, demonstracijski zabojnik pa je opremljen tudi s pipami za točenje očiščene vode.

Del očiščene vode se vrača v rezervoar, kjer jo uporabijo za čiščenje membran. Čistijo se samodejno, takšno čiščenje je ena ključnih rešitev naprave. Za dezinfekcijo uporabljajo ozon, ki je tritisočkrat močnejše dezinfekcijsko sredstvo kot klor in »dobesedno sterilizira membrano«. Ko pride ozon v stik z organsko snovjo, oksidira in se spremeni v kisik, zato ni odpadka.

Manj energije, nič izpustov, malo odpadkov

Aquaspark porabi za približno 80 odstotkov manj energije kot drugi podobni izdelki. Omogoča prečiščenje desetih milijonov litrov vode z minimalnim vzdrževanjem, ki stane manj kot evro na kubični meter vode. Deluje brez kemičnih snovi, izpusti v zemljo, vodo in zrak so nični. Pri pripravi desetih milijonov litrov pitne vode nastane za približno 12 kilogramov odpadka.

Sistem zazna raven slanosti vode. Če je povečana, na primer ob mešanju podtalnice in morske vode, vključi dodatne mehanizme. Če čisti morsko vodo, proizvede približno tisoč litrov pitne vode na uro, v primeru mešanja slane in sladke vode znaša proizvodnja okoli tri tisoč litrov, če pa čisti sladko in mikrobiološko onesnaženo vodo, vključi le del filtracije in proizvede šest tisoč litrov pitne vode na uro.

Veliko domače pameti

Sistem omogoča prečiščenje desetih milijonov litrov vode z minimalnim vzdrževanjem, ki stane manj kot evro na kubični meter vode. Življenjska doba naprave je 15 let, vsi pri izdelavi uporabljeni materiali se lahko reciklirajo.

Precejšen del naprav v sistemu Aquaspark je Iskrin izdelek, na primer multimedijski filtri, tehnika montiranja membran ter električni in komunikacijski deli. Sistem lahko dobavijo v kombinaciji s sončnimi celicami ali generatorjem električne energije. Pridobili so večino certifikatov o zaščiti vode, v postopku pa je tudi pridobitev certifikata zveze Nato. Pogovarjajo se o prodaji na Tajsko, v Liberijo, Kolumbijo in tudi v države nekdanje Jugoslavije.

Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Prste stran od pitne vode, eno Anhovo je bilo dovolj
Manager
ManagerBojana Humar Prste stran od pitne vode, eno Anhovo je bilo dovolj

Do leta 2025 bo okoli polovica svetovnega prebivalstva imela takšne ali drugačne težave z ustrezno vodno oskrbo. Pri ravnanju z vodnimi viri bi zato morala biti ničelna toleranca do tveganj.

FINANCE
Okolje & energija
Z modelom nevronske mreže bodo ocenjevali pretoke slovenskih vodotokov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Z modelom nevronske mreže bodo ocenjevali pretoke slovenskih vodotokov 5

Recimo, da ste zaprosili za koncesijo za rabo vode za proizvodnjo pijač ali za vodno dovoljenje za namakanje. Kako pristojni na Direkciji RS za vode vedo, ali je na izbrani lokaciji dovolj vode za predlagani odvzem?

Slovenija
Ne bojte se mraza, niti mrzle vode!
SlovenijaNina Šprohar Ne bojte se mraza, niti mrzle vode!

Kopanje v mrzli vodi ali prhanje z njo ima številne koristne učinke na naše telo. Večkrat ko se boste prhali s hladno vodo, bolj se bo telo na to navadilo. Vseeno pa bodite previdni, saj pri tem ne gre za tekmovanje z drugimi ali celo za kaznovanje samega sebe, pravi športnik Gašper Predanič. In doda, da nas mrzla voda potisne tja, kjer odpade vse nepomembno in se moramo začeti ukvarjati s seboj.

FINANCE
Transport in logistika
(video) Tako je norveška obalna straža v viharju reševala katamarane iz ladjedelnice Iskra Shipyard
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija (video) Tako je norveška obalna straža v viharju reševala katamarane iz ladjedelnice Iskra Shipyard

Nizozemska ladja, ki je na krovu prevažala dva katamarana iz Iskrine ladjedelnice, je od ponedeljka do srede plula ob zahodni obali Norveške brez posadke

FINANCE
Manager
(Intervju) "Hidroelektrarne absolutno niso zelena energija"
Manager
ManagerNataša Koražija (Intervju) "Hidroelektrarne absolutno niso zelena energija" 12

Mihael J. Toman, Biotehniška fakulteta v Ljubljani: V noveli zakona o vodah je sporen člen, ki rahlja zakonodajo glede posegov na priobalna zemljišča in obrežna območja. Ne gre samo za vplive na vodovarstvenih območjih, ampak za poseg v biodiverzitetno raznolika območja, ki skrbijo, da imamo zdravo pitno vodo.

FINANCE
Manager
Komunalna podjetja proti Vizjakovi spremembi zakona o vodah
Manager
ManagerNataša Koražija Komunalna podjetja proti Vizjakovi spremembi zakona o vodah 1

Sebastijan Zupanc, direktor Združenja komunalnih podjetij: Od sprejetja zakona o vodah leta 2002, ko je obveznost določanja vodovarstvenih območij prešla z občin na državo, še vedno ni določena večina vodovarstvenih območij. Še vedno je veljavnih več kot 300 občinskih odlokov, ki določajo vodovarstvena območja. To stanje bi bilo treba prednostno urediti in zagotoviti ustrezno varovanje teh območij.

FINANCE
Šešokova Iskra prevzema na Hrvaškem
FINANCE
Okolje & energija
Kakšna je življenjska doba alkoholnega razkužila