Okolje & energija

To so okoljski poslovni zmagovalci 2018

Na Okoljskem srečanju smo podelili priznanja za do okolja najbolj prijazne gospodarske dosežke.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

08.11.2018 15:38
Čas branja: 3 min

Na letošnji razpis okoljskih nagrad Eko sklada in časnika Finance smo dobili 21 prijav, od tega pet v kategoriji mednarodno okoljsko partnerstvo, tri v kategoriji okolju prijazno podjetje, preostale pa v kategoriji okolju prijazen izdelek, storitev ali postopek. Žirija je v vsaki kategoriji izbrala finaliste, med njimi pa zmagovalca kategorije.

V kategoriji okolju prijazno podjetje je bil finalist družinsko podjetje Blaj. Podjetje za proizvodnjo vijakov je bilo del pilotskega programa javne agencije SPIRIT, v okviru katerega so se zavezali k trajnostni strategiji podjetja. Skrbijo za naravno okolje in spodbujajo trajnostni razvoj izdelkov in storitev ter za izvajanje aktivnosti v vsej verigi: učinkovito rabo naravnih virov, učinkovito logistiko, optimizacijo embalaže in odpadkov.

Zmagovalec kategorije so Ljubljanske mlekarne, kjer je učinkovito ravnanje z okoljem ena od najpomembnejših dolgoročnih strateških usmeritev podjetja. V zadnjih letih so v varovanje okolja vložili več kot dva milijona evrov. Z naložbami so izboljšali okoljski odtis, optimizirali poslovne procese, jih dodatno avtomatizirali in izboljšali energetsko učinkovitost, okoljska politika podjetja pa je sestavni del integriranega sistema vodenja.

Med finalisti v kategoriji mednarodno okoljsko partnerstvo je Steklarna Rogaška, kjer so v surovino spremenili kislino, ki je bila dotlej odpadek. Kislina nastane iz absorpcije kislih hlapov kislinske polirnice. V Nemčiji so zanjo našli so kupca, zato imajo poleg pozitivnega okoljskega učinka tudi finančne koristi. Rogaški steklarji se pa se zdaj pogovarjajo za prodajo kisline v Nemčijo tudi z irsko sestrsko družbo, kjer ustvarjajo isto kislino.

Drugi finalist je celjski Razvojni center orodjarstva Slovenije TECOS, kjer so s partnerji iz štirih držav zagnali projekt za predelavo odpadne plastične embalaže in časopisnega papirja v reciklirane kompozitne materiale. Uporabili jih bodo za proizvodnjo izdelkov v embalažnem, avtomobilskem in gradbenem sektorju. Sodelujeta tudi grosupeljski Omaplast kot predelovalec odpadne plastične embalaže v reciklirane granulate in Adria Mobil kot končni uporabnik novih kompozitov.

Zmagovalka kategorije pa je Luka Koper, ki je skupaj s pristanišči z več celin ustanovila projekt Neptunes, v okviru katerega iščejo rešitve za zmanjšanje ladijskega hrupa. Pogodbo so podpisali junija, sodelujoči pa bodo oblikovali postopke merjenja ladijskega hrupa in pripravili lestvico, po kateri bi manj hrupne ladje plačevale nižje pristaniške pristojbine. Izdelali bodo tudi vodnik najboljših praks za zmanjšanje hrupa ladij.

V kategoriji okolju prijazen izdelek, storitev ali postopek je finalistov več. Kot ponudnik storitve se je uvrstilo podjetje Tax-Fin-Lex s projektom EcoLex Life. Platformo sestavljajo štiri orodja: podatkovna zbirka predpisov na področju varstva okolja; EcoClipping, ki združuje informacije iz uradnega lista, predpise v pripravi, novice STA in druga gradiva; vodnik po okoljski zakonodaji in orodje za oceno tveganj za nastanek okoljske škode.

Kot okolju prijazen postopek je bila med finaliste izbrana predelava odpadne embalaže iz farmacije. Razvili so jo v idrijskem podjetju Vi nova. Osredotočili so se na skupino odpadkov, ki so sestavljeni iz aluminija in različnih plastik. Takšni materiali nastajajo v farmacevtski in živilski industriji, glavni izziv pri predelavi blistrov pa je bil razvoj postopka za ločitev sestavljenega materiala na aluminij in plastiko. Prvo pošiljko aluminija so pred kratkim predali tujemu kupcu.

