Kupovanje zelenih pravic je »princip, boleč za racionalno razumevanje ekonomije« Kupovanje zelenih pravic je »princip, boleč za racionalno razumevanje ekonomije« Slovenija bo imela premalo obnovljivih virov energije (OVE), zato bo morala kupovati tako imenovane zelene pravice v državah, ki so svoje cilje pri OVE izpolnile.
Najmočnejši svetovni finančniki: kdor se ne bo prilagodil razogljičenju, bo izginil Najmočnejši svetovni finančniki: kdor se ne bo prilagodil razogljičenju, bo izginil Nadzorniki finančnih sistemov so izdali svoje najmočnejše podnebno opozorilo doslej: odprto pismo centralnih bančnikov zaradi tveganj, ki jih finančnemu sistemu prinašajo podnebne spremembe.
Slovenija do leta 2020 težko do 25-odstotnega deleža obnovljivih virov energije Slovenija do leta 2020 težko do 25-odstotnega deleža obnovljivih virov energije Vlada se je seznanila z informacijo, da Sloveniji do leta 2020 morda ne bo uspelo doseči zastavljenega 25-odstotnega deleža obnovljivih virov energije v skupni rabi bruto končne energije. Delež bi morala povečati za okoli trikrat toliko, kot ga je med letoma 2010 in 2017. Infrastrukturno ministrstvo sicer v letih 2019 in 2020 za to načrtuje ukrepe.
V Revozu se pripravljajo na postavitev baterijskih hranilnikov električne energije V Revozu se pripravljajo na postavitev baterijskih hranilnikov električne energije Silvo Balant iz Revoza je pojasnil, kakšni so učinki energetske optimizacije v novomeškem podjetju, katere ukrepe so že izvedli in katere še načrtujejo.

Iskrina naprava, ki brez kemikalij močno onesnaženo vodo naredi pitno

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okoljske nagrade   dodaj
okolje   dodaj
Gospodarska... dodaj
Hakim El Khiar dodaj
Iskra dodaj
 
Čas branja: 3 min
05.11.2018  00:25
V Iskri so razvili inovativen sistem, s katerim brez kemikalij in samo s fizičnim odstranjevanjem mikroorganizmov, delcev in motnosti zagotavljajo pitno vodo iz vsakega sladkega ali slanega vodnega vira.
Iskrina naprava, ki brez kemikalij močno onesnaženo vodo naredi pitno
Ob ogledu sistema smo očiščeno vodo pokusili. Začel je član Iskrine ekipe Hakim El Khiar.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

Z Iskrinim sistemom Aquaspark je mogoče pridobiti na dan 140 tisoč litrov vode, ki ustreza vsem svetovnim zdravstvenim standardom. Sistem je uporaben pri naravnih nesrečah, v izrednih razmerah in vojaških operacijah, za oddaljene skupnosti brez virov pitne vode pa tudi v industriji, so zapisali v prijavi na razpis za okolju prijazen izdelek.

Ključne rešitve

Kako deluje Aquaspark? Čistilne membrane so potopili v reaktor, v katerega dovajajo slano ali onesnaženo vodo, je pojasnil Hakim El Khiar iz Iskre. Vodo s črpalkami črpajo skozi membrane, ki zadržijo vse delce, večje od 0,01 mikrona. Takšna voda je kristalno čista, brez bakterij in koloidnih delcev.

Vodo potem speljejo v module, v katerih so multimedijski filtri, ti so kombinacija različnih snovi, med drugim KDF, oglja in jonske smole. KDF sestavljata zelo čista baker in cink, z njim prekinejo prenos elektronov v filtru in bakterije se v filtru ne morejo razvijati. S filtri odstranijo zelo širok spekter onesnaževal in dobijo pitno vodo. Z njo lahko polnijo rezervoarje s pretokom šest tisoč litrov na uro, demonstracijski zabojnik pa je opremljen tudi s pipami za točenje očiščene vode.

Del očiščene vode se vrača v rezervoar, kjer jo uporabijo za čiščenje membran. Čistijo se samodejno, takšno čiščenje je ena ključnih rešitev naprave. Za dezinfekcijo uporabljajo ozon, ki je tritisočkrat močnejše dezinfekcijsko sredstvo kot klor in »dobesedno sterilizira membrano«. Ko pride ozon v stik z organsko snovjo, oksidira in se spremeni v kisik, zato ni odpadka.

Manj energije, nič izpustov, malo odpadkov

Aquaspark porabi za približno 80 odstotkov manj energije kot drugi podobni izdelki. Omogoča prečiščenje desetih milijonov litrov vode z minimalnim vzdrževanjem, ki stane manj kot evro na kubični meter vode. Deluje brez kemičnih snovi, izpusti v zemljo, vodo in zrak so nični. Pri pripravi desetih milijonov litrov pitne vode nastane za približno 12 kilogramov odpadka.

Sistem zazna raven slanosti vode. Če je povečana, na primer ob mešanju podtalnice in morske vode, vključi dodatne mehanizme. Če čisti morsko vodo, proizvede približno tisoč litrov pitne vode na uro, v primeru mešanja slane in sladke vode znaša proizvodnja okoli tri tisoč litrov, če pa čisti sladko in mikrobiološko onesnaženo vodo, vključi le del filtracije in proizvede šest tisoč litrov pitne vode na uro.

Veliko domače pameti

Sistem omogoča prečiščenje desetih milijonov litrov vode z minimalnim vzdrževanjem, ki stane manj kot evro na kubični meter vode. Življenjska doba naprave je 15 let, vsi pri izdelavi uporabljeni materiali se lahko reciklirajo.

Precejšen del naprav v sistemu Aquaspark je Iskrin izdelek, na primer multimedijski filtri, tehnika montiranja membran ter električni in komunikacijski deli. Sistem lahko dobavijo v kombinaciji s sončnimi celicami ali generatorjem električne energije. Pridobili so večino certifikatov o zaščiti vode, v postopku pa je tudi pridobitev certifikata zveze Nato. Pogovarjajo se o prodaji na Tajsko, v Liberijo, Kolumbijo in tudi v države nekdanje Jugoslavije.OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 32

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...