Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
(pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. (pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. Organizatorji svetovnega ekonomskega foruma WEF so izdali tradicionalno poročilo o globalnih tveganjih. Vrsta uglednih ameriških finančnikov in nobelovcev pa je pozvala k uvedbi ogljičnega davka.
Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Vrhniški predelovalec odpadkov Kemis namerava še pred koncem meseca znova zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Predstavniki Kemisa so o tem na sestanku obvestili novega župana Daniela Cukjatija, a tako občina kot prebivalci delovanju Kemisa še naprej nasprotujejo, je te dni poročalo več medijev.
Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Poslikali smo nekaj na črno odvrženih odpadkov na vzhodnem robu Ljubljane.
Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norveška energetska družba Equinor, nekdanji Statoil, je dobila licenco norveškega ministrstva za nafto za izgradnjo skladišča ogljikovega dioksida pod morskim dnom.

Z izdelki brez odpadkov krepijo slovensko podeželje

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okoljske nagrade   dodaj
okolje   dodaj
Soven dodaj
Gospodarska zbornica... dodaj
Eta dodaj
 
Čas branja: 2 min
04.11.2018  06:00
Družinsko podjetje Soven iz Selnice ob Dravi je na razpis okoljskih nagrad prijavilo razvoj izdelkov iz biovolne in konoplje in ga opredelilo kot krogotok biokrožnega gospodarjenja.
Z izdelki brez odpadkov krepijo slovensko podeželje
V enoti v Ljubljani ponujajo storitve doživljajskega turizma, enota pa bo po načrtih okrepila prodajo za petino.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
okoljske nagrade   dodaj
okolje   dodaj
Soven dodaj
Gospodarska zbornica... dodaj
Eta dodaj

V Sovenu edini v Sloveniji že tretje desetletje odkupujejo volno od slovenskih ovc. Biovolna pomeni, da mora imeti lastnik ovc biocertifikat, volna pa mora biti posebej ostrižena, ločena, distribuiranja in posebej skladiščena. Volno operejo v tujini v pralnici, kjer izdajajo certifikate o ekološkem pranju in zagotovijo, da vrnejo isto volno.

Proizvodnja brez kemičnih sredstev

V predelovalnem obratu v Selnici predejo, tkejo in izdelujejo blago, celotna proizvodnja poteka brez kemičnih sredstev in tudi brez odpadkov. Vse surovine porabijo v celoti, izdelki pa so ob koncu življenjske dobe naravno razgradljivi.

Oblikujejo inovativne izdelke, med drugimi ležišča iz naravnih materialov in volneni filc. Med njihovimi izdelki so tudi preja za ročno in strojno pletenje, odeje, nadvložniki, vzglavniki in posteljna pregrinjala. Vse je polnjeno s stoodstotno ovčjo volno, zunanje blago pa je iz stoodstotnega bombaža. Izdelujejo tudi tkano volneno blago, volnene preproge, unikatne pletenine in tkanine, mikanko kot polnilo za posteljni program in oblazinjeno pohištvo. V povezavi s partnerji izdelujejo več kot 150 izdelkov, del proizvodnje prodajo v tujini.

Razvijajo potencial konoplje

V Sovenu aktivno sodelujejo pri razvoju izdelkov iz industrijske konoplje, med drugim so naredili prve izdelke iz slovenske konoplje, konopljin filc. Uporabljajo ga v kmetijstvu, zastirka pomaga pri suši, saj zadržuje vlago, ob obilici dežja pa zaščiti izpiranje hranilnih snovi za rastline. Cilj je izdelava edinstvenega razgradljivega materiala, konopljinega blaga, niti in platna, za kar potrebujejo dodatna vlaganja. Skupaj s partnerji, med katerimi je tudi mariborska univerza, v združenju Ekoci razvijajo potencial konoplje in drugih naravnih materialov.

V krogotok krožnega gospodarstva vključujejo tudi izobraževanje kmetov in zeleni turizem. V enoto Studio Soven na Gosposvetski ulici v Ljubljani želijo prenesti celostno storitev, ki vključuje tudi izobraževanje, in oblikovati ponudbo zelenega doživljajskega turizma. Izvajajo delavnice in turistično vodenje po postopkih predelave volne. Odprtje enote v Ljubljani bo po načrtih povečalo prihodke za okoli 20 odstotkov, dotlej so imeli prodajo na drobno samo v Selnici ob Dravi.

Spodbujajo lokalno ekonomijo

Podjetje Soven je prvi dobitnik certifikata bio tekstil Slovenija, med drugim pa so pridobili za biovolneno izolacijo iz ovčje volne evropsko tehnično soglasje certifikat ETA in certifikat Art & Craft za unikatne izdelke. Prejeli so tudi nagrado Ekoci green design za izdelavo inovativnih oblačil iz konoplje, lana in volne.

V podjetju Soven so rejcem ovac omogočili, da surovo in neoprano volno zamenjajo za končne izdelke in tako dobijo več kot ob prodaji za denar. S težje zaposljivimi osebami, ki imajo razvite ročne spretnosti, so sklenili pogodbe za opravljanje dela od doma. Izdelki iz lokalnih surovin krepijo podeželje, spodbujajo lokalno ekonomijo in dodajajo vrednost kmetijskih izdelkom, so še zapisali v prijavi na razpis okoljskih nagrad.OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.