Tretji finalist, okolju prijazen izdelek, je stol Nico Less, ki so ga razvili v ljubljanskem podjetju Donar in zanj že prejeli več mednarodnih priznanj. Izdelek vsebuje 60 odstotkov recikliranega materiala, vanj je vgrajenih med 45 ali 50, lahko pa tudi več 20-gramskih plastenk PET. Stol ne vsebuje nobenih lepil, dodatnih veziv ali ojačitev. Plasti so povezali samo s temperaturo in pritiskom. S tisoč stoli Nico Less zmanjšajo količino odpadne plastike za tisoč kilogramov in zmanjšajo izpuste ogljikovega dioksida.

Zmagovalca kategorije sta dva. Prvi je Iskra, kjer so razvili inovativen sistem, s katerim brez kemikalij in samo s fizičnim odstranjevanjem mikroorganizmov, delcev in motnosti zagotavljajo pitno vodo iz vsakega sladkega ali slanega vodnega vira. Sistem je uporaben pri naravnih nesrečah, v izrednih razmerah in vojaških operacijah, za oddaljene skupnosti brez virov pitne vode pa tudi v industriji.

Drugi zmagovalec pa je hibridna toplotna črpalka Krono multi S podjetja Kronoterm. Toplotna črpalka je v celoti razvita v Sloveniji, njena proizvodnja je do okolja prijazna. Zunanja enota omogoča priklop geovrtine ali zemeljskega kolektorja, zato je možno pametno preklapljanje med različnimi toplotnimi viri. Ohišje notranje enote je modularno, izolacija je dvojna, blaženje kompresorja pa trojno, zato je naprava zelo tiha.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

IZVOZNIKI
Novice
Na trajnostni natečaj Cinkarne Celje prispelo 173 prenovljenih stolov
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc Na trajnostni natečaj Cinkarne Celje prispelo 173 prenovljenih stolov

Cinkarna Celje z natečaji že vrsto let mlade spodbuja k razmisleku o pomenu kemijskih proizvodov za vsakdanje življenje

FINANCE
Okolje & energija
V javni razpravi je osnutek zakona o varstvu okolja. Poglejte ga in pošljite pripombe
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V javni razpravi je osnutek zakona o varstvu okolja. Poglejte ga in pošljite pripombe 2

Do 1. februarja sprejemajo pripombe k osnutku zakona o varstvu okolja. Povzemamo nekatere njegove pomembnejše določbe.

FINANCE
Okolje & energija
(grafi) Slovenija v evropskem vrhu pri okoljskih davkih. Kaj to pomeni?
FINANCE
Okolje & energija
'Moti me hrup sosedove toplotne črpalke. Kaj lahko naredim?'
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar 'Moti me hrup sosedove toplotne črpalke. Kaj lahko naredim?' 4

Energetska svetovalca sta odgovorila bralki Financ na vprašanje, kaj lahko naredi zoper moteč hrup sosedove toplotne črpalke.

FINANCE
Okolje & energija
Kako je okoljsko ministrstvo onemogočilo reciklažo komunalnega blata
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako je okoljsko ministrstvo onemogočilo reciklažo komunalnega blata 3

RTV Slovenija je pred nekaj dnevi poročala o že drugem kupu blata iz čistilnih naprav, ki so ga storilci odložili kar v naravi. Dodajamo: ministrstvo za okolje je jeseni onemogočilo recikliranje takšneg blata.

FINANCE
Okolje & energija
Odpadki se spet kopičijo. Pravila so letos spremenjena. Kdo bo tokrat plačal odvoz?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Odpadki se spet kopičijo. Pravila so letos spremenjena. Kdo bo tokrat plačal odvoz? 2

Lani je ministrstvo za okolje namenilo 12 milijonov evrov za odvoz nepobrane odpadne embalaže. Zgodba pa se ponavlja, embalaža se je po novem letu spet začela kopičiti. Kaj nas čaka letos?

FINANCE
Okolje & energija
(v spomin) Božo Dukić, okoljevarstvenik 1950-2021
AGROBIZ
Nasveti
Vizualna podoba blagovne znamke je kot češnja na vrhu torte
Agrobiznis
NasvetiAnja Korenč Vizualna podoba blagovne znamke je kot češnja na vrhu torte 1

Oblikovalka svetuje, na kaj je dobro paziti pri oblikovanju vizualne podobne blagovne znamke živil, ki obsega logotip in embalažo